Πολιτική

Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο θα ζητήσει η ΝΔ – Εκτός κάδρου ευθυνών ο Τσίπρας

Προανακριτική, χωρίς Τσίπρα αλλά με Παπαγγελόπουλο θα εισηγηθεί η ΝΔ. Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε στενούς συνεργάτες του. Όλο το παρασκήνιο στο ρεπορτάζ του newsit.gr.

Ο κύβος φαίνεται να ερρίφθη στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το θέμα της Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πλειοψηφία θα εισηγηθεί τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης με αντικείμενο την αναζήτηση ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη  Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

«Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη» αναφέρουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας. «Ο κ.Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

«Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι Πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με συνεργάτες του.

Σύμφωνα με το τυπικό της διαδικασίας, τη δικογραφία θα δουν ως εντεταλμένοι δύο βουλευτές της ΝΔ και εν συνεχεία ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σταύρος Καλαφάτης θα γνωστοποιήσει την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αν, δηλαδή, θα προτείνει τη σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής ή τίποτε από τα δύο. Που όπως όλα δείχνουν θα είναι η σύσταση προανακριτικής επιτροπής.  Έτσι, η κυβέρνηση – και η ΝΔ – θα προχωρήσουν εν τέλει στη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Βουλή. Προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά όχι για τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο εσωτερικό της ΝΔ, σχεδόν όλοι οι βουλευτές δείχνουν να συμφωνούν ότι η διερεύνηση της υπόθεσης είναι επιβεβλημένη και να μην υπάρχει πλέον προβληματισμός, πολλώ δε μάλλον «διχασμός με τους σαμαρικούς», όπως υποστηρίζουν ορισμένοι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν, άλλωστε, στο newsit.gr ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε απευθείας επικοινωνία με όλους τους «ενδιαφερόμενους», ακόμη και με τον Αντώνη Σαμαρά.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ, εξέφρασε την άποψη ότι τον κ. Παπαγγελόπουλο πρέπει να κρίνει η τακτική Δικαιοσύνη από τη στιγμή που δεν καλύπτεται από τη βουλευτική ασυλία. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η άποψή της είναι προσωπική, αν και δεν πέρασε απαρατήρητη στους κόλπους της ΝΔ.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα όλα δείχνουν ότι παίρνουν το δρόμο τους και το σενάριο της προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο κερδίζει πόντους, ενώ βγάζει από το κάδρο τον κ. Τσίπρα και μαζί από τη δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν επιθυμεί επ’ ουδενί να επιδείξει διάθεση ρεβανσισμού. Ούτε και να «ψηλώσει» τον πολιτικό του αντίπαλο, όπως ψιθυρίζουν επίσης κάποιοι στο εσωτερικό της ΝΔ.

Ρεπορτάζ: Αιμίλιος Περδικάρης

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μήνυση Κωνσταντοπούλου κατά Γεωργίαδη: ««Πλέον θα απαντώ μόνο στην αρχηγό σας, την Καρυστιανού» λέει ο υπουργός Υγείας
Αφορμή στάθηκε η ομιλία του υπουργού Υγείας στη Βουλή στις... 29 Οκτωβρίου 2025, στην οποία είχε χαρακτηρίσει την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας «απαίσια γυναίκα»
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου
Καμμένος: Η Καρυστιανού μπορεί να βγει και πρώτη στις εκλογές – Αν κάνει κόμμα ο Σαμαράς, θα κάνω κι εγώ
Για τον Αλέξη Τσίπρα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το αν θα προλάβει να οργανώσει ψηφοδέλτια, ωστόσο τον χαρακτήρισε «τον μόνο από την Αριστερά που μπορεί να δείξει κυβερνησιμότητα»
Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος
23
Αυλωνίτης μετά την παραίτηση από το Κίνημα Δημοκρατίας: Ούτε μία στο εκατομμύριο να επιστρέψω στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο ανεξάρτητος βουλευτής περιέγραψε κλίμα έντονης πόλωσης στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι πολύ εύκολα θα μπορούσαν να σε λιντσάρουν»
Στέφανος Κασσελάκης και Αλέξανδρος Αυλωνίτης
Μητσοτάκης από Καστέλλι: Η Κρήτη αλλάζει, το 2028 σε λειτουργία το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο της Ευρώπης
Ο πρωθυπουργός συνέδεσε το έργο με τον συνολικότερο σχεδιασμό υποδομών στο νησί, κάνοντας ειδική αναφορά στον ΒΟΑΚ, ως συμπληρωματικό project που θα ενισχύσει τη λειτουργικότητα της νέας πύλης εισόδου
Κυριάκος Μητσοτάκης
18