Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Προανακριτική: Έτσι να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Προανακριτική: Έτσι να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Η προανακριτική μετά από θυελλώδη συνεδρίαση στέλνει έγγραφο στον Άρειο Πάγο και περιγράφει πως θέλει να εξεταστούν οι μάρτυρες. Στις 14.00 τα μέλη της πλην ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβούν στον Άρειο Πάγο. Αναβλήθηκε η κατάθεση Τζανακόπουλου.

Μετά από μια θυελλώδη και γεμάτη εντάσεις συνεδρίαση η προανακριτική κατέληξε σε μια απόφαση για το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων. Αποφάσισε κατά πλειοψηφία να σταλεί έγγραφο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα όσον αφορά στους δυο προστατευόμενους μάρτυρες και τον τρόπο εξέτασής τους.

Στο έγγραφο που θα αποσταλεί, με απόφαση της πλειοψηφίας, θα εκθέτει την άρνηση των δυο προστατευόμενων μαρτύρων να παραστούν για εξέταση και θα ζητεί το εξής: Να παραστούν σε εξέταση με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η απόφαση που στήριξαν όλα τα κόμματα της Επιτροπής πλην του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξετάσθηκαν από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, που στην έκθεσή του,  αναφέρει ότι τους εξέτασε δια ζώσης και δεν κάνει καμία αναφορά για  τεχνικά μέσα.

Στην επιστολή τους εμμέσως πλην σαφώς  θα  ζητείται από τον εισαγγελέα να κρίνει το καθεστώς προστασίας των δύο μαρτύρων.

Click4More Άρειος Πάγος: Νόμιμη η βίαιη προσαγωγή των προστατευόμενων μαρτύρων – Εξέταση με ηλεκτρονικά μέσα

Το ΚΚΕ έθεσε το θέμα της άρσης της προστασίας των δυο μαρτύρων όμως το αίτημα δεν στηρίχθηκε από άλλη πλευρά. Το ΚΚΕ επιμένει στην εξέταση των δυο μαρτύρων με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους. 

Νωρίτερα διχογνωμία και διπλή ανάγνωση υπήρξε και στην επιστολή απάντησης στην χθεσινή αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ που απέστειλε στην Προανακριτική ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πρώτο μέρος του εγγράφου του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη της εισαγγελίας Διαφθοράς Παναγιώτη Μπρακουμάτσου που κάνει επίκληση «στις οικείες προβλέψεις της ΚΥΑ σε ότι αφορά τη διαδικασία προστατευόμενων μαρτύρων».

Η ΝΔ στέκεται στο δεύτερο μέρος της επιστολής όπου αναφέρει πως «δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Προανακριτικής Εξέτασης, αναφορικά με την κλήτευση, την εξέταση των υπό το καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και για την έκδοση εντάλματος βιαίας προαγωγής».

Αναβλήθηκε η κατάθεση Τζανακόπουλου 

Στο μεταξύ, αναβάλλεται η απογευματινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής στην οποία είχε κληθεί να καταθέσει το πρώτο πολιτικό πρόσωπο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Νωρίτερα, το ΚΚΕ είχε ζητήσει να προηγηθούν όλες οι καταθέσεις των μη πολιτικών προσώπων, κάτι που φάνηκε να γίνεται αποδεκτό.

Στην Επιτροπή έφτασε και το πόρισμα της πρώην Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, όπου ζητήθηκε να υπάρξει χρόνος να μελετηθεί πριν την κλήτευσή της για κατάθεση. Η Μαρία Παπασπύρου και η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν.

ΣΥΡΙΖΑ για αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου

«Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αδειάζει τις παράνομες μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ζητώντας από την προανακριτική επιτροπή να εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση για κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων με χρήση ηλεκτρονικών μέσων, όπως είχε εξαρχής ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και σχολιάζει ότι ο κ. Γεωργιάδης βρίσκεται «σε πανικό».

Ως προς αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει στις «αποκαλύψεις της εφημερίδας “Αυγή” σχετικά με τα πεπραγμένα του υπουργού Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδη, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας», οι οποίες «εξηγούν πλήρως τον πανικό του». Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια της ένορκης κατάθεσής του τον Ιανουάριο του 2019, ο τέως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας, Στ. Ευαγγελάτος, δήλωσε πως ο κ. Γεωργιάδης ήταν αυτός που καθόριζε τις τιμές των φαρμάκων!».

Κατόπιν τούτων, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό του: Στοχοποιεί τους προστατευόμενους μάρτυρες, στέλνει τους πολιτικούς του αντίπαλους σε ειδικά δικαστήρια και τους καταδικάζει σε ισόβια». «Ο φόβος του για τις δικαστικές εκκρεμότητες ως προς το σκάνδαλο Novartis είναι πλέον πασιφανής», προσθέτει.

Θέτει, δε, το ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη: «Θα συνεχίσει να κρύβεται για τρίτη μέρα πίσω από τις αθλιότητες των υπουργών του; Υιοθετεί όσα λέει ο κ. Γεωργιαδης;». «Αν ναι, δεν έχει παρά να κάνει ό,τι δεν τόλμησε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Αν όχι, δεν έχει παρά να τον αποδοκιμάσει δημόσια και να τον στείλει σπίτι του», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις