Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Πρώτα “γενέθλια” της κυβέρνησης με… φουλ επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα ερωτήματα για Παππά – Καλογρίτσα

Πρώτα “γενέθλια” της κυβέρνησης με… φουλ επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα ερωτήματα για Παππά – Καλογρίτσα

Ένας χρόνος της ΝΔ στην κυβέρνηση. Φουλ επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Παππά – Καλογρίτσα και το… White House. Βάζουν στο “κάδρο” και τον Τσίπρα.

«Το είπαμε, το κάναμε». Με αυτό το σύνθημα – το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε και στα χθεσινά εγκαίνια των νέων σταθμών του Μετρό στη Νίκαια, την Αγία Βαρβάρα και τον Κορυδαλλό – γιορτάζει σήμερα η κυβέρνηση τα πρώτα της «γενέθλια», καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Παρά τις αρχικές σκέψεις για μια εορταστική εκδήλωση, επιλογή του Μαξίμου είναι να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να δοθεί το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η δουλειά συνεχίζεται στους ίδιους και σε πιο εντατικούς ρυθμούς.

Έτσι, όπως έγραψε ήδη το newsit.gr, το μόνο που θα θυμίζει… «γενέθλια» θα είναι ένα επετειακό βίντεο στα social media, το οποίο συνοψίζει τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της κυβέρνησης και το σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε».

Υπόθεση Παππά – Καλογρίτσα 

Η συγκυρία του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης από τη ΝΔ φέρνει πάντως σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, λόγω των αποκαλύψεων για τον Νίκο Παππά και τις καταγγελίες από τους επιχειρηματίες Σάμπυ Μιωνή και Χρήστο Καλογρίτσα.

Στην κυβέρνηση βάζουν στο «κάδρο» της υπόθεσης τον πρώην πρωθυπουργό, από τον οποίο ζητούν απαντήσεις για τις καταγγελίες των επιχειρηματιών κατά του πρώην στενού του συνεργάτη. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, οι αποκαλύψεις εγείρουν μείζονος σημασίας ερωτήματα που αφορούν στο σεβασμό προς τους θεσμούς και τη διάκριση των εξουσιών, ενώ, όπως τόνισε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, «η σιωπή Τσίπρα απλώς διευρύνει το πολιτικό του κατηγορητήριο στη συνείδηση των πολιτών».

Μαξίμου και ΝΔ διατυπώνουν δε τα εξής ερωτήματα προς τον κ. Τσίπρα:

  • Δεν γνώριζε για εικονικές συμβάσεις, όπως το δάνειο των 3 εκατ. ευρώ που καταγγέλλει ότι πήρε με μεσολάβηση Παππά ο κ. Καλογρίτσας, ούτως ώστε να συμμετέχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016;

  • Δεν ήξερε τίποτα για εκατομμύρια ευρώ που άλλαζαν χέρια;

  • Δεν είχε εικόνα για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ;

Ανοιχτό το ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του Παππά

Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναζήτησης πολιτικών ή και ποινικών ευθυνών του κ. Παππά ακόμη και μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας (εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή), καθώς, ούτως ή άλλως, η δικογραφία θα φτάσει αργά ή γρήγορα στη Βουλή, με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Επιπλέον, το κέντρο βάρους έχει αποπροσανατολιστεί πλέον από την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, η οποία πάντως αποτελεί μια ξεχωριστή υπόθεση που συνεχίζει να διερευνάται, αλλά παράλληλα με αυτή του κ. Παππά.

Έτσι, από την κυβέρνηση μεταδίδουν πως αναμένουν αφενός τις ενέργειες της Δικαιοσύνης για τον πρώην υπουργό και στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού.

Αφετέρου δεν θα σταματήσουν – τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση – να ζητούν εξηγήσεις από τον κ. Τσίπρα, θέλοντας προφανώς να τον φέρουν σε δύσκολη θέση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που, αντιθέτως, προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή είναι να τον κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και την οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση.

“Αντιπερισπασμός τα όσα αναφέρονται για στελέχη της ΝΔ”

Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις στις οποίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εμπλέκονται στελέχη της ΝΔ, από την κυβέρνηση λένε πως μένει να διευκρινιστεί ποια ακριβώς στοιχεία έχει στα χέρια της η Δικαιοσύνη, ποιες υποθέσεις ερευνά και τι θα αποφανθεί επ’ αυτών.

Θέτουν, ωστόσο, ταυτόχρονα το ερώτημα τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτές ακριβώς τις συνομιλίες που φέρεται να έχει καταγράψει ο «κοριός» της ΕΥΠ και τις όποιες παρανομίες εντοπίστηκαν, οδηγώντας εν τέλει στο συμπέρασμα ότι οι υποθέσεις αυτές χρησιμοποιούνται ως αντιπερισπασμός για τις αποκαλύψεις σχετικά με το ρόλο του κ. Παππά. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διευκρινίσει ότι παράνομες και ανήθικες συμπεριφορές σαν αυτές που περιγράφονται στα δημοσιεύματα και αποδίδονται σε πρώην υπουργό της ΝΔ, δεν έχουν θέση στο κυβερνών κόμμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις