Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Προσλήψεις στο Δημόσιο: Δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο από την αρμόδια επιτροπή

Βουλή
Φωτογραφία αρχείου

Δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, έγινε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ».

«Υπέρ» τάχθηκε η ΝΔ, επιφυλάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΚΕ τάχθηκε «κατά».

Προηγήθηκε η ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, κοινή συνισταμένη των οποίων ήταν η θετικότητα του νομοσχεδίου, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις και προβληματισμοί, κυρίως σε θέματα μοριοδότησης των τίτλων σπουδών και της συνέντευξης.

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, Ιωάννης Καραβοκύρης, σημείωσε ότι είναι επαρκής ο χρόνος που μεσολαβεί από την ψήφιση του νομοσχεδίου έως τη διεξαγωγή του πρώτου προβλεπόμενου γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού το 2022, ώστε να προετοιμαστεί το ΑΣΕΠ. Επισήμανε παράλληλα, ότι κατά το διάστημα αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί η διαλειτουργικότητα των δημοσίων υπηρεσιών, να βελτιωθεί το πληροφοριακό σύστημα, καθώς και να ενισχυθεί η Αρχή με προσωπικό. Αναφερόμενος στο θέμα της συνέντευξης που προβλέπεται για ορισμένες κατηγορίες (πχ το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό) διαβεβαίωσε ότι θα είναι «δομημένη, με κανόνες και εγγυήσεις» ενώ εξέφρασε τη γνώμη ότι ένα ποσοστό 25%-30% (επί του συνόλου της βαθμολογίας) «είναι αρκετό».

Τη χρησιμότητα της συνέντευξης και της διαπίστωσης εργασιακής ικανότητας υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, Αθ. Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας ότι και οι ψυχομετρικές εξετάσεις είναι αναγκαίες σε ορισμένες κατηγορίες, φέροντας ως παράδειγμα τον διαγωνισμό για σωφρονιστικούς υπαλλήλους όπου τίθεται θέμα «ζωής και ασφάλειας». Υπήρξαν υποψήφιοι που ήταν επιτυχόντες, αλλά σε ένα ποσοστό 6-7%, δεν τα πέρασαν, σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις