Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Προϋπολογισμός 2024 – Σωκράτης Φάμελλος: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης

Προϋπολογισμός 2024 – Σωκράτης Φάμελλος: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης

Για «αγωνιώδη προσπάθεια» των υπουργών και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας «να πείσουν τους πολίτες ότι η χώρα ζει μία μοναδική εποχή ευημερίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει «έναν ακόμη άδικο προϋπολογισμό με οφέλη για τους λίγους, ψίχουλα επιβίωσης για τους πολλούς, έναν προϋπολογισμό που αντί να μειώνει τις ανισότητες, τις διευρύνει και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας, που αντί για έναν που δήθεν πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό, τελικά κάνει μόνο ρουσφέτια», είπε ο  Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2024.

Είπε ότι ο προϋπολογισμός «για μια ακόμη φορά κινείται σε μνημονιακά απόνερα» και πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δικαιούνται μια πολιτεία «με σχέδιο, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι των κολλητών» και πως αυτό «μπορεί να το υπηρετήσει μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση».

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι παρά τις σοβαρές ενστάσεις για την κυβερνητική πολιτική, από τον προϋπολογισμό του 2024 ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες, «γιατί προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήταν πάντα και είναι η αμυντική θωράκιση της χώρας και η επαρκής άμυνα». «Είναι αυτονόητο πως στηρίζουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες ξεκίνησε το πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16, τις διαπραγματεύσεις για τις φρεγάτες Belharra και το πρόγραμμα παραλαβής των υποβρυχίων 214. Ξεκαθάρισε όμως ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Προγραμματισμός των αμυντικών δαπανών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό των επιτελείων, ότι η προμήθεια και η τεχνική υποστήριξη πρέπει να στηρίζεται σε διαφανείς συμβάσεις και όλα τα προγράμματα να ενισχύουν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, «για το οποίο δεν έχετε λάβει καμία μέριμνα». Τόνισε δε ότι «η εθνική ασφάλεια δεν συνάδει με ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, άλλων Αρχηγών, του Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας και του υπεύθυνου για τα εξοπλιστικά προγράμματα».

Ο κ. Φάμελλος μίλησε για αγωνιώδη προσπάθεια των υπουργών και των βουλευτών της ΝΔ «να πείσουν τους πολίτες της χώρας ότι η χώρα ζει μία μοναδική εποχή ευημερίας», προσπάθεια που «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που ζουν οι πολίτες», καθώς «το μεγαλύτερο πρόβλημα που σήμερα είναι η ακρίβεια, ξεκινά από την οικονομική πολιτικής σας». «Όσο και να μαγειρέψει τα νούμερα ο κ. Χατζηδάκης δεν μπορεί να κρύψει τα στοιχεία της ΤτΕ για πληθωρισμό απληστίας», σχολίασε, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων.

Υποστήριξε ότι πολύ γρήγορα μετά τις εκλογές «έχει ξεφτίσει και καταρρέει το σενάριο της αριστείας και της επιτελικότητας και κυρίως της αξιοπιστίας του κ. Μητσοτάκη». Ως προς αυτό αναφέρθηκε στις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία, όπου «παρά τις προγνώσεις των επιστημόνων και τα σχέδια πλημμύρας που είχατε στα χέρια σας, κατέρρευσε κάθε αίσθημα ασφάλειας, θωράκισης και ανθεκτικότητας». Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης «μετά από κάθε μείζονα κρίση είτε ζητάει συγνώμη είτε επαναλαμβάνει εξαγγελίες, αλλά επί της ουσίας δεν κάνει τίποτα δεν έκανε τίποτα από όσα είπε για την οπαδική βία». Υποστήριξε ότι «η ίδια κατάρρευση προσδοκιών» κυριαρχεί και στα ράφια των σούπερ μάρκετ στο λάδι, στα τυροκομικά και γενικά στα τρόφιμα, στις τιμές των καυσίμων αλλά και στις αναγγελίες πλειστηριασμών κατοικιών. Πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης με νόμο «συνέχισε τα χατίρια μόνο στους servicers» και δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «οριζόντιο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίες ατομικές επιχειρήσεις και επιστήμονες, διαψεύδοντας κάθε προεκλογική του δέσμευσης, ενώ κατηγορούσε υποκριτικά ότι εμείς σχεδιάζουμε νέους φόρους». Σχολίασε πως η κυβέρνηση κατάφερε η κοινωνία και το «κίνημα της γραβάτας» «να σας θεωρούν ψεύτη και ουδόλως εκσυγχρονιστή», υποστηρίζοντας πώς αυτό δεν αλλάζει ό,τι κι ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε πως «αυτό που κατέρριψε κάθε έννοια αξιοπιστίας για την κυβέρνησή σας ήταν η απόφαση σας να απορρίψετε την πρόταση για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τη Βουλή, που στηριζόταν στην πρόταση της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής για τη σύμβαση τηλεδιοίκησης των σιδηροδρόμων, που συνδέεται με το τραγικό δυστύχημα, το έγκλημα των Τεμπών».

Είπε ότι ωστόσο κάποια πράγματα στη χώρα πάνε «καλά», όπως τα υπερκέρδη στο ρεύμα, τα καύσιμα, στις τράπεζες, στις αλυσίδες τροφίμων, σε κάποιες εισηγμένες μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ). Όπως επίσης πάνε καλά, συνέχισε, «οι αμοιβές των εκλεκτών σας».

Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά με συνέπεια «ένα εκτεταμένο σχέδιο αδικίας, μία εκτεταμένη αναδιανομή περιουσιών και εισοδήματος, όπου λίγοι γίνονται πλουσιότεροι και όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας θίγονται γιατί δεν έχουν κολλητό στο σύστημα εξουσίας». Είπε ότι «όλα αυτά καλύπτονται με ένα παράλληλο σχέδιο προπαγάνδας, επηρεασμού των ΜΜΕ και χειραγώγησης της κοινής γνώμης αλλά και αδιαφάνειας και υποβάθμισης των θεσμών, υποβάθμισης της ίδιας της νομοθέτησης αλλά και των ανεξάρτητων αρχών, του κράτους δικαίου και τελικά της δημοκρατίας μας».

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό είπε ότι «η ακατάσχετη θριαμβολογία, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι επικίνδυνη γιατί υποτιμά τον αγώνα που έδωσαν οι πολίτες και ξαναγυρίζει στο μοντέλο της χρεοκοπίας». Σημείωσε ότι η αλλαγή στο μακροοικονομικό επίπεδο, η αύξηση του ΑΕΠ και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, είναι αποτέλεσμα και της συμφωνίας που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε μετά το 2018 και την έξοδο από τα μνημόνια η Ελλάδα να έχει ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος της, καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας και φθηνότερο από ποτέ κόστος δανεισμού στις αγορές.

Σχολίασε ότι «ο κ. Χατζηδάκης λέει ότι ζούμε τη ‘μαγική εικόνα’ της Ελλάδας 2.0 του κ. Μητσοτάκη», όμως, όπως ανέφερε, το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους το 2022 είναι 38 δισ. ευρώ χαμηλότερα από αυτό του 2009, το έλλειμμα συναλλαγών μεγαλώνει. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Ταμείο Ανάκαμψης, «που θα μπορούσε να είναι μία μεγάλη ευκαιρία, γίνεται μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία, καθώς έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2023 το πραγματικό ποσοστό απορρόφησης των συνολικών πόρων ανέρχεται μόλις σε 8%, οι λιμνάζοντες πόροι είναι γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ, το 86% του συνολικού ποσού των δανείων αντιστοιχεί σε 63 δάνεια τα οποία έχουν λάβει μόλις 36 εταιρείες/όμιλοι, και άρα είναι εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι οι πρόσφατες κρίσεις ανέδειξαν και το μεγάλο πρόβλημα της ανθεκτικότητας και πως «αντί να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους που είχαμε στη διάθεσή μας για το ΕΣΥ καταλήξαμε να ψάχνουμε πυροσβέστες για να οδηγήσουν τα ασθενοφόρα». Μίλησε για τις αποκλίσεις σε υγεία και παιδεία από τον ευρωπαϊκό μ.ο., ταυτόχρονα με την αύξηση του ιδιωτικού κόστους δαπανών σε αυτά τα δύο πεδία. Καταλόγισε ανεπάρκεια στην κυβέρνηση και στα θέματα του κλίματος και της ενέργειας.

«Η κυβέρνηση επέλεξε το συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο. Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη απέναντι στην ακρίβεια. Η κυβέρνηση επέλεξε τα προκλητικά υπερκέρδη και όχι να τα φορολογήσει. Η κυβέρνηση επέλεξε να μην μειώνει τους έμμεσους φόρους», τόνισε. Ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε ρεκόρ 27ετίας στους φόρους», εκ των οποίων «οι έμμεσοι φόροι αποτελούν το 65%», σημειώνοντας ότι τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 40% το 2021-2023. «Οι Έλληνες, μαζί με τους Βούλγαρους είναι οι φτωχότεροι στην ΕΕ». Είπε ακόμα ότι το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε και η αποταμίευση των νοικοκυριών μειώθηκε γιατί ο κόσμος προσπαθεί με κάθε τρόπο να τα βγάλει πέρα. Είπε ότι η χώρα κάνει «πρωταθλητισμό» σε ακρίβεια στο γάλα, στα τυριά και στα αυγά, στις τηλεπικοινωνίες, ότι ο πραγματικός μισθός επί της ουσίας έχει μειωθεί 8% και ότι παραμένουμε πρώτοι και τον Οκτώβριο του 2023 σε πληθωρισμό τροφίμων στην ΕΕ και πρώτοι στα έξοδα στέγασης, πρώτοι σε τιμές ενέργειας και καυσίμων, πρωταθλητισμός και στη χονδρεμπορική ρεύματος. Έκανε λόγο για πειραματισμούς του κ. Σκυλακάκη με τα πολύχρωμα τιμολόγια, υποστηρίζοντας ότι «μονά-ζυγά είναι εκτεθειμένος ο καταναλωτής» και πως όσοι είναι παραγωγοί εξασφαλίζουν και πάλι τα υπερκέρδη, για τα οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φορολόγηση ελάχιστα για το 2022 και καθόλου για το 2023. Πρόσθεσε ότι «και στις τράπεζες έχουν υπερκέρδη συνολικά 3,5 δισ. ευρώ το ‘22 και άλλα τόσα το ‘23».

Είπε μεταξύ άλλων ότι η ΝΔ επίσης «κάνει ό,τι μπορεί για να μην έχει ισχυρή αυτοδιοίκηση και να υποθηκεύσει την περιφερειακή ανάπτυξη», καθώς «ο Κ. Μητσοτάκης καθυστερεί όλα τα εργαλεία σχεδιασμού και ταυτόχρονα δεν δίνει στους δήμους τα χρήματα που θα έπρεπε να έχουν οι ΟΤΑ από το ποσοστό ΦΠΑ, Φόρου Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η πολιτική του κ. Μητσοτάκη δεν είναι μονόδρομος». Ειδικότερα ανέφερε: «απέναντι στους υψηλούς έμμεσους φόρους έχουμε τη δυνατότητα της δίκαιης φορολόγησης υπερκερδών και μείωση των έμμεσων φόρων. Απέναντι στις υψηλές τιμές ενέργειας σε ρεύμα και καύσιμα, υπάρχει η δυνατότητα της ρυθμιστικής παρέμβασης του κράτους και της οριοθέτησης του συντελεστή κέρδους. Απέναντι στην ασυδοσία της αγοράς στηρίζουμε τις ανεξάρτητες αρχές, το καταναλωτικό κίνημα, παρεμβαίνουμε με ελεγκτικούς μηχανισμούς, αντιμετωπίζουμε τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και το έλλειμμα των συναλλαγών με στήριξη της εγχώριας παραγωγή. Αντιμετωπίζουμε τις αβεβαιότητες στην υγεία και στο περιβάλλον με ενίσχυση της πολιτείας που δεν αφήνει κανένα μόνο του. Αντιμετωπίζουμε το brain drain, το δημογραφικό πρόβλημα και τις ελλείψεις επιστημονικού δυναμικού με στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας, ουσιαστική αύξηση των μισθών».

Επανέλαβε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το διαθέσιμο εισόδημα είναι: αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. 10% αύξηση των μισθών του δημοσίου. Επαναφορά 13ης σύνταξης. Αύξηση 7,5% στους συνταξιούχους ανεξαρτήτως ύπαρξης προσωπικής διαφοράς. Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Στο φορολογικό ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους, με ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για τις επιχειρήσεις. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους. Ενιαία προοδευτική φορολόγηση φυσικών προσώπων αλλά και επιχειρήσεων για να ελαφρυνθούν οι μικρότερες. Για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Προστασία της α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της αγροτικής γης. Και ενεργός ρόλος για την Αναπτυξιακή Τράπεζα στη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Παράλληλα είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση για ένα άλλο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο, κάτι που «δεν βλέπουμε στον προϋπολογισμό».

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι σε μία εποχή μεγάλων αβεβαιοτήτων «χρειαζόμαστε μία ισχυρή και σύγχρονη πολιτεία, με σχέδιο αναπτυξιακό και κοινωνικό, αλλιώς κινδυνεύουμε με νέες μεγάλες ανισότητες και ήττα της κοινωνίας μας». Υποστήριξε ότι οι απαντήσεις οφείλουν να δοθούν από τον προοδευτικό άξονα της πολιτικής «που πάντα βγάζει το φίδι από την τρύπα». Λέγοντας ότι οφείλει να είναι ειλικρινής προς την προοδευτική αντιπολίτευση, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες» και πως όμως «η απάντηση δεν μπορεί να είναι η αριστερή αυθεντία και ο πολιτικός σκαντζόχοιρος της αριστερής καθαρότητας». «Ρίχνουν νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη όλα αυτά, γιατί δεν αναγνωρίζουν τη δυνατότητα συμμαχιών, να μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή, το εισόδημα, την εργασία, την υγεία, την παιδεία και πάνω από όλα τη δημοκρατία μας». Πρόσθεσε ότι επίσης «η απάντηση δεν μπορεί να είναι η διεκδίκηση του ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Ούτε μπορούμε να κρύψουμε πίσω από κατηγορίες για τοξικότητα τις ευθύνες για τη χρεοκοπία και τα προβλήματα διαφοράς». Σημείωσε ότι «από τη μεριά μας οι απαντήσεις χρειάζονται ένα προγραμματικό μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που δίνει κυβερνητική λύση απέναντι στον κυκεώνα των προβλημάτων του κ. Μητσοτάκη».

Τόνισε ότι όμως οι απαντήσεις απαιτούν και μία άλλη Ευρώπη, η οποία «βλέπουμε ότι δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο και πολιτική για την εξωτερική πολιτική ακόμα και στα σύνορά της. Αδυνατεί να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα για την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο στην Ουκρανία και την κατάπαυση πυρός στη Γάζα όπου έχουμε χιλιάδες νεκρούς αμάχους. Δεν μπορεί να υποστηρίξει μία δίκαιη συμφωνία μετανάστευσης και ασύλου και ένα πλαίσιο προστασίας των συνόρων που να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ώστε να μην έχουμε νέα Πύλο και νέα Λαμπεντούζα. Δεν μπορεί να υποστηρίξει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί η ΕΕ ούτε καν να βρει λύση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και κυρίως για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να μην ξαναγυρίσουμε στη λιτότητα». «Σε όλα αυτά οφείλουμε να δώσουμε σύγχρονες και προοδευτικές απαντήσεις», σημείωσε.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι «η εξωτερική πολιτική την τελευταία περίοδο είναι όμηρος των εσωκομματικών παιχνιδιών και ισορροπιών της ΝΔ», σχολιάζοντας: «Ποιος άνοιξε τον δρόμο άραγε για να επιτίθεται σήμερα ο κ. Σαμαράς; Ποιος καθιέρωσε έναν δημόσιο λόγο όπου όποιος ασκεί κριτική στα ελληνοτουρκικά, στα εξοπλιστικά ή στηρίζει τις Πρέσπες θεωρείται ‘εθνική εξαίρεση’;». «Ο κ. Μητσοτάκης τα έλεγε αυτά», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της δικής σας πολιτικής, να καθυστερούν τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που συνδέονται με την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τα συμφέροντα της χώρας μας» και «είναι απαράδεκτο να μπαίνουν από τη ΝΔ ενστάσεις για την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου ή η πρόσφατη διαφωνία στην τροπολογία για τους μετανάστες που παρότι ελλιπής αποδεικνύει ακόμα ένα από τα λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις