Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Προανακριτική: Αυτά ζητήθηκαν από τον Άρειο Πάγο για «Σαράφη» και «Κελέση»!

Άρειος Πάγος

Το θέμα της άρσης προστασίας των μαρτύρων άνοιξε, εκ νέου, η αντιπροσωπεία βουλευτών που συμμετέχουν στην Προανακριτική  Επιτροπή, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα.

Η αντιπροσωπεία  των βουλευτών αποτελείτο από τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής Γιάννη Μπουγά και τα μέλη, Αθανάσιο Πλεύρη (ΝΔ), Δημήτρη Μπιάγκη (ΚΙΝΑΛ) και Βασίλειο Βιλιάρδο (Ελληνική Λύση).

Αυτά ζητά η Προανακριτική

Στο έγγραφο που κατέθεσαν στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επισημαίνουν: «Η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων από την επιτροπή μας είναι κρίσιμη για την ανεύρεση της αλήθειας και σημαντική διότι πρέπει να εξεταστεί εάν αυτοί έλκουν όφελος ή είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση καθώς μάρτυρες έχουν καταθέσει προς τούτο και επομένως πρέπει να αξιολογηθεί εάν νόμιμα εισήχθησαν στο καθεστώς ή δύνανται να παραμένουν».

Το έγγραφο που “υπογράφει” η Προανακριτική καταλήγει στα εξής τρία αιτήματα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα

1) Διασφαλίσετε σε μας την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης.

2) Διασφαλίσετε να λάβουμε όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα διαφθοράς.

3) Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία.

Προανακριτική εναντίον Τουλουπάκη ξανά

Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει για την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη : «Έχουμε αιτηθεί σειρά εγγράφων από την εισαγγελέα διαφθοράς, παρά τη ρητή επισήμανση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζάχαρη ότι οφείλει να μας διαβιβάσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και δεν υπάρχουν απόρρητα έγγραφα από ελέγχους σε ανακριτικές διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει».

Οι επισημάνσεις Μπρακουμάτσου – Τι προβλέπει η ΚΥΑ και τι λέει η Προανακριτική

Νωρίτερα, η απόφαση να μεταβεί αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής ελήφθη λίγη ώρα αφότου δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενο επιστολής του επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, προς την Υπηρεσία της Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ, με την οποία παραπέμπει στην ΚΥΑ αναφορικά με τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων.

Click4More: Στον Άρειο Πάγο τα μέλη της Προανακριτικής! Να διασφαλιστεί ότι θα καταθέσουν «Σαράφης» και «Κελέση»

«Δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης αναφορικά με την κλήτευση, την εξέταση των υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βιαίας προσαγωγής», αναφέρει μεν ο κ. Μπρακουμάτσος, καλεί, ωστόσο, την υπηρεσία προστασίας μαρτύρων για τις επιβαλλόμενες ενέργειες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΚΥΑ για τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων, η οποία ορίζει:

«1. Το μέτρο της κατάθεσης του προστατευόμενου προσώπου με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσής της εφαρμόζεται ιδίως:

α. Κατά την εκδίκαση στο ακροατήριο της υπόθεσης για την οποία εντάχθηκε το πρόσωπο στο πρόγραμμα προστασίας.

β. Κατά την εκδίκαση τυχόν άλλης υπόθεσης στην οποία κρίνεται αναγκαία η χρήση του.

γ. Όταν το προστατευόμενο πρόσωπο εξετάζεται ενώπιον των Αρχών και κρίνεται αναγκαία η χρήση του.

2. Η ΥΠΜ υποστηρίζει τεχνικά την εφαρμογή του μέτρου. Επιπλέον ενημερώνει εγγράφως τις αρμόδιες δικαστικές και άλλες Αρχές και αν ζητηθεί από αυτές, αστυνομικός της ΥΠΜ καταθέτει ενώπιόν τους, αναφορικά με τη διαδικασία υλοποίησης του μέτρου.

3. Σε περιπτώσεις ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης προστατευόμενου προσώπου υπάρχει η δυνατότητα αλλοίωσης της φωνής του, όταν το μέτρο συνδυάζεται με τη μη αναγραφή στην έκθεση εξέτασής του των πραγματικών στοιχείων του και αντ’ αυτών την αναγραφή πλασματικής ονομασίας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις