Τρίτη, 21 Μαΐ
25oC Αθήνα

Τροπολογία offshore: Πρόσθετη ρύθμιση στον Ποινικό Κώδικά για να… γλιτώσουν τις παραγραφές

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Μια “αμφίβολη” – όπως τη χαρακτηρίζουν βουλευτές της αντιπολίτευσης – προσθήκη στον Ποινικό Κώδικά ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων εισηγήθηκε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Αιτία το γεγονός πως η προηγούμενη διάταξη για τις offshore (αυτή που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο) ίσχυσε για τρεις μέρες και υπάρχει περίπτωση να… επιτρέψει την παραγραφή του αδικήματος για όσους πολιτικούς συμμετείχαν σε εξωχώριες εταιρίες.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος πρότεινε ότι «εφόσον συμφωνούμε όλοι ότι δεν θέλουμε να υπάρχει οποιαδήποτε απαλλαγή, και αυτό δεν είναι στην πρόθεση κανενός, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε μια διάταξη στον Ποινικά Κώδικα που για τις περιπτώσεις αυτές, να μην ισχύει η εφαρμογή ενός επιεικέστερου νόμου».

Παρ’ όλο που ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε πως το Σύνταγμα παρέχει αυτή την πρόνοια, που η Βουλή δεν μπορεί να ξεπεράσει, αντιπολιτευόμενοι νομικοί – βουλευτές, χαρακτήριζαν την ως “μια ακόμα επικοινωνιακή ντρίπλα”.

Όπως έλεγαν την συνταγματική αυτή πρόβλεψη και τα όσα έχουν συμβεί δεν θα μπορούν να «παραβλέψουν» ούτε οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί που συμμετέχουν στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής και εισηγούνται την παραπομπή ή όχι μια υπόθεσης στη Δικαιοσύνη ούτε και ότι εάν κανένας ελεγχόμενος προσφύγει στην Δικαιοσύνη εναντίον μιας τέτοιας διάταξης του Ποινικού Κώδικα δεν θα εκπέσει στο ΣτΕ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε