Πολιτική

Ρένα Δούρου: Οικοδομούμε ένα νέο πρότυπο χρηστής διοίκησης

Η περιφέρεια Αττικής ενεργεί ως σύγχρονη ευρωπαϊκή μητροπολιτική Περιφέρεια τονίζει η Ρένα Δούρου σε άρθρο της στην Αυγή της Κυριακής. Η περιφερειάρχης Αττικής αναφέρεται στον υπό εξέλιξη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο διάλογο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επιχειρεί να οικοδομήσει ένα νέο πρότυπο άσκησης χρηστής διοίκησης, και απέναντι σε δομικές παθογένειες και δυσλειτουργίες, προτάσσει την πολιτική της βούληση για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος στη βάση των αρχών της αποτελεσματικότητας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της συμμετοχικότητας. Της ενίσχυσης, δηλαδή, της δημοκρατικής νομιμοποίησης ως εχέγγυο και απάντηση στην κρίση δημοκρατίας που βιώνουμε σήμερα στην Ευρώπη, τονίζει η Ρένα Δούρου.

Η περιφερειάρχης χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντικές τις δυνατότητες μιας αποκεντρωμένης διακυβέρνησης και με αφορμή το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού που «κλήθηκαν» να σηκώσουν οι δήμοι και οι Περιφέρειες ως εγγύτερες στους πολίτες βαθμίδες διακυβέρνησης, τονίζει ότι οι θεσμού αυτοί «μπορούν να αποτελέσουν προπύργια» τόσο για την ενίσχυση της τοπικής Δημοκρατίας όσο και για την αντιμετώπιση φαινομένων ξενοφοβίας και κοινωνικού αποκλεισμού. Δυνατότητες, συμπληρώνει, εξίσου αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση και εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών και των κοινωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει, η Περιφέρεια Αττικής ενεργεί ως σύγχρονη ευρωπαϊκή, μητροπολιτική Περιφέρεια, οικοδομώντας νέο πρότυπο χρηστής διοίκησης στην Αττική, με πολλές καθημερινές αποφάσεις, ενέργειες και έργα όπως:

– Η συμμετοχή ως μοναδικού φορέα της Ελληνικής Πολιτείας, στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα «σύμφωνα ακεραιότητας» για την πάταξη της διαφθοράς κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων.

– Η ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού συστήματος πολυκαναλικής εξυπηρέτησης των πολιτών με έμφαση στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.

– Η δημιουργία νέων δεδομένων στις δημόσιες συμβάσεις, με ηλεκτρονικές διαδικασίες, με υψηλά ποσοστά έκπτωσης και με υγιή ανταγωνισμό.

– Η σύσταση του Κέντρου Logistics για την ορθολογική διαχείριση της παροχής ειδών πρώτης ανάγκης σε πρόσφυγες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

– Η συμμετοχή της Περιφέρειας σε πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του Εσωτερικού Ελέγχου στην Περιφέρεια

– Η καταγραφή, ομογενοποίηση και κωδικοποίηση όλων των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας με μείωση των απαιτούμενων υπογραφών για την έκδοση των διοικητικών πράξεων και προσαρμογή του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

– Εκπόνηση μελέτης ιεράρχησης και προτεραιοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική για έργα διευθέτησης όλων των ρεμάτων που αποτυπώνονται στο ρυθμιστικό της Αθήνας,

– Τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Αποβλήτων της Αττικής, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, βάζοντας τέλος στον αναχρονισμό των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, που κοστίζουν στον σκληρά φορολογούμενο πολίτη χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Θανάσης Κοντογεώργης: Εκλογές το 2027, η τοξικότητα δεν συμφέρει τη χώρα
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μίλησε για τη δοκιμασία του Γιώργου Μυλωνάκη, επέμεινε στην ανάγκη πολιτικής νηφαλιότητας και υπερασπίστηκε τη θεσμική στάση της κυβέρνησης έναντι της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας 
Θανάσης Κοντογεώργης
Πέτσας για ΟΠΕΚΕΠΕ και άρση ασυλίας βουλευτών: «Θα λειτουργήσω κατά περίπτωση, δεν θα ανεχτώ το τσουβάλιασμα»
Ο βουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για «προχειρότητα» της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στις δικογραφίες και υπερασπίστηκε τον ρόλο της κοινοβουλευτικής διαμεσολάβησης
Στέλιος Πέτσας
Ο Θάνος Πλεύρης διαψεύδει δημοσίευμα που τον εμπλέκει σε δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας: Η ανοχή σε ψεύτες και συκοφάντες τελείωσε
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υποστηρίζει ότι η υπόθεση αφορά μήνυση υπαλλήλου του υπουργείου Υγείας και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής του στην Δικαιοσύνη
Θάνος Πλεύρης
Γεωργιάδης για θάνατο 19χρονης στην Κεφαλονιά: Διαψεύδω ότι οι γιατροί δεν ήταν στη θέση τους, μήνυση σε χρήστη του TikTok που είπε ότι τη «δολοφονήσαμε»
Στη συνέντευξή του, ο υπουργός Υγείας κράτησε αποστάσεις από την υπόθεση Λαζαρίδη και συνέδεσε την περιπέτεια υγείας του Γιώργου Μυλωνάκη με την τοξικότητα στον δημόσιο λόγο
Άδωνις Γεωργιάδης
20