Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

«Ράβε – ξήλωνε» η τροπολογία για τις offshore: Τρεις νέες αλλαγές από Παρασκευόπουλο

Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)
Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)

Το «ράβε – ξήλωνε…» των υπουργών της κυβέρνησης και επί της «βελτιωτικής» τροπολογίας για να διορθώσει την διάταξη του πολυνομοσχεδίου με τις πολιτικές offshore συνεχίζεται. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ακούγοντας και τις νέες παρατηρήσεις και τα «κενά» που άφηνε και η νέα του τροπολογία προχώρησε σε τρεις προσθήκες.

Πρώτον, στην παράγραφο 1 της τροπολογίας, μετά τη φράση «που έχουν» προστέθηκε η φράση «πραγματική ή καταστατική έδρα»

Δεύτερον, στην παράγραφο 5 προστίθεται εδάφιο β ως εξής: « Η μεταβίβαση δεν επηρεάζει και δεν αίρει το αξιόποινο για τις ήδη συντελεσθείσες παραβιάσεις των διατάξεων που αφορούν σε εταιρείες που έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς κατά την έννοια του άρθρου 65 του ν.4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Α 167) και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατ’ επίκληση των άνω διατάξεων, όπως ισχύουν». Μια προσθήκη για να «κλείσει» τη δυνατότητα να μεταβιβαστούν στο διάστημα των 60 ημερών για να μεταβιβάσουν στοιχεία ή και offshore

Τρίτον, «μετά την παράγραφο 5 του άνω άρθρου προστίθεται παράγραφος 6 – και η παράγραφος 6 αναριθμείται σε παράγραφο 7- ως εξής: « Η διάταξη του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα δεν εφαρμόζεται για τις άνω παραβάσεις».

Μια βελτίωση προκειμένου όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης να μην υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής ευνοϊκότερο νόμου σύμφωνα με τις αρχές του ποινικού κώδικα.

«Νομοθετείτε σε πανικό και με αίσθημα ενοχής» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπραράταξης Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνοντας ότι έτσι μπορεί να γίνουν και νέα λάθη. «Συμφωνούμε» είπε «με την πρώτη και δεύτερη βελτίωση όμως είχε ένσταση ως προς την τρίτη βελτίωση», σημειώνοντας πως «η εφαρμογή του νόμου θα γίνει από τη Δικαιοσύνη και στα Δικαστήρια και δεν μπορεί αυτή η βελτίωση να υπερκεράσει το άρθρο 7 παρ. 1 του Συντάγματος αλλά και Διεθνείς Συμβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο υπουργός αυτό θα πρέπει να το προσέξει…».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε