Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Πρόοδο βλέπουν πλέον οι Θεσμοί – “Ψίθυροι” για ψήφιση των μέτρων… πλαγίως! Σε αναμμένα κάρβουνα το Μαξίμου για το Eurogroup

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Δεν προκύπτει ακόμη κάτι για την νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τουσκ
– Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να γίνει γνωστό… χθες το πότε τελικά (και αν) θα γίνει το Eurogroup
– Στους “συμμάχους” ο Πιερ Μοσκοβισί που συμφωνεί με την ελληνική πρόταση
– Τι είπε σε ευρωβουλευτές για την… σφραγίδα του υπουργού Οικονομικών στο νέο πακέτο προληπτικών μέτρων
– Ποιες σκέψεις γίνονται για… παράκαμψη της Βουλής ακόμη και με ΠΝΠ!
– Επιστρέφουν στις έδρες τους οι Θεσμοί που μιλούν για πρόοδο και βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Οι ώρες περνούν και στο Μέγαρο Μαξίμου… αγωνιούν. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ενημέρωση για τη νέα επαφή που επρόκειτο να είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με την ελληνική κυβέρνηση να θέλει άμεσο ορισμό ημερομηνίας για το Eurogroup.

Ένα Eurogroup που στο κυβερνητικό επιτελείο βλέπουν ως “σανίδα σωτηρίας” για να αποχευχθεί κάθε είδους κρίση που μπορεί να προκύψει από ένα νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις: οικονομική, ακόμη και πολιτική…

Υπέρ της Ελλάδας ο Μοσκοβισί

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την οικονομία είχε χθες μία επαφή με ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και Έλληνες.

Από την επαφή αυτή προκύπτουν δύο σημαντικά συμπεράσματα:

– Πρώτον, ο Πιερ Μοσκοβισί φέρεται να είναι σύμφωνος με την ελληνική πρόταση, κάτι που δείχνει πως η ελληνική κυβέρνηση αποκτά έναν ισχυρό σύμμαχο

– Δεύτερον, ο Ευρωπαίος Επίτροπος φέρεται να τόνισε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο ο υπουργός οικονομικών να δεσμεύεται γαι την λήψη των προληπτικών μέτρων (που αποτελούν φυσικά και το μεγαλύτερο “αγκάθι”) αν κι εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως υπάρχουν σκέψεις για θεσμοθέτηση αυτών των μέτρων με… προσπέραση της Βουλής. Είτε αυτό σημαίνει μία υπουργική απόφαση ή ακόμη και μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δηλαδή να μην είναι υποχρεωτικό να περνάνε από τη Βουλή αυτά τα μέτρα, εάν κι εφόσον χρειαστούν.

Φεύγουν οι Θεσμοί με… πρόοδο στις βαλίτσες

Την ίδια ώρα, κοινή δήλωση δημοσιοποίησαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Στην δήλωση αυτή επισημαίνεται χαρακτηριστικά: “Οι θεσμοί και οι Ελληνικές Αρχές έχουν υλοποιήσει σημαντική πρόοδο επί πακέτου πολιτικής το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες επί της βιωσιμότητος του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού Προγράμματος. Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις έδρες τους με τις Αρχές και τα κράτη μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου πολιτικής“.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε