Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ψηφίσθηκε βουλευτική τροπολογία για υποτροφίες σε οικονομικά αδύναμους φοιτητές

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε η εκπρόθεσμη τροπολογία των 8 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία «ανοίγει» ο νομοθετικός δρόμος για χορήγηση υποτροφιών από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών σε προπτυχιακούς -ασθενείς οικονομικά- φοιτητές.

Η τροπολογία κατατέθηκε εκπρόθεσμα στην Κύρωση Σύμβασης του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας με χώρες του ΝΑΤΟ σχετικά με τον ηλεκτρονικό πόλεμο, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Φωτεινή Βάκη Ευσταθία Σαλτάρη, Αννέτα Καββαδία, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Δημήτρη Σεβαστάκη και Μερόπη Τζούφη, και όπως αναφέρει στην αιτιολογική της έκθεση αποσκοπεί «στην οικονομική ενίσχυση των προπτυχιακών φοιτητών των Α.Ε.Ι. στην προσπάθειά τους για την απρόσκοπτη και έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους. Με δεδομένες τις επικρατούσες δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες η ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων φοιτητών αποτελεί προϋπόθεση για τις σπουδές τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας».

Η τροπολογία αυτή ουσιαστικά, παρέχει την δυνατότητα στο ΙΚΥ να «παρέχει οικονομικές ενισχύσεις σε προπτυχιακούς φοιτητές για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών και αναγκών διαβίωσης με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους. Η εξειδίκευση των προϋποθέσεων χορήγησής τους, ο αριθμός των δικαιούχων και το ποσό της ενίσχυσης κάθε φορά, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την εφαρμογή της παρούσης, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, είπε πως επικοινώνησε με το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας και κάνει αποδεκτή την τροπολογία των συναδέλφων του βουλευτών. Στην παρατήρηση του προεδρεύοντος Νικήτα Κακλαμάνη ότι μήπως θα ήταν νομοθετικά ορθότερο η τροπολογία αυτή να έρθει με έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με την κάλυψη του ποσού των υποτροφιών, ο κ. Βίτσας απάντησε πως η πληροφόρηση που έχει από το υπουργείο Παιδείας είναι ότι δεν απαιτείται έκθεση του ΓΛΚ, καθώς τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν από ΕΣΠΑ.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έθεσε το θέμα γιατί μόνο για αδύναμους οικονομικά προπτυχιακούς φοιτητές των ΑΕΙ και όχι και των ΤΕΙ. “Αυτοί δεν έχουν ανάγκη;”. Και εάν τα χρήματα αυτά, θα είναι ένα νέο κονδύλι που θα έρθει να προστεθεί στα έσοδα του ΙΚΥ και δεν θα κινδυνέψουν με περικοπές τα προγράμματα του Ιδρύματος για μεταπτυχιακές σπουδές. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σε ό,τι αφορά τους προπτυχιακούς φοιτητές των ΤΕΙ είπε πως το υπουργείο Παιδείας θα μπορεί να κοιτάξει και εάν μπορεί να προστεθούν αυτό να γίνει με μια επόμενη νομοθετική προσθήκη…

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, είπε πως δεν είναι αλλεργικός με τις τροπολογίες, όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, εξέφρασε την απορία του πως το θέμα αυτό δεν καλύφθηκε πρίν μια εβδομάδα όταν ψηφίσθηκε το σχετικό νομος΄χεδιο του υπουργείου Παιδείας και καταψήφίζοντας είπε πρώτον ότι θα ήθελα να είχαμε την δυνατότητα να ακούσουμε και την άποψη του ίδιου του ΙΚΥ για αυτή την νομοθτεική πρωτοβουλία και δεύτερον έδειξε επιφυλακτικός για το γεγονός ότι σήμερα ψηφίζουμε κάτι που εν λευκώ εξουσιοδοτείτε ο υπουργός Παιδείας να καθορίσει τα κριτήρια χορήγησης. Παρατήρηση που είχε κάνει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΚ Γιώργος Καρράς.

Η τροπολογία ψηφίσθηκε με τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗ.ΣΥΜΠ. (με επιφυλάξεις) και του Ποταμιού, «όχι» ψήφισε η ΝΔ και «παρών» το ΚΚΕ.
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε