Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Ρήγμα σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης από τους ΑΝ.ΕΛ – Δεν ψηφίζουν τη διάταξη για τζαμί στην Αθήνα

Ρήγμα σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης από τους ΑΝ.ΕΛ – Δεν ψηφίζουν τη διάταξη για τζαμί στην Αθήνα

Mε την διαδικασία του κατεπείγοντος κατατέθηκε χθες στη Βουλή και σήμερα το πρωί ξεκίνησε η συζήτηση του στις αρμόδιες Επιτροπές και αύριο εισάγεται ψήφιση στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το «νέο καθεστώς στήριξης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και οι διατάξεις διαχωρισμού κλάδων προμήθειας και διανομής φυσικού αερίου».

Ένα ακόμα νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που έρχεται με διαδικασίες εξπρές, «παραμονές» πριν η Ολομέλεια «κλείσει» για τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, κυρίως για να «περάσει» στα μαλακά… τις διαφωνίες των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν τις διατάξεις που αφορούν την επίσπευση της κατασκευής του Τεμένους στον Βοτανικού.

Ο επισπεύδων υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης αρχικά θέλησε να δικαιολογήσει την αιφνιδιαστική κατάθεση του νομοσχεδίου και ψήφισή του με διαδικασίες καταπείγοντος υποστηρίζοντας πως « η ψήφιση του νομοσχεδίου απαιτείται να γίνει άμεσα καθώς για να περάσουμε στο νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ χρειάζεται να εκδοθούν και μια σειρά από κανονίστηκες αποφάσεις και όσο αυτές καθυστερούν τόσο αργούν να γίνουν μια σειρά από μεγάλες επενδύσεις που βρίσκονται υπό αναστολή…».

Το πραγματικό πρόβλημα όμως έγινε λίγη ώρα αργότερα αντιληπτό καθώς ο αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης μπορεί να συμφώνησε στην ψήφιση με την διαδικασία του κατεπείγοντος έγινε γνωστό πως οι ΑΝΕΛ αντιδρούν στην ψήφιση της διάταξης με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του τζαμιού στην Αθήνα και δεν θα την ψηφίσουν στην Ολομέλεια όπως είχαν κάνει την και στην προηγούμενη νομοθετική απόπειρα.

Το θέμα της ύπαρξης της διάταξης που έρχεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έχει θέσει και ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος που ανέφερε ότι μας φέρνετε με την διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο αυτό για να κρίψετε από την κοινωνία την διάταξη για το τζαμί και ζήτησε να κληθούν σε ακρόαση φορέων σύλλογοι κατοίκων της περιοχής.

Την διάταξη πάντως για την επίσπευση των διαδικασιών του τεμένους στο Βοτανικό αναμένεται να την ψηφίσουν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ , η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι τουλάχιστον.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας πάντως έχει διαμαρτυρηθεί για το κατεπείγον λέγοντα πως «καταλαβαίνεται ότι η υποβάθμιση του νομοθετικού έργου συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς» Ο αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης είπε πως «δυστυχώς για άλλη μια φορά είμαστε μπροστά σε μια θλιβερή διαδικασία και για μια άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση νομοθετεί στο πόδι και στο γόνατα και ίσως με σκοπιμότητες….» ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Ιάσων Φωτήλας σημείωσε πως επειδή η σοβαρότητα του νομοσχεδίου είναι τέτοια θα έπρεπε να το δούμε με τον ανάλογο σεβασμό» για διαδικασίες «ντροπής» μίλησε ο αγορητής της ΕΚ Ιωάννης Σαρίδης ενώ ο αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσιώτης ανέφερε ότι δεν πιστεύω ότι «τον Αύγουστο οι επενδυτικοί όμιλοι θα αποφασίσουν εάν ή όχι επενδύσουν στις ΑΠΕ…».

Στην γενική αντίδραση της αντιπολίτευσης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ως προς τη διαδικασία νομοθέτης πως «είναι προφανές ότι αυτή δεν αρέσει σε κανένα … Και αλήθεια είναι ότι πολλά νομοσχέδιο τα συζητήσαμε με την διαδικασία του κατεπειγόντως. Όμως υπάρχουν προθεσμίες που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στηρίξεις των ΑΠΕ και για αυτό φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις…».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αποφασίσθηκε να ακολουθήσει την διαδικασία του κατεπείγοντος , δηλαδή να ολοκληρωθεί σήμερα, όμως μετά το απόγευμα έχουν κληθεί και ήδη τοποθετούνται ορισμένοι φορείς σε ακρόαση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε