Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Προανακριτική Novartis: Βουλκίδης κατά Δεστεμπασίδη! «Αρνήθηκα να δώσω πολιτικούς και με κάλεσαν ως ύποπτο»

Προανακριτική Novartis: Βουλκίδης κατά Δεστεμπασίδη! «Αρνήθηκα να δώσω πολιτικούς και με κάλεσαν ως ύποπτο»

Επανέναρξη σήμερα (09.01.2020) των συνεδριάσεων, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη Novartis και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η προανακριτική για τη Novartis έκανε… πρεμιέρα στο 2020 με την κατάθεση του διαφημιστή Εμμανουήλ Βουλκίδη, ενώ ακολουθεί την επόμενη εβδομάδα η κατάθεση της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράϊκου.

Ο Εμμανουήλ Βουλκίδης, που ήταν εκδότης και ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρείας ο οποίος είχε επαγγελματική σχέση με την Novartis, βάσει της δικογραφίας έχει ελεγχθεί ως ύποπτος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Από τις καταθέσεις του «Μάξιμου Σαράφη» είχε προκύψει πως του έδιναν χρήματα από τη Novartis για διαφήμιση, αλλά ένα μεγάλο μέρος το επέστρεφε πίσω και αυτό πήγαινε έτσι σε χρηματισμούς.

“Έδωσα στον Δεσταμπασίδη 400.000€”

Ο κ. Εμμανουήλ Βουλκίδης με την έναρξη της κατάθεσής του στην Προανακριτική φέρεται να κατέθεσε πως: «Ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης (σ.σ. που ήταν να θυμίσουμε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Novartis Hellaς και έχει φωτογραφηθεί κατά καιρούς ως ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες σε δημοσιεύματα με τον κωδικό “Μάξιμος Σαράφης”) μου ζήτησε να μου δίνει περισσότερες δουλειές της Novartis και να παίρνει προμήθεια. Πήρε από έμενα συνολικά 400.000 ευρώ. Σε κανέναν άλλον δεν έδωσα χρήματα μόνο στον Δεστεμπασίδη για δουλειές που έγιναν αλλά ήθελε προμήθεια. Μάλιστα μου ζήτησε να κάνουμε και μια εταιρεία μαζί και έχω τα χειρόγραφα του και το draft του συμφωνητικού… και όταν κληθώ στον ανακριτή θα κατά καταθέσω».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βουλκίδης επέμεινε ότι «ποτέ δεν έδωσα χρήματα σε κανέναν άλλο πλην του Δεστεμπασίδη».

Σε ερώτηση για το βάθος της συνεργασίας του με τη Novartis, φέρται να κατέθεσε πως αυτή ξεκίνησε από το 1986. «Το τελευταίο διάστημα συνεργαζόμουν με τον κ. Δεστεμπασίδη που ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας του εταιρικού προφίλ της εταιρείας. Σύμβαση με την εταιρεία δεν είχα. Μου ανέθεταν κάθε φορά μία δουλειά».

Επίσης, φέρεται να υποστηρίζει ότι ο Δεστεμπασίδης του είπε ότι «για να μου αναθέτει δουλειές της εταιρείας θέλει προμήθεια». Υποστήριξε ότι δεν είχε ποτέ την οποιαδήποτε συνεργασία με τον Φρουζή ούτε με κανένα Γενικό Διευθυντή της εταιρείας.

Ειδικά για τις «επιστροφές» χρημάτων από τις τιμολογήσεις που γίνονταν, φέρεται να είπε πως «από τα ηλεκτρονικά τιμολόγια φαίνονται όλα τα πραγματικά ποσά που έχει λάβει η εταιρεία μου. Δεν υπήρχαν εικονικά τιμολόγια. Τα χρήματα που έδινα στον κ. Δεστεμπασίδη, έβγαιναν από τα κέρδη μου. Αυτά που με κατηγορούν είναι εξωφρενικά. Μέσα στη δικογραφία γίνεται μία αναφορά για διαφήμιση στο γήπεδο Βριλησσίων ότι τάχα δεν έκανα εκεί διαφήμιση. Δύο χρόνια υπήρχε εκεί διαφήμιση».

Σε ερώτηση εάν σχετικά με το φερόμενο στην δικογραφία ιδιόχειρο σημείωμα που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών με ποσά για πληρωμές, ο κ. Βουλκίδης λέγεται ότι υποστήριξε πως ήταν «καταβολές από τιμολόγια που κόπηκαν. Ήταν ένα δικό μου  σημείωμα, για τα χρήματα τα έδωσα στον Δεστεμπασίδη».

“Μου πρότειναν σε καφέ να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας”

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά που φέρεται να έχει κάνει ο Εμμ. Βουλκίδης ότι  ο Δεστεμπασίδης του πρότεινε σε καφέ στους Αμπελοκήπους «να γίνω προστατευόμενος μάρτυρας παρουσία και αστυνομικού» και μάλιστα ότι ο παριστάμενος αστυνομικός είχε εμπλοκή και σε πολλές διεθνείς δίκες.

Ο Βουλκίδης φέρεται, επίσης, να έχει καταθέσει πως του ζήτησαν να καταθέσει εναντίον πολιτικών και όταν τους είπε πως «δεν έχω τίποτα εναντίον πολιτικών ή κανενός, μετά με κάλεσαν ως κατηγορούμενο (ύποπτο)».

Οι… διάλογοι

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την κατάθεση του μάρτυρα έγιναν οι εξής διάλογοι:

Β. Κεγκέρογλου: Είναι από διάφορες δουλειές που γινόταν ανά έτος τα χρήματα που έλαβε ο κ. Δεστεμπασίδης;
Εμμ. Βουλκίδης: Μάλιστα
Β. Κεγκέρογλου: Αυτά τα 433.000€ τα δώσατε στον κ.Φρουζή;
Εμμ. Βουλκίδης: Όχι. Με τον κ. Φρουζή ποτέ δεν συνεργάστηκα. Έχουμε συναντηθεί μόνο σε δημόσιες εκδηλώσεις
Β. Κεγκέρογλου: Ο Μάξιμος Σαράφης λέει ότι δίνατε χρήματα στον κ. Φρουζή ή στον κ. Μανιαδάκη για να τα δώσει σε πολιτικούς
Εμμ. Βουλκίδης: Είναι αναληθές. Ποτέ δεν τους έδωσα χρήματα ούτε τους συνάντησα
Β.Κεγκέρογλου: Τα χρήματα αυτά είναι επί υπουργίας επτά πολιτικών. Σας είπε ποτέ ο Δεστεμπασίδης ότι έδωσε χρήματα στον Λοβέρδο;
Εμμ. Βουλκίδης: Όχι
Β. Κεγκέρογλου: Σας είπε ποτέ ο Δεστεμπασίδης ότι έδωσε χρήματα σε Λυκουρέντζο ή Σαλμά;
Εμμ. Βουλκίδης: Όχι
Β. Κεγκέρογλου: Σας είπε ποτέ ο Δεστεμπασίδης ότι έδωσε χρήματα σε Υπουργό;
Εμμ. Βουλκίδης:Όχι
Β. Κεγκέρογλου: Πως γίνονταν οι καταβολές στον Δεστεμπασίδη;
Εμμ. Βουλκίδης: Του τα έδινα στο χέρι
Β.Κεγκέρογλου: Σας έχουν προτείνει οι Εισαγγελείς Διαφθοράς να γίνετε προστατευόμενος μάρτυρας;
Εμμ. Βουλκίδης: Ναι. Αρκεί να έχω κάτι να πω. Όταν όμως κατέθεσα το υπόμνημά μου στην κ. Τουλουπάκη δεν της άρεσε που κατέθετα στοιχεία εναντίον του Δεστεμπασίδη. Σε ό,τι αφορά το καθεστώς προστασίας, αυτό μου το έχει προτείνει και ο κ. Δεστεμπασίδης. Μου πρότεινε να γίνω προστατευόμενος μάρτυρας. Και πριν περίπου ένα χρόνο συνάντησα σε ένα καφέ στους Αμπελόκηπους, μαζί με τον Δεστεμπασίδη, έναν κύριο από τη ΓΑΔΑ που ήταν υπεύθυνος του τμήματος προστασίας μαρτύρων που μου είπε ότι έχει βρεθεί σε πολλές δίκες και αν έχω να καταθέσω κάτι μπορώ να μπω σε προστατευόμενος μάρτυρας. Μου έδωσε μάλιστα και ένα χαρτί με τη σχετική διάταξη. Και μου είπε αν θέλω να πάμε στη ΓΑΔΑ να καταθέσω. Άφησε μάλιστα πάνω στο τραπέζι μία κάρτα του αλλά την πήρε ο Δεστεμπασίδης. Αυτή τη συνάντηση την κανόνισε ο Δεστεμπασίδης.

Δ.Μαρκόπουλος: Μα πώς σας έκανε τέτοια πρόταση;
Εμμ. Βουλκίδης: Δεν ξέρω. Έτσι απλά. Όταν άρχισαν να βγαίνουν τα δημοσιεύματα ήρθε ο Δεστεμπασίδης και μου είπε ότι εγώ μπορώ να το κανονίσω.

Β. Κεγκέρογλου: Όταν πήγατε να καταθέσετε σας ρώτησαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς για όσα είχε πει ο Μάξιμος Σαράφης εναντίον σας;
Εμμ.Βουλκίδης: Τι να με ρωτήσουν; Εδώ δεν με άφηναν να μπω καλά καλά μέσα. Σχεδόν στο διάδρομο με άφησαν να αφήσω το υπόμνημά μου.
Β. Κεγκέρογλου: Μόνος σας πήγατε εκεί;
Εμμ. Βουλκίδης: Με τον δικηγόρο μου.
Β. Κεγκέρογκου: Με ποια ιδιότητα ο Δεστεμπασίδης σας πρότεινε να γίνετε προστατευόμενος μάρτυρας;
Εμμ. Βουλκίδης: Δεν ξέρω. Εμένα μου είπε ο Δεστεμπασίδης «εάν θέλεις, εγώ μπορώ να σε φέρω σε επαφή να γίνεις προστατευόμενος μάρτυρας».
Β. Κεγκέρογλου: Είπατε πριν ότι ο Δεστεμπασίδης σας πρότεινε να κάνετε νέα εταιρεία. Είχε προτείνει όνομα;
Εμμ. Βουλκίδης: Μάλιστα. Prestige
Β.Κεγκέρογλου: Σας πρότεινε και κάποιον συνέταιρο;
Εμμ.Βουλκίδης: Ναι. Τον κ. Ν. Μπ. Τον ήξερα γιατί διοργάνωνε εκδηλώσεις. Δεν είχα συνεργαστεί όμως μαζί του.
Β.Κεγκέρογλου: Εάν κληθείτε σε κατ αντιπαράσταση εξέταση με τον κ. Δεστεμπασίδη θα καταθέσετε τα ίδια;
Εμμ. Βουλκίδης: Εγώ ό,τι είχα να πω το είπα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις