Πέμπτη, 25 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Προανακριτική: Ο μάρτυρας που… δεν είδε και δεν άκουσε και οι ειρωνείες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Προανακριτική: Ο μάρτυρας που… δεν είδε και δεν άκουσε και οι ειρωνείες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Την πλήρη απεμπλοκή της εταιρείας CCC από το τηλεοπτικό εγχείρημα του Χρήστου Καλογρίτσα επιχείρησε ο λογιστής του ομίλου Αντώνης Λιανός καταθέτοντας σήμερα (13.05.2021) στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Νίκο Παππά.

Ο μάρτυρας υποστήριξε κατηγορηματικά στην Προανακριτική πως δεν  υπήρξε ποτέ καμία συμφωνία μεταξύ CCC και Χρήστου Καλογρίτσα για την δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού. Η συμφωνία που υπήρχε ήταν μεταξύ CCC και ΤΟΞΟΤΗ για την κατασκευή ενός mall στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνολικού ύψους 50 εκατ.  ευρώ.

Η κάθε πλευρά για την κατασκευή αυτού του έργου θα έβαζε από 25 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν και τα 3 εκατ. ευρώ στον Χρήστο Καλογρίτσα για την συμμετοχή της CCC στην κατασκευή του έργου.  Υποστήριξε ότι όσα έγιναν ήταν εντός της διεθνούς  πρακτικής. Και ότι ποτέ δεν ήρθε σε εκείνον κανένας κυπριακός τραπεζικός αριθμός λογαριασμού και όλη αυτή η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων του είναι  άγνωστη.

Στην ερώτηση του εισηγητή της ΝΔ Θάνου Πλεύρη για το πώς γίνεται να υπάρχει μια τέτοια ταχύτητα εκταμίευσης των 3 εκατ. ευρώ από  την CCC για να ένα κατασκευαστικό έργο που δεν έχει ξεκινήσει, ο μάρτυς φέρεται να απάντησε πως «υπάρχουν παρά πολλές φορές που τρέχουμε να εκταμιεύσουμε χρήματα. Για μια εταιρεία όπως η CCC με τζίρο 5 δισ. και 120 έργα σε 40 χώρες του κόσμου δεν μου ήταν άγνωστο να τρέχουμε για την αποστολή των χρημάτων».

Πηγές από τη ΝΔ ανέφεραν πως όταν επισημάνθηκε στον μάρτυρα ότι όταν έγινε η σύμβαση μεταξύ CCC – Καλογρίτσα δεν είχε πάρει η πρώτη ακόμη το έργο στα ΗΑΕ, απάντησε πως η σύμβαση περιέγραφε ένα, δυο – τρία έργα όμως δεν την θυμόταν καλά… Στο ερώτημα γιατί η σύμβαση ήταν τόσο γενική, ο κ. Λιανός απάντησε πως σε αυτά τα έργα υπάρχουν λεπτομέρειες που δίδονται κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου.

Click4more Κόντρα Καλογρίτσα – Τζάκρη: «Πόση αλαζονεία και θράσος – Η αντίδρασή σου δείχνει φόβο»

Σχετικά με το εάν η CCC είχε συνεργαστεί με την ΤΟΞΟΤΗΣ σε αλλά έργα στο παρελθόν και εάν είχε την φερεγγυότητα για τέτοια έργα, ο μάρτυς φέρεται να απάντησε πως εκείνος ασχολείται κυρίως στο εξωτερικό. «Έβλεπα όμως πως η ΤΟΞΟΤΗΣ έκανε τα έργα της ΔΕΗ κι αλλά». Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος επέμεινε και ρώτησε εάν ήξερε εάν ο ΤΟΞΟΤΗΣ είχε εμπειρία από διεθνή έργα και ο κ. Λιανός φέρεται να απάντησε «δεν το γνωρίζω. Είχα ακούσει για κάποια έργα στα Βαλκάνια. Δεν είμαι όμως σίγουρος».

«Η αγωνία της CCC», φέρεται να κατέθεσε ο μάρτυς, «ήταν το πώς θα της επιστραφούν πίσω τα 3 εκατ. ευρώ από τον Χρήστο Καλογρίτσα όταν δεν έγινε το έργο στα Η.Α.Ε. Για αυτό και υπήρξαν αρκετές συναντήσεις για τον τρόπο που θα επιστραφούν τα χρήματα». Ο ίδιος συμμετείχε σε δύο συναντήσεις όπου συζητήθηκε η προώθηση κατασκευαστικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κ. Λιανός φέρεται να κατέθεσε πως η πλευρά του κ. Καλογρίτσα δεν είχε χρήματα για την επιστροφή των 3 εκατ. ευρώ και πρότεινε να γίνει συμψηφισμός μέσα από κάποιο άλλο έργο. Μάλιστα έλεγαν για τα Βαλκάνια αλλά η CCC δεν είχε κάποιο έργο εκεί και του πρότειναν να κοιτάξουν για Βόρεια Αφρική.

Δεν άκουσε για κανέναν τηλεοπτικό σταθμό

Ο Αντώνης Λιανός φέρεται να κατέθεσε πως ήταν παρών στις συζητήσεις για την επιστροφή των 3 εκατ. ευρώ από τον ΤΟΞΟΤΗ και ότι δεν άκουσε ποτέ τίποτα για κανένα τηλεοπτικό σταθμό, ούτε τίποτα από τους εμπλεκόμενους για «Λευκό Οίκο» όπως και ότι δεν γνωρίζει να έγινε καμία συνάντηση στο Μαξίμου. Σε ερώτηση του βουλευτή της  ΝΔ, Τάσου Μπαρτζώκα για το τι είναι το «White Porscha», ο κ. Λιανός φέρεται να απάντησε ότι μπορεί να είναι και η λευκή Πόρσε που είχε ο Fouad Choury, «με αμερικάνικη προφορά καθώς ο  κ. Fouad έχει ζήσει πολλά  χρόνια στην Αμερική».

Κατέθεσε δε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν ισχύει αυτό που λέγεται ότι δόθηκαν αυτά τα χρήματα για την δημιουργία του SYRIZA CHANEL. Σε ερώτηση όμως του βουλευτή της ΝΔ Λάζαρου Τζαβδαρίδη εάν είχε λάβει από τον ιδιοκτήτη της CCC κ. Χούρι κάποιο email με θέμα τις τηλεοπτικές άδειες; Απάντησε πως «ενδεχομένως» να είχε λάβει! Και του ζητήθηκε (και εκείνος το αποδέχθηκε) εάν βρει κάποια σχετικά email μεταξύ του επιχειρηματία και του ίδιου που να αφορά τηλεοπτική άδεια να τα αποστείλει στην Επιτροπή.

Για το ότι δεν υπήρχε καμία συμφωνία μεταξύ CCC και Καλογρίτσα για τηλεοπτικό σταθμό, ο μάρτυς φέρεται να κατέθεσε πως δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να δείχνει συμμετοχή της CCC σε τέτοιο σχήμα και η CCC δεν εξέδωσε καμία σχετική εγγυητική επιταγή. «Αν θέλαμε», είπε,  «να μπούμε στα τηλεοπτικά θα παίρναμε εταιρία συμβούλων αλλά δεν το κάναμε» και πρόσθεσε «εδώ δεν έχουμε κανάλι στο Λίβανο θα θέλαμε στην Ελλάδα;».

Σχετικά πάντως με την παρουσία του Κυριάκου Τόμπρα στις συναντήσεις CCC – ΤΟΞΟΤΗΣ, ανέφερε πως ήταν μαζί με τον Χρήστο Καλογρίτσα και όχι με την CCC. O μάρτυς πάντως φέρεται να ανέφερε πως γνώρισε τον κ. Τόμπρα από το 1987 ως το 2016 αλλά έκτοτε δεν τον είχε δει πότε.

Η πλευρά της ΝΔ

Πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας την κατάθεση του μάρτυρα ανέφεραν πως «από τη σημερινή κατάθεση του οικονομικού διευθυντή της εταιρίας CCC κ. Αντώνη Λιανό επιβεβαιώθηκε η γνώση της εταιρείας ότι τα 3 εκατ. ευρώ της δήθεν υπεργολαβίας ενός έργου που δεν υπήρχε καν τη στιγμή εκείνη, θα κατευθύνονταν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Επιπλέον ο κ. Λιανός υποστήριξε ότι ο κ. Καλογρίτσας ενημέρωσε πλήρως για την πορεία του διαγωνισμού και το υπό ίδρυση κανάλι, ενημερώνοντας με email τον ίδιο ότι έγινε δεκτή η εγγυητική επιστολή της Τράπεζας Αττικής και του απέστειλε το Business Plan του υπό ίδρυση καναλιού. Επέμεινε δε στους ισχυρισμούς της εταιρείας CCC αλλά δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος αγνοεί τις επιμέρους συναντήσεις της εταιρίας με τον κ. Καλογρίτσα και με την κυβέρνηση. Αναγνώρισε τέλος ότι έχει στη διάθεση του ενδοεταιρικά e-mail που αφορούν τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών και δεσμεύτηκε ότι θα τα προσκομίσει στην Επιτροπή. Όπως ο κ. Λιανός ευχήθηκε με email “Good Luck” στον κ. Καλογρίτσα έτσι λοιπόν και εμείς ευχόμαστε «Good Luck» στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την κατάθεση του Α. Λιανού ανέφεραν ότι «σήμερα υπήρξε πλήρης κατάρρευση του μυθεύματος Καλογρίτσα-ΝΔ σε βάρος του Νίκου Παππά. Ο μάρτυρας Αντώνης Λιανός, οικονομικός σύμβουλος της CCC, κατέρριψε πλήρως τους ισχυρισμούς του εργολάβου και της κυβέρνησης περί συμφωνίας για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού, φιλικού προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Επισήμαιναν ότι «σε σχετική ερώτηση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικά αρνητικός, επιμένοντας, ήδη από την αρχή της κατάθεσής του, πως η συμφωνία των δύο μερών, CCC και Καλογρίτσα, αφορούσε την κατασκευή εμπορικού κέντρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σε ερώτηση του Τ. Μπαρτζώκα (ΝΔ) τόνισε ότι «αν υπήρχε άλλη συμφωνία, πέραν αυτής, τότε θα την ήξερα», προσθέτοντας: «Η CCC δεν έχει καμία επένδυση στον χώρο των media». Χαρακτηριστική είναι, επίσης, η δήλωση του μάρτυρα ότι σε δύο συσκέψεις με τους εκπροσώπους της Τοξότης για κατασκευαστικά έργα, στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος, «η μόνη μας αγωνία ήταν η επιστροφή των 3 εκατ. που δώσαμε στον Καλογρίτσα για το έργο στα Εμιράτα». Ο μάρτυρας, απαντώντας στη Ν.Δ., εμφανίστηκε, επίσης, κατηγορηματικός ότι δεν γνωρίζει για καμία συνάντηση στο Μαξίμου και επεσήμανε ότι δεν άκουσε τίποτα από τους εμπλεκόμενους για «White House». Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Τάσου Μπαρτζώκα για το τι είναι το «White Porscha», ο κ. Λιανός είπε: «Μπορεί να είναι και η λευκή Πόρσε που είχε ο κ. Fouad Choury, με αμερικάνικη προφορά. Ο κ. Fouad έχει ζήσει πολλά  χρόνια στην Αμερική».

Οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα σκωπτικά ευχήθηκαν «καλό  Σαββατοκύριακο και ας προσέχει η οικογένεια Καλογρίτσα (πατέρας και υιός) τις επαφές με ενεργά κρούσματα…» καθώς την Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η κατάθεσή του.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις