Δευτέρα, 6 Μαΐ
17oC Αθήνα

Reuters: Τι θα ζητήσουν από Ελλάδα και Κύπρο για τα… καπρίτσια της Τουρκίας

Reuters: Τι θα ζητήσουν από Ελλάδα και Κύπρο για τα… καπρίτσια της Τουρκίας

Με τους περισσότερους να δηλώνουν βέβαιοι πως η Τουρκία δεν πρόκειται να εφαρμόσει καμία συμφωνία, εάν φυσικά υπάρξει ολοκληρωμένη στη Σύνοδο Κορυφής, τα φώτα όλα στρέφονται στο περιεχόμενο της απόφασης και στο εάν τελικά η Ευρώπη αποδεχθεί τα κραυγαλέα αιτήματα των Τούρκων.  

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν πολλές παραχωρήσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Τούρκων και έτσι τελικά να υπάρξει συμφωνία για το Προσφυγικό

Η πρώτη παραχώρηση αφορά το άνοιγμα πέντε νέων κεφαλαίων για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το θέμα υπάρχει η σφοδρή αντίδραση της Κύπρου με τον πρόεδρο της χώρας, Νίκο Αναστασιάδη, να έχει ήδη απειλήσει με βέτο. Η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση συνοδοιπορεί με την Κύπρο.

Για το λόγο αυτό η Κομισιόν σκοπεύει στο κείμενο της συμφωνίας να προβλέπει το άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων για την Τουρκία, αλλά υπό όρους. Ωστόσο, αξιωματούχος της Κομισιόν μιλώντας στο Reuters δεν διευκρινίζει πουθενά τι θα αφορούν οι συγκεκριμένοι όροι. 

Η επόμενη παραχώρηση αφορά την Ελλάδα και όχι την Κύπρο. Η Κομισιόν θα ζητήσει από την Ελλάδα να κηρύξουν την Τουρκία ως τρίτη ασφαλή χώρα ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία.
Όπως διευκρινίζει το Reuters, στο σχέδιο θα προβλέπεται ότι οι ελληνικές αρχές θα εξακολουθήσουν να εξετάζουν κατά περίπτωση τις αιτήσεις για παροχή ασύλου, όλων των προσφύγων που θα φτάνουν στα νησιά της χώρας, κατ΄ εφαρμογή των διεθνών συνθηκών.

Η τρίτη παραχώρηση αφορά την απελευθέρωση τη βίζας για τους Τούρκους πολίτες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τον Ιούλιο, ζήτημα για το οποίο η Γαλλία, δια στόματος Ολάντ. έχει εκφράσει έντονες αντιδράσεις και ζητά προηγουμένως να εκπληρωθούν 72 προϋποθέσεις από την Αγκυρα.  

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε