Τετάρτη, 21 Φεβ.
11oC Αθήνα

Ραγκούσης: Ο Μητσοτάκης δεν ξέρει τι λέει – Αντισυνταγματική η είσπραξη ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους

Ραγκούσης

Ο Γιάννης Ραγκούσης επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ ότι η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ θα μεταφερθεί από το κεντρικό κράτος στους Δήμους.

Σε ανάρτησή του στα social media ο Γιάννης Ραγκούσης σχολιάζει τη θέση που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ:

«Ιδού λοιπόν γιατί ο κ.Μητσοτάκης δεν ξέρει τι λέει:

Ο ΕΝΦΙΑ, ως γνωστόν, είναι φόρος όχι τέλος, και προφανώς δεν μπορεί να μετατραπεί σε τέλος.

Με βάση το γράμμα τονίζω του Συντάγματος (άρθρο78/1 και 78/4, καθώς και άρθρο102/5) σε καμία περίπτωση και σε κανέναν άλλο θεσμό πλην της κρατικής διοίκησης δεν επιτρέπεται η επιβολή, η είσπραξη καθώς και ο,τιδήποτε άλλο σχετικό με τους φόρους. Η σχετική αρμοδιότητα της φορολογίας ανήκει στο σκληρό πυρήνα των λεγόμενων κρατικών αρμοδιοτήτων που ΔΕΝ μεταβιβάζονται. Το Σύνταγμα λοιπόν καθώς και η σχετική νομολογία του ΣτΕ είναι καταπέλτης εναντίον της εξαγγελίας του κ. Μητσοτάκη. Αλλά ακόμη και αν από σεβασμό στους πολίτες είχε αναφέρει ότι η πρότασή του αυτή συνδέεται με την προοπτική αναθεώρησης του Συντάγματος, τότε δεδομένου ότι έχει αρνηθεί να υπερψηφίσει την εκκίνηση της σχετικής συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή, όχι το 2021 που εξήγγειλε, αλλά ούτε το 2027 δεν θα μπορούσε ενδεχομένως να πάρει σάρκα και οστά η υλοποίηση μιας τέτοιας εξαγγελίας.

Ειλικρινά είναι θλιβερό και απολύτως ανησυχητικό ο κ. Μητσοτάκης να διεκδικεί την πρωθυπουργία και να μην ξέρει τι λέει», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός, η ανάρτηση του οποίου καταλήγει με το εξής υστερόγραφο:

«Αφήνω κατά μέρος την προσβλητική για τη νοημοσύνη των πολιτών αλλά και προσβλητική για το θεσμό της αυτοδιοίκησης και τους ανθρώπους που την υπηρετούν, κουτοπόνηρη πρόθεσή του, αυτός να εμφανίζεται ότι δήθεν μειώνει τον ΕΝΦΙΑ για να τον αυξάνουν οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια».

Δείτε την ανάρτηση

Ιδού λοιπόν γιατί ο κ.Μητσοτάκης δεν ξέρει τι λέει:Ο ΕΝΦΙΑ, ως γνωστόν, είναι φόρος όχι τέλος και προφανώς δεν μπορεί…

Gepostet von Giannis Ragkousis am Sonntag, 16. September 2018

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τον ΕΝΦΙΑ

Ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του στο Βελλίδειο έκανε λόγο μεταξύ άλλων για μεταφορά αρμοδιοτήτων «για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση που του έγινε στη συνέντευξη τύπου για μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τη μεταφορά είσπραξης στους δήμους, απάντησε:

«Είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Έως το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και πόσο χαμηλός ή υψηλός είναι θα καθορίζεται από τους δήμους, με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο θα μπορεί να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για τον φόρο που επιβάλλει αλλά και για τις παροχές που θα προσφέρει στους πολίτες».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις