Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Ρίσι Σούνακ: Στα βήματα του Λόρδου Έλγιν – Τα ψέματα για την συνάντηση με Μητσοτάκη και η κίνηση που προκάλεσε

Ρίσι Σούνακ: Στα βήματα του Λόρδου Έλγιν – Τα ψέματα για την συνάντηση με Μητσοτάκη και η κίνηση που προκάλεσε

Τα πάντα έκαναν τελικά οι Βρετανοί προκειμένου να νιώσει ανεπιθύμητη η ελληνική αποστολή στην χώρα τους και να υποβαθμίσουν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο με διάφορα προσχήματα αλλά κυρίως για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μπορεί μεν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην ήταν επίσημη αλλά επίσκεψη εργασίας, ωστόσο, οι εθιμοτυπίες των δυο χωρών είχαν συνεννοηθεί εδώ και καιρό προκειμένου να κυλήσουν όλα ομαλά.

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά. Η ελληνική πλευρά είχε ενημερώσει για όλες τις κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι Βρετανοί γνώριζαν με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλωστε, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, δεν θα μπορούσε ένας ξένος ηγέτης να βρίσκεται στη χώρα και να μην φροντίζουν οι αρχές για παράδειγμα για την ασφάλειά του. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ οι βρετανικές αρχές απέσυραν και την προσωπική ασφάλεια του Κυριάκου Μητσοτάκη επειδή η επίσκεψη δεν ήταν επίσημη.

Αυτό το οποίο επιχειρούν τις τελευταίες ώρες οι Βρετανοί είναι να πείσουν ότι η ελληνική πλευρά είχε διαβεβαιώσει ότι στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ δεν θα έθεταν θέμα Γλυπτών του Παρθενώνα. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Πρόκειται για μια διπλωματική απρέπεια της βρετανικής πλευράς στην ουσία είναι μια αντίδραση με χρονοκαθυστέρηση απέναντι στις πάγιες ελληνικές θέσεις. Προφανώς αφορμή στάθηκε η δήλωση του πρωθυπουργού στο BBC. Ήταν όλα κανονισμένα από την αρχή ακόμα και η συνάντηση με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Μάλιστα, όπως αναφέρει και το BBC, έως και το απόγευμα της Δευτέρας (27/11/2023) οι συζητήσεις για την προετοιμασία της συνάντησης με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν σε καλό δρόμο. Και εκφράζουν μάλιστα την έκπληξή τους για τις διαρροές από την πλευρά της Downing Street περί οργής του Ρίσι Σούνακ μετά την συνέντευξη Μητσοτάκη στο BBC με τη Laura Kuenssberg η οποία μεταδόθηκε το πρωί της Κυριακής.

Η διαμάχη κάνει τον Ρίσι Σούνακ να μην φαίνεται καλύτερος από τον Λόρδο Έλγιν

Με την βρετανική κοινή γνώμη να έχει κάνει μεγάλη μεταστροφή το τελευταίο διάστημα και να είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα η στάση του πρωθυπουργού της χώρας συνιστά παραφωνία.

Η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη, πρώην μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού δήλωσε ότι η διαμάχη «κάνει τον Ρίσι Σούνακ να μην φαίνεται καλύτερος από τον Λόρδο Έλγιν» – και μάλιστα τον κατηγόρησε ότι διακινεί λαθραία αντικείμενα «για να διακοσμήσει το εξοχικό του στη Σκωτία».

Μιλώντας στο Today του BBC Radio 4 είπε ότι «δεν ήταν δυνατόν» για τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις