Πολιτική

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Τα “κλειδιά” για την επιλογή του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Η δημοσιοποίηση του ονόματος αναμένεται να γίνει στα τέλη του Ιανουαρίου. Με ποια κριτήρια θα επιλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μόλις ένας μήνας έμεινε για να ανακοινωθεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για την επιλογή του προσώπου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα τέλη του Ιανουαρίου και πριν την κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου, που είναι δεδομένο ότι μπορεί να πυροδοτήσει πολιτικές εντάσεις.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Καθοριστικές οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του προσώπου αναμένεται να παίξουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως αναφέρουν συνομιλητές του, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας, απομακρύνουν το ενδεχόμενο να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένα μη πολιτικό πρόσωπο.

Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να “βρίσκεται σε συντονισμό” με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα, αλλά και να είναι σε θέση να υποστηρίξει με απόλυτη επάρκεια τις εθνικές θέσεις στο εξωτερικό.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν αναφορικά με το προφίλ του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να κομίζει κάτι “νέο” και να μην συνδέεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την οικονομική κρίση, που αντιμετώπισε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και να είναι σε θέση να στηριχτεί και από κόμματα πέραν της Νέας Δημοκρατίας.

Click4more: Πρόεδρος της Δημοκρατίας: “Μάχη” Τσίπρα για Παυλόπουλο, ούτε ν’ ακούει για Βενιζέλο, Διαμαντοπούλου, Δαμανάκη!

Υπενθυμίζεται ότι η Φώφη Γεννηματά είχε σε ανύποπτο χρόνο δηλώσει ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξετάζονται τα ονόματα των Κώστα Σημίτη, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου, στους οποίους αναφέρθηκε δημοσίως την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για το αξίωμα.

Πάντως, η βούληση του κ. Μητσοτάκη να προτείνει πρόσωπο που θα μπορεί να τύχει ευρύτερης συναίνεσης, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Πηγή: Εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Δένδιας: Αλλάζουν όλα στην Άμυνα για μια χώρα ισχυρή και ανθεκτική
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για την απειλή του casus belli, την ανάγκη αμυντικής καινοτομίας, τη συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία και τη μετάβαση από την αγορά προϊόντων στις λύσεις επιχειρησιακών προβλημάτων
Νίκος Δένδιας
Τα πρόσωπα της «σκιώδους κυβέρνησης» του Αλέξη Τσίπρα – Οι έμπειροι, οι νέοι και ο TikToker αγροτοσυνδικαλιστής
Το επιτελείο πλαισιώνουν πανεπιστημιακοί, πρώην ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, επιστήμονες με διεθνή παρουσία και εκπρόσωποι της πραγματικής οικονομίας
Αλέξης Τσίπρας 72
Παππάς προς Φάμελλο: «Δεν ζήτησε κανείς εντολή για να κρυφτεί το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο βουλευτής του κόμματος ζητεί επαναξιολόγηση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής και σαφή οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα, θέτοντας ερωτήματα για τις αρμοδιότητες της ηγεσίας
Νίκος Παππάς και Σωκράτης Φάμελλος