Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Να καταθέσει ως ύποπτη η Τουλουπάκη ζητά το ΚΙΝΑΛ

Το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει πως «επειδή από τις έως σήμερα εργασίες της Επιτροπής έχουν προκύψει ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων από την κυρία Ελένη Τουλουπάκη», πρέπει να κληθεί στην Προανακριτική και να εξετασθεί χωρίς όρκο.

Αίτημα να μην γίνει ενόρκως η κατάθεση της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στην σημερινή συνεδρίασης της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ.

Η πρόταση υποστηρίζεται σύμφωνα με πληροφορίες και από τη ΝΔ, συναντά όμως την σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την έναρξη της συνεδρίασης το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε γραπτό αίτημα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γιάννη Μπούγα στο οποίο υποστηρίζει πως «επειδή από τις έως σήμερα εργασίες της Επιτροπής έχουν προκύψει ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων από την κυρία Ελένη Τουλουπάκη» να κληθεί και να εξετασθεί χωρίς όρκο.

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, ο οποίος φέρεται μάλιστα να ζήτησε να ακυρωθεί η προηγούμενη πράξη κλήτευσης της κυρίας Τουλουπάκη και να εκδοθεί νέα για ανωμοτί κατάθεση.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας φέρεται να αντέδρασε έντονα λέγοντας πως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζητούν ουσιαστικά να μην κληθεί η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη όχι ως μάρτυρας, αλλά ως ύποπτη.

“Εξοργίζομαι” φέρεται να είπε για να διατυπώσει το ερώτημα: “Η επιτροπή κάλεσε τον Κωνσταντίνο Φρουζή ως μάρτυρα και σκέφτεστε εάν θα καλέσει την εισαγγελέα ως κατηγορούμενη;”

Ράνος: Τι φέρεται να είπε για Γεωργιάδη και Λοβέρδο

Σήμερα στην προανακριτική επιτροπή κατέθεσε ο Κωνσταντίνος Ράνος, μέλος της επιτροπής τιμών φαρμάκων στο υπουργείο Υγείας την περίοδο 2011 – 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας φέρεται να είπε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας παρενέβη για την τιμολόγηση φαρμάκων λέγοντας: «Μια μια φορά είχαμε πάρει ομόφωνη απόφαση να κοπούν 30 φάρμακα. Ο σύμβουλος του κ. Γεωργιάδη, κ. Καραθάνος, ενημέρωσε αμέσως τον υπουργό. Λίγη ώρα μετά εισήλθε στην αίθουσα ο κ. Γεωργιάδης και είπε τι είναι αυτά. Θέλω άλλη απόφαση και μέσα σε λίγα λεπτά, όλα τα μέλη άλλαξαν απόφαση και έμεινα μόνος».

Ο κ. Κωνσταντίνος Ράνος φέρεται να έχει καταθέσει στην προανακριτική πως τις τιμές των φαρμάκων τις ετοίμαζε ο Μανίας και του παρεχόταν προστασία να μην τις δει κανείς. Αναφορικά με την δική του συμμετοχή την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, ο μάρτυς φέρεται να έχει καταθέσει πως όλες οι κυβερνήσεις τον έπαιρναν ως σύμβουλο για τις τιμές των φαρμάκων, αλλά δυστυχώς δεν τον άκουγε κανείς.

Πηγές από την Προανακριτική αναφέρουν πως ο κ. Ράνος έχει καταλογίσει στον Ανδρέα Λοβέρδο ότι ενώ του έδινε σχετικά σημειώματα για την τιμολόγηση που γινόταν εκείνος τα απέρριπτε.

Φέρεται επίσης να έχει καταθέσει πως έως το 2011 η Ελλάδα ήταν πρώτη στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο στην κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία αλλά από το 2011 η φαρμακευτική δαπάνη έπεφτε μέχρι όμως που ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ και άρχισε και πάλι να αυξάνει.

Σχετικά με την παρουσία του ισχυρού άνδρα της Novartis στο υπουργείο, ο κ. Ράνος ανέφερε πως συμμετείχε μόνο μία φορά σε συνεδρίαση της Επιτροπής ως μέλος της Επιτροπής ενώ δεν έχει ιδέα εάν ισχύει αυτό που λέγεται ότι ο κ. Φρουζής μπαινόβγαινε στο υπουργείο.

Επίμονες φέρεται να είναι οι ερωτήσεις που του έχουν υποβάλει οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ σχετικά με την κατάθεση που έχει δώσει στον εισαγγελέα Ντζούρα και εάν θέλει να αλλάξει κάτι από αυτή ο κ. Ράνος λέγεται ότι είναι είναι κάθετος πως η κατάθεσή του είναι αυτή και δεν αλλάζει τίποτα κια πως δεν τον πίεσε κανείς.

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ λέγεται πως του αντέτειναν πως «ενώ στην καταθέσή σας έχετε αναφέρει ότι δεν ήρθε στην επιτροπή τιμών ποτέ το θέμα του Gilenya και ότι είστε σίγουρος ότι δεν έγινε ποτέ καμία συζήτηση για την τιμολόγηση αυτού του φαρμάκου, από τα πρακτικά της επιτροπής Τιμών προκύπτει ότι και η συνεδρίαση έγινε και ήσασταν παρών και η απόφαση ήταν ομόφωνη. Τώρα μας λέτε πως δεν θυμάστε».

Ο κ. Ράνος φέρεται να απάντησε πως όταν παρουσιάστηκε στον κ. Ντζούρα ήταν «στεγνός». «Χωρίς δικηγόρο κατέθεσα μετά από 8 χρόνια. Δεν είχα κανένα λόγο να μιλήσω για συγκεκριμένο φάρμακο. Με ρωτούσαν για το Gilenya. Δεν θυμόμουν ακριβώς. Και είχα την αίσθηση ότι απογοήτευα τους εισαγγελείς που δεν θυμόμουν!»

Στις ευθείες ερωτήσεις μελών της επιτροπής για το εάν η τιμή των 1680 ευρώ που αποφασίσθηκε για το Gilenya τελικά αυτή ήταν προς όφελος του ελληνικού δημοσίου, φέρεται να απάντησε πως ναι αυτή ήταν καλή, ενώ και στο εάν ο Ανδρέας Λοβέρδος ζημίωσε με τις ενέργειές του το ελληνικό δημόσιο, ο κ. Ράνος απάντησε πως «Όχι καμία, το έχω πει και στους εισαγγελείς το λέω και εδώ».

Αύριο Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί να καταθέσει η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη που είχε χειριστεί την υπόθεση Βγενόπουλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Γεννηματά: Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης για το τρίτο κύμα της πανδημίας

Γεννηματά: Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης για το τρίτο κύμα της πανδημίας

Με αφορμή την αυριανή, μέσω τηλεδιάσκεψης, τρίτη ψηφιακή περιοδεία του Κινήματος Αλλαγής στα Δωδεκάνησα και το Νότιο Αιγαίο, η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, έδωσε ... Διαβάστε περισσότερα
«Πήγαν στα νεκροταφεία να πουν στους νεκρούς ότι απελευθερώθηκε η Δωδεκάνησος»

«Πήγαν στα νεκροταφεία να πουν στους νεκρούς ότι απελευθερώθηκε η Δωδεκάνησος»

Με την μαρτυρία του Μιχαήλ Στασινόπουλου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε  στη Ρόδο, τον εορτασμό της 73ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου  στην ... Διαβάστε περισσότερα
Γεραπετρίτης: Οι 10 ημέρες μέχρι την Καθαρά Δευτέρα είναι αιωνιότητα

Γεραπετρίτης: Οι 10 ημέρες μέχρι την Καθαρά Δευτέρα είναι αιωνιότητα

Να βάλουν «πλάτη» σε «μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια», κάλεσε τους πολίτες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εκφράζοντας την ελπίδα του, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ... Διαβάστε περισσότερα
Στην Βουλή το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Στην Βουλή το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Ρυθμίσεις ζητημάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο “Κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου ... Διαβάστε περισσότερα
Στη Βουλή για κύρωση η επενδυτική συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός»

Στη Βουλή για κύρωση η επενδυτική συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός»

Στη Βουλή προς κύρωση η Επενδυτική Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της “Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού”. Το σχετικό νομοσχέδιο ... Διαβάστε περισσότερα
Έκκληση Χρυσοχοΐδη από Κέρκυρα: Σας παρακαλώ κάντε υπομονή και εμβολιαστείτε

Έκκληση Χρυσοχοΐδη από Κέρκυρα: Σας παρακαλώ κάντε υπομονή και εμβολιαστείτε

Έκτακτη, ευρεία σύσκεψη εργασίας είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στην Κέρκυρα, προκειμένου να ... Διαβάστε περισσότερα
Στις 17 Μαρτίου η πρόταση της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στις 17 Μαρτίου η πρόταση της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής (05.03.2021) ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ... Διαβάστε περισσότερα