Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Προς τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν – Η στρατηγική της Αθήνας

Προς τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν – Η στρατηγική της Αθήνας

Συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, δρομολογούν Αθήνα και Άγκυρα. Το Μέγαρο Μαξίμου, προς το παρόν, δεν επιβεβαιώνει τετ α τετ των δύο ανδρών την ερχόμενη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι οι επαφές των διπλωματικών επιτελείων τους βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για να «κλειδώσει» η συνάντηση τους.

Την είδηση ότι προετοιμάζεται συνάντηση σε υψηλό επίπεδο «μαρτύρησαν» τα τουρκικά ΜΜΕ το πρωί της Καθαράς Δευτέρας (07,03.2022). Μιλούν μάλιστα για γεύμα που θα παραθέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Προεδρικό μέγαρο της Πόλης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προσκεκλημένος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο την ερχόμενη Κυριακή 13 Μαρτίου στο Φανάρι, προκειμένου να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Κατάλληλο το timing είχε προϊδεάσει ο πρωθυπουργός

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη του στον Alpha, με φόντο τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δεδομένου ότι Ελλάδα και Τουρκία αποτελούν το νοτιότερο άκρο του ΝΑΤΟ, είχε δηλώσει ότι το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «είναι ανοιχτό ανά πάσα στιγμή, πόσο μάλλον τώρα». «Δεν θα έρθει ξαφνικά μια άνοιξη και θα έχουμε ξεπεράσει όλες τις διαφορές μας» είχε σημειώσει ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι μια συνάντηση θα ήταν χρήσιμη και θα βοηθούσε στο «να εκτονωθεί ένα κλίμα έντασης».

«Οι δύο χώρες έχουν απέναντι τους την κοινή πρόκληση του Ουκρανικού πολέμου, είναι και οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ και βρίσκονται στην ίδια γειτονιά. Ο σκοπός είναι να μένει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές» εξηγούν στο newsit.gr πηγές με γνώση του θέματος, επιμένοντας ότι μέχρι στιγμής η συνάντηση δεν έχει «κλειδώσει».

«Τορπιλίζει» το κλίμα η Άγκυρα…

Πριν ωστόσο «αλέκτωρ λαλήσει», ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, έσπευσε να θέσει και την ατζέντα από την πλευρά της Τουρκίας. Η Άγκυρα διεμήνυσε ότι στο τραπέζι θα θέσει τα πάντα, όλες τις παράνομες αξιώσεις της… Από το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των ερευνών φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο ως και θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών και αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους.

Οι θέσεις της Αθήνας

Η Αθήνα είναι προετοιμασμένη ότι η Άγκυρα, σε περίπτωση συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, κατά την πάγια πρακτική της, θα θέσει όλη τη βεντάλια των παράλογων και παράνομων απαιτήσεων της, όμως η κυβέρνηση σταθερά επιμένει στη θέση της: «οι μόνες διαφορές προς συζήτηση με την Τουρκία είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ». Θέματα που αποτελούν, από την πλευρά της Αθήνας, και το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών των δύο χωρών.

Ο Πούτιν «μπλοκάρει» τα σχέδια Ερντογάν…;

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η σφοδρή αντίσταση της Δύσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η διεθνής «απομόνωση» του Βλάντιμιρ Πούτιν θα οδηγήσουν τον Ερντογάν να κατεβάσει τους τόνους και να εγκαταλείψει τα αναθεωρητικά του σχέδια. «Ο αναθεωρητισμός, η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι σήμερα μία εξαιρετικά δημοφιλής πολιτική. Και η ταύτιση οποιουδήποτε με τις πρακτικές του Προέδρου Πούτιν τον κατατάσσει σε μια συνομοταξία ηγετών που δεν τον καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή. Και για αυτό και πιστεύω ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη ρητορική που είδαμε τους τελευταίους μήνες απέναντι στην πατρίδα μας» είχε εκτιμήσει ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξη του, καλώντας την Άγκυρα να σταματήσει τη ρητορική για αποστρατικοποίηση των νησιών και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός από την ανάληψη των καθηκόντων του έως σήμερα, έχει συναντηθεί τρεις φορές με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις