weather-icon °C AΘΗΝΑ

Πρόταση μομφής – Σφαγή αναμένεται στην διάσκεψη των Προέδρων για την διαδικασία

Πρόταση μομφής – Σφαγή αναμένεται στην διάσκεψη των Προέδρων για την διαδικασία

Μάχη αναμένεται να γίνει στην διάσκεψη των προέδρων της Βουλής στις 17.30 όταν θα αποφασιστεί ποια θα είναι η διαδικασία της συζήτησης της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό αλλά και πότε θα ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη υπάρχει μια υποβόσκουσα αντιπαράθεση, αφού η ΝΔ θέλει να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ενώ η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημέρα έχει προγραμματισθεί συλαλλητήριο έξω από την Βουλή για την Μακεδονία.

Η ΝΔ επιμένει λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλο κοινοβουλευτικό προηγούμενο, δηλαδή πρόταση δυσπιστίας να μην εξαντλεί το τριήμερο συζήτησης και να μην διεξάγεται τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας.

Μάλιστα προβάλλει το δικαίωμα όλων των βουλευτών της να μπορέσουν να μιλήσουν. Οι κύκλοι της ΝΔ εάν και δεν συσχετίζουν, επισήμως τουλάχιστον, την επιμονή τους αυτή με την προγραμματισμένη διαμαρτυρία που θα γίνει το Σάββατο το απόγευμα στο Σύνταγμα για την Μακεδονία, υπονοούν ότι η κυβέρνηση θέλει να επισπεύσει την διαδικασία ώστε οι βουλευτές της να μην «πιεστούν» από την Πλατεία.

Πάντως η οργάνωση της συζήτησης και ο χρονικός προσδιορισμός της ψηφοφορίας θα καθοριστεί από την Διάσκεψη των Προέδρων, στην οποία τα κόμματα της συγκυβέρνησης διαθέτουν την πλειοψηφία.

Την πρόταση μομφής ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, προκάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει ό,τι είχαν κάνει σχεδόν όλοι οι προκάτοχοί του στο παρελθόν: να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε πρόταση εμπιστοσύνης. Όμως όπως ενημέρωσε το Σώμα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση αυτού της του δικαιώματος. «Σας προκαλώ κ. Τσίπρα γιατί σήμερα αναμετρώμαστε όλοι με την ιστορία», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ. Η συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε πριν από λίγο και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το Σάββατο (16.06.2018).

Μητσοτάκης: Καταθέτω πρόταση μομφής

«Είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη. Ο κ. Τσίπρας παρότι του το ζήτησα αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι για να συνεχίσει να παίζει το ανήθικο θέατρο με τον Πάνο Καμμένο. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτό τον θεσμικό εκτροχιασμό και την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας. Καθώς δεν διαθέτει τη λαϊκή εξουσιοδότηση και την πολιτική νομιμοποίηση, η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας μετά το τέλος της ψηφοφορίας».

Τσίπρας: Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταντήσει θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά», είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την πρόταση μομφής της ΝΔ προς την κυβέρνηση. Είπε δε ότι η πρόταση δυσπιστίας «είναι καλοδεχούμενη και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε (σ.σ. παραπέμποντας σε δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη για το Μνημόνιο)». Τόνισε ότι όχι μόνο είναι καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής αλλά απευθυνόμενος στην πλευρά της ΝΔ είπε «δώρο μου κάνετε». Διότι, όπως σημείωσε, δίνει την ευκαιρία να τα πουν όλα.

Αναλυτικά το κείμενο της ΝΔ με την πρόταση μομφής

«Τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία. Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας.
Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.

Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων.

Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής».

#TAGS MM