Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Προσπάθεια για «φρένο» στην κουβέντα για πρόωρες εκλογές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Εισηγήσεις για ανασχηματισμό

Προσπάθεια για «φρένο» στην κουβέντα για πρόωρες εκλογές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Εισηγήσεις για ανασχηματισμό

Φρένο στην στις συζητήσεις για εκλογές, που προκαλεί κλιμακούμενη πόλωση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, επιχείρησε να βάλει χθες και ο Πρωθυπουργός.

“Η Κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την δουλειά της, απερίσπαστη από την όλη φιλολογία η οποία αναπτύσσεται γύρω μας” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες. “Κανείς υπουργός δεν έχει κατεβάσει κανένα μολύβι και έχουμε ακόμα πλούσια δουλειά να κάνουμε” πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι γνωρίζει ότι δεν μπορεί να πείσει τους δημοσιογράφους ότι “δεν θα γίνουν εκλογές ή ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός”.

«Γρίφος» η ημερομηνία των εκλογών

Και μπορεί ο Πρωθυπουργός να επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, ωστόσο το πολιτικό προσωπικό της χώρας ετοιμάζεται πυρετωδώς για εκλογική αναμέτρηση το φθινόπωρο.

Η ημερομηνία της εκλογικής αναμέτρησης αποτελεί γρίφο, με τα σενάρια να παίρνουν και να δίνουν. Όπως πρώτο σας έχει ενημερώσει το newsit.gr, οι δύο ημερομηνίες που έχει κυκλώσει στην ατζέντα του ο κ. Μητσοτάκης, ως τις πλέον πιθανές για την περίπτωση που αποφασίσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είναι η 25η Σεπτεμβρίου και η δεύτερη ημέρα του Οκτωβρίου. Ωστόσο τα “γαλάζια” στελέχη προετοιμάζονται ακόμη και για την 18η Σεπτεμβρίου.

Πηγές που έχουν μεγάλη εμπειρία από εκλογές, εκτιμούν ότι το σενάριο της 2ης ημέρα του Οκτωβρίου “δεν θα περπατήσει”. Κι αυτό γιατί, σε αυτή την περίπτωση οι επαναληπτικές εκλογές το νωρίτερο που θα μπορούσαν να διεξαχθούν θα ήταν στις 30 Οκτωβρίου. ‘Έτσι όμως θα συμπέσει με το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο να υπάρξει μεγάλη αποχή λόγω… διακοπών.

Η επόμενη Κυριακή 6 Νοεμβρίου είναι μεν μια εναλλακτική αλλά δεν φαίνεται να προκρίνεται ως πιθανή ημερομηνία, δεδομένου πως φέρεται να υπάρχει η διάθεση για σύντμηση των διαδικασιών, ώστε η χώρα, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων (προκλητικότητα Τουρκίας, ενεργειακή ακρίβεια κλπ), να μη μείνει με υπηρεσιακή κυβέρνηση για μεγάλο διάστημα,

Εισηγήσεις για «μίνι» ανασχηματισμό.

Από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός διέψευσε εμμέσως πλην σαφώς τα σενάρια και για ανασχηματισμό.

Οι εισηγήσεις για στοχευμένες κυρίως αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με αξιοποίηση στελεχών από περιοχές όπου η Ν έχει δημοσκοπική κάμψη, δεν έχουν σταματήσει το τελευταίο διάστημα.

Και οπωσδήποτε το εύρος του, αν και εφόσον ο κ. Μητσοτάκης προχωρήσει σε ανασχηματισμό, θα “μαρτυρήσει” και την απόφαση του για τον χρόνο των εκλογών… Αν δηλαδή οι κάλπες είναι θέμα ολίγων μηνών ή αν θα στηθούν τελικά το 2023.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις