Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πρώτο υπουργικό επί… Μητσοτάκη – Κανόνες, συστάσεις και… «βαθμολόγιο» για υπουργούς και υφυπουργούς

Πρώτο υπουργικό επί… Μητσοτάκη – Κανόνες, συστάσεις και… «βαθμολόγιο» για υπουργούς και υφυπουργούς
Φωτογραφία InTime News

Στις 11:00 συνεδριάζει για πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.
Τελευταία φορά θα γίνει η συνεδρίαση στη Βουλή και θα καλυφθεί live.
Όλες οι επόμενες θα γίνουν στο Μαξίμου και… «κλειστά» με τη συμμετοχή μόνο υπουργών.
Κάθε υπουργός θα παραλάβει φάκελο με όσα πρέπει να κάνει σε έξι μήνες.

Τους κανόνες και τα όρια για τους υπουργούς, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα εργαστεί η κυβέρνηση θ’ αναλύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου – την πρώτη της νέας κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση κάθε άλλο παρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα έχει, αφού αφενός τιτλοφορείται από τη διακηρυγμένη πρόθεση του πρωθυπουργού να μη χαθεί ούτε μια μέρα δουλειάς. Αφετέρου είναι η τελευταία που θα γίνει στην ειδική αίθουσα της Βουλής, καθώς το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει εφεξής στο Μαξίμου και δη σε κλειστό κύκλο, δηλαδή με τη συμμετοχή μόνον των υπουργών.

Επίσης, η σημερινή συνεδρίαση θα είναι η τελευταία που θα είναι ανοιχτή και η εισήγηση του πρωθυπουργού θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης θ’ αναλύσει στη συνέχεια διεξοδικά τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης με το περίφημο «πρωθυπουργικό γραφείο» κτλ.

Κάθε υπουργός θα παραλάβει ένα φάκελο με τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου στον τομέα ευθύνης του σε βάθος εξαμήνου, αλλά και όποια έτοιμα νομοσχέδια υπάρχουν από την εποχή που η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση και τα δούλευαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στην οδό Πειραιώς. Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρα πως όλοι οι υπουργοί τελούν υπό αξιολόγηση στο χρονικό διάστημα αυτού του εξαμήνου, κατά το οποίο θα πρέπει να παρουσιάσουν απτά αποτελέσματα. Την αξιολόγηση αυτή αναλαμβάνει απευθείας το πρωθυπουργικό γραφείο και συγκεκριμένα ο υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

Click4more: Στοπ σε προσλήψεις για συζύγους και… παιδιά υπουργών και στελεχών!

Ήδη, εξάλλου, έγιναν γνωστά τα όρια που βάζει ο κ. Μητσοτάκης στους υπουργούς και υφυπουργούς του, με ασυμβίβαστα για στενούς συγγενείς, τις σχέσεις με το Δημόσιο και την επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα. Π.χ. την απαγόρευση πρόσληψης συγγενών α’ και β’ βαθμού ή οποιασδήποτε εργασιακής ή εταιρικής τους σχέσης με το Δημόσιο, το επαγγελματικό και επιχειρηματικό ασυμβίβαστο των υπουργών και υφυπουργών ή τον περιορισμό των προσλήψεων μετακλητών.

Στη λογική του «επιτελικού κράτους», όπως θα ονομάζεται και το πρώτο νομοσχέδιο που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις 23 Ιουλίου, θα μειωθούν από 93 σε 60 οι γενικές γραμματείες των υπουργείων, με τις θέσεις να καλύπτονται σταδιακά τις επόμενες μέρες.

Έπιασε… δουλειά ο Μητσοτάκης

Η δουλειά πάντως ξεκίνησε ήδη από χθες για τον πρωθυπουργό και τα στελέχη του. Στο Μαξίμου κλήθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, με τον οποίο ο πρωθυπουργός συζήτησε το πλάνο για τη διάσωση της ΔΕΗ, καθώς το θέμα χαρακτηρίζεται ως φλέγον. Την ίδια στιγμή, δουλειά έπιασε για τα καλά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει βάλει, άλλωστε, την ασφάλεια στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησής του.

Το ίδιο και την επένδυση στο Ελληνικό, για την οποία ανέλαβε δράση στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο Άδωνις Γεωργιάδης, με την ανάκληση της πρόσφατης υπουργικής απόφασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να επίκειται, όπως και η έκδοση των αποφάσεων που εκκρεμούν για να προχωρήσει άμεσα το έργο, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, ενώ σε συνομιλίες του με τον Νίκο Αναστασιάδη και την Άνγκελα Μέρκελ οριστικοποιήθηκαν τα ταξίδια του σε Λευκωσία (τέλη Ιουλίου) και Βερολίνο (τέλη Αυγούστου).

Οι προτεραιότητες του πρωθυπουργού για την κυβέρνησή του αποτυπώνονται ανάγλυφα και στο ΦΕΚ για την τάξη των υπουργείων, με τα οικονομικά (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων) να προηγούνται και να έπονται Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Άμυνας, Παιδείας, Εργασίας, Υγείας κτλ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις