Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ψήφος αποδήμων: Η στροφή Βαρουφάκη φέρνει το ΚΚΕ ξανά στο προσκήνιο

Ψήφος αποδήμων: Η στροφή Βαρουφάκη φέρνει το ΚΚΕ ξανά στο προσκήνιο

Η δεύτερη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων διέψευσε τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για κλίμα ευρείας συναίνεσης μετά την παρουσίαση του σχεδίου των τεσσάρων σημείων εκ μέρους της κυβέρνησης. Τουναντίον, αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά ο κομβικός ρόλος του ΚΚΕ και η επιρροή του στη διαμόρφωση των κυβερνητικών προτάσεων, προκειμένου να εξευρεθεί ο κοινός τόπος που θα επιτρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου από 200 βουλευτές, όπως το Σύνταγμα ορίζει.

Στην κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζουν με καχυποψία πλέον τη μεταστροφή του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να βρίσκεται ακόμη και σε συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, συνδέοντας εμμέσως πλην σαφώς και τα πεπραγμένα της «περήφανης διαπραγμάτευσης» του α’ εξαμήνου του 2015 και δεν αποκλείουν ένα ευρύτερο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΜέΡΑ25 που θα εκφραστεί και σε άλλα ζητήματα.

Παρά το γεγονός ότι ήταν παρών ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης στη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής και το αρχικό «ναι» που φέρεται να είπε στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το ΜέΡΑ25 διένειμε, πριν καν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της διακομματικής, ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί από κοινού κυβέρνηση κι αντιπολίτευση για εμπαιγμό των Ελλήνων του εξωτερικού. Ξεκαθαρίζει δε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει το σχέδιο, παρά το γεγονός ότι δεν αποχωρεί από το διάλογο.

Στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης της διακομματικής βρέθηκε το όριο της 30ετούς απουσίας από την Ελλάδα για όσους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους απόδημους θέλουν ν’ ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τούτη ήταν η μία από τις δύο προϋποθέσεις που έβαλε το ΚΚΕ προκειμένου να συναινέσει. Να εξασφαλιστεί, δηλαδή, μέσα από αυτή τη διαδικασία ότι δεν θα ψηφίσουν μετανάστες τρίτης και τέταρτης γενιάς – όπως επιθυμεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτως ώστε να μην υπάρξει προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου.

Η κυβέρνηση λοιπόν έβαλε έτσι στο τραπέζι το ερώτημα με ποιο τρόπο θα μπορούσε να διασφαλιστεί και να πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές ότι κάποιος διαμένει πράγματι στο εξωτερικό όχι περισσότερα από 30 χρόνια και άρα ν’ αποκτήσει δικαίωμα ψήφου. Ζήτησε, επίσης, τις προτάσεις όλων των κομμάτων, οι οποίες θα παρουσιαστούν στη σημερινή νέα συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, η οποία αυτομάτως αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα και είναι η πιο σπουδαία… μέχρι την επόμενη.

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί πως το ΚΚΕ συμφωνεί με την παρατήρηση εκ μέρους της κυβέρνησης. Ακόμη κι ο εκπρόσωπός του στη διακομματική επιτροπή, Γιάννης Γκιόκας δήλωσε ανοιχτά πως πρόκειται για ένα τεχνικό ζήτημα που μπορεί πάντως να ξεπεραστεί, εκφράζοντας επίσης την πρόθεση να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή λύση. Κατά πληροφορίες συζητήθηκαν έτσι και προτεινόμενες λύσεις, όπως η ύπαρξη πιστοποιητικών φοίτησης σε σχολεία και πανεπιστήμια του εξωτερικού, ένσημα και βεβαιώσεις απασχόλησης κτλ.

Όμως, στην Κουμουνδούρου «διαβάζουν» διαφορετικά τη ρύθμιση και τις προθέσεις της κυβέρνησης. Θέλοντας να… ερεθίσουν το ΚΚΕ κι έχοντας επενδύσει, ως φαίνεται, πολιτικά στην αντιπαράθεση με τον Περισσό και τα αντιδεξιά σύνδρομα, από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει από την πίσω πόρτα την αρχική της πρόταση. Η οποία ορίζει πως η 30ετία δεν θα ισχύσει αναδρομικά, αλλά μόνον από εδώ και στο εξής, επιτρέποντας σε όλους όσοι σήμερα είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίσουν δίχως άλλες προϋποθέσεις.

Από την κυβέρνηση απαντούν πως θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να γίνουν τα πάντα για να διευκολυνθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Επειδή, όμως, η ΝΔ διαθέτει 158 βουλευτές και το Σύνταγμα απαιτεί 200 για την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, συζητεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να βρεθεί μία λύση, όπως λένε στελέχη από την κυβερνητική πλειοψηφία, εγκαλώντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στην πραγματικότητα δεν θέλει να βρεθεί η χρυσή τομή.

Πάντως, διαφωνία υπάρχει και για την επιστολική ψήφο. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δεν επιθυμούν ούτε την κατ’ εξαίρεση εκδοχή της, όπως προτείνει η κυβέρνηση για απομακρυσμένες περιοχές. Η αίσθηση που υπάρχει, όμως, είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία – και το ΚΙΝΑΛ – δεν πρόκειται να ορθώσουν εμπόδια εάν η επιστολική ψήφος εξακολουθεί να διχάζει και θα ρίξει νερό στο κρασί της.

Μολαταύτα, το ΜέΡΑ25 επιμένει: «Δρομολογούν μια μεταξύ τους συναίνεση που εμπαίζει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και καταστρατηγεί τα πολιτικά τους δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.

Κι όμως, ακόμη και δίχως το ΜέΡΑ25 και τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν στη Βουλή ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ψηφίσουν μαζί με το ΚΚΕ το σχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, τότε και πάλι ξεπερνούν το όριο των 200 βουλευτών που έχει τεθεί από το Σύνταγμα ως ασφαλιστική δικλείδα. Συνεπώς, είναι λογικό τα βλέμματα να έχουν στραφεί αποκλειστικά στο ΚΚΕ, μετά τη διάθεση… αυτομόλησης του κ. Βαρουφάκη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις