Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Προσφυγικό: Κομβικός ο ρόλος Στεφανή – Μήνυμα σε βουλευτές να… προσέχουν

Προσφυγικό: Κομβικός ο ρόλος Στεφανή – Μήνυμα σε βουλευτές να… προσέχουν

Προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί στην κυβέρνηση η διαχείριση του προσφυγικού, με το Μαξίμου να εξετάζει βήμα-βήμα τις κινήσεις του και να ζυγίζει τις αντιδράσεις στις περιοχές της ενδοχώρας όπου πρόκειται να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά.

Παράλληλα, η ομιλία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε δραματικούς τόνους στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και η αποστροφή του πως η κατάσταση είναι «έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης» φαίνεται πως είχε κατά κύριο λόγο αποδέκτες τους Ευρωπαίους, όπως λένε στο newsit.gr στελέχη της κυβέρνησης. Κατά μία έννοια, μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιχείρησε έτσι να θέσει τους εταίρους προ των ευθυνών τους, αποτυπώνοντας, όμως, και την αγωνία της Αθήνας για την ανταπόκρισή τους, με τα πρώτα μηνύματα να είναι αρνητικά.

Click4more: Χρυσοχοΐδης για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα: Ζήτησα βοήθεια από την Ε.Ε., ένα κράτος ανταποκρίθηκε

Τις επόμενες ημέρες – ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο – αναμένεται να παρουσιαστεί έτσι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά τις δράσεις που βασίζονται στους τέσσερις άξονες που έχει ήδη γνωστοποιήσει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την πολιτική της στο προσφυγικό. Δηλαδή:

  • Την καλύτερη φύλαξη των συνόρων.
  • Την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, αξιοποιώντας το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
  • Την αποσυμφόρηση των νησιών και τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στην ενδοχώρα, με παράλληλη τήρηση του κανόνα του 1% του συνολικού πληθυσμού ανά περιφέρεια ως προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που θα μεταφερθούν.
  • Τον πολλαπλασιασμό των επιστροφών, με στόχο να φτάσουν τις 10.000 έως τα τέλη του 2020.

Ως προς τις μετεγκαταστάσεις, στόχος παραμένει τουλάχιστον 4.000 άτομα να μεταφερθούν έως το τέλος του μήνα από τα νησιά στην ενδοχώρα. Θα πρόκειται κυρίως για άτομα με προσφυγικό προφίλ και οικογένειες ή γυναίκες με παιδιά, οι οποίοι θα μεταφερθούν κυρίως σε μισθωμένα ξενοδοχεία κι άλλες υποδομές, έως ότου δρομολογηθεί η χωροθέτηση και η κατασκευή των κλειστών κέντρων.

Εξάλλου, ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν ότι κομβικό ρόλο στη διαχείριση του σχεδίου θ’ αναλάβει ο Αλκιβιάδης Στεφανής, δίχως αυτό να σημαίνει μεγαλύτερη ανάμειξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο υφυπουργός Άμυνας θα λειτουργήσει όπως ακριβώς προβλέπει ο ρόλος του: ως συντονιστής προκειμένου να υλοποιηθούν οι πολιτικές της κυβέρνησης, στις οποίες εμπλέκονται διάφορα υπουργεία. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος συνεχίζει τις επαφές του με αυτοδιοικητικά στελέχη και τοπικούς παράγοντες για τις μετεγκαταστάσεις.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη διαμάχη Κυρανάκη – Γιαννούλη και γενικότερα τη στάση στελεχών της ΝΔ στις περιοχές όπου πρόκειται να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες, από την κυβέρνηση εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Από τη μία πλευρά πράγματι αποφεύγουν να βγουν ανοιχτά απέναντι σε όσους αντιδρούν για να μην ανοίξουν νέα μέτωπα, ενώ λένε ότι κατανοούν και την πίεση που δέχονται οι βουλευτές από τους ψηφοφόρους τους. Αλλά από την άλλη, όπως με νόημα έλεγε κυβερνητικό στέλεχος στο newsit.gr, δεν μπορούν ν’ αποδεχθούν άστοχα και ακραία σχόλια.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι εξαιρετικά πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει στη συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας το Σάββατο από τους βουλευτές του να είναι προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Ούτως ή άλλως, στη συνάντηση αυτή και οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν για τα θέματα που οι ίδιοι επιθυμούν, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του προσφυγικού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις