Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Προβόπουλος: Η ΤτΕ κράτησε κλειστή την πόρτα της κολάσεως

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Με μια πολυσέλιδη δήλωση ξεκίνησε την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος. Υπερασπίστηκε τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του και τόνισε πως με τις ενέργειές της, η κεντρική Τράπεζα απέτρεψε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη που θα… άνοιγε την πόρτα της κολάσεως.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2014, και νυν μη εκτελεστικός πρόεδρος θυγατρικής τράπεζας της Eurobank στην Βουλγαρία, με την έναρξη της κατάθεσής του διάβασε και κατέθεσε μια δήλωση στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η ΤτΕ δεν ενέχεται στην έγκριση τραπεζικών δανείων, όπως ορισμένοι νομίζουν», «ελέγχει τακτικά τις τράπεζες και όταν σημειώνει παρατυπίες επιβάλλει ποινές από απλά χρηματικά πρόστιμα που κλιμακώνονται και ανάλογα φθάνει έως την διενέργεια πρόσθετων προβλέψεων στην κεφαλαιακή τους επάρκεια».

Τόνισε πως ως διοικητής της ΤτΕ «δεν έχω γνώση για επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις σε κόμματα και ΜΜΕ» και αυτό το θέμα «εξάντλησε ο αρμόδιος διευθυντής που χειρίσθηκε αυτά τα ζητήματα». Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ υπερασπίσθηκε την θητεία του λέγοντας πως κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες για τη χώρα η κεντρική τράπεζα εξασφάλισε την ρευστότητα που είχαν ανάγκη οι τράπεζες, σε μια περίοδο με μεγάλες εκροές και βοήθησε να ανακεφαλαιοποιηθούν διασφαλίζοντας τους καταθέτες. Παράλληλα, σημείωσε πως με τις ενέργειες της ΤτΕ αποτράπηκε να βγει η χώρα από την ευρωζώνη και να ανοίξει η πόρτα της κολάσεως…»

Γιώργος Προβόπουλος: Εμείς ως ΤτΕ δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε μια τράπεζα να συνεχίσει να χορηγεί δάνεια σε ένα πελάτη της όμως μπορούμε να εντοπίζουμε αυτά τα δάνεια που είναι υψηλού κινδύνου

Στην εισαγωγική δήλωση του Γιώργου Προβόπουλου αντέδρασαν αρχικά ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος λέγοντας πως «δηλαδή, δεν θα τον ρωτήσουμε για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ;» αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας που είπε πως «η Εξεταστική Επιτροπή, όπως κατ επανάληψη έχουμε πει σε όλους τους μάρτυρες λειτουργεί ως συλλογικός εισαγγελέας ή ανακριτής εφαρμόζοντας την Ποινική Δικονομία. Και οι μάρτυρες καταθέτουν προφορικά παρέχοντας πληροφορίες και δεν αναγιγνώσκουν κείμενα. Αυτό αποτελεί κακοποίηση και δεν πρέπει η δήλωση αυτή του κ. Προβόπουλου να καταχωρηθεί στα πρακτικά».

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος είπε πως «και σε άλλους μάρτυρες έχουμε δεχθεί να κάνουν εισαγωγικές δηλώσεις. Τα μέλη της Επιτροπής μπορεί να σταθμίσουν εάν τα όσα αναφέρει θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τους όταν έρθει η σειρά τους να ρωτήσουν. Ο μάρτυρας όμως θα πρέπει να νιώθει ότι έχει την ελευθερία εδώ να τοποθετηθεί όπως ο ίδιος κρίνει».

Ερωτηθείς από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα για τις δανειοδοτήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από την ΑΤΕ, ο Γιώργος Προβόπουλος είπε πως η ΤτΕ έλεγξε στο δείγμα των χορηγήσεων δανείων που είχε πάρει από την συγκεκριμένη τράπεζα και τα δάνεια των κομμάτων και «επιβάλαμε ως ποινές την αύξηση των κεφαλαιακών προβλέψεων της. Που είναι το ανώτατο μέτρο που επιβάλουμε ως ΤτΕ σε μια τράπεζα, εμείς ως ΤτΕ δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε μια τράπεζα να συνεχίσει να χορηγεί δάνεια σε ένα πελάτη της όμως μπορούμε να εντοπίζουμε αυτά τα δάνεια που είναι υψηλού κινδύνου και να επιβάλλουμε στην τράπεζα να αυξήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη αύξηση των κεφαλαίων. Και για να γίνει αυτό η διοίκηση μια τράπεζας πηγαίνει στους μετόχους και εξηγεί γιατί πρέπει να βάλλουν και νέα χρήματα. Κάτι που είναι λόγος, για ένα στέλεχος τράπεζας μέχρι και της απομάκρυνσής του. Δεν είναι απλά μια ανώδυνη παρατήρηση».

Επεσήμανε μάλιστα ότι «λέτε για τον τρόπο ελέγχου της ΤτΕ σε ό,τι αφορά την διασφάλιση του ελληνικού δημοσίου. Όμως, στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών μετέχουν από το 2008 δύο διορισμένα στελέχη από το ελληνικό δημόσιο για την διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου. Αυτά τα στελέχη που είναι μέσα στην διοίκηση της κάθε τράπεζας δεν διαπίστωσαν ότι υπήρχε πρόβλημα από τα δάνεια που έδινε η τράπεζα στα κόμματα;».

Η κατάθεση του πρώην διοικητή της ΤτΕ είναι σε εξέλιξη…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε