Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Σακελλαροπούλου στην Κάρπαθο: Το παράδειγμα των νησιωτών, πηγή έμπνευσης για όλους

Σακελλαροπούλου στην Κάρπαθο: Το παράδειγμα των νησιωτών, πηγή έμπνευσης για όλους
Intime

Στα Δωδεκάνησα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για δεύτερη φορά. “Με ιδιαίτερη χαρά τιμώ μαζί σας την 76η Επέτειο της απελευθέρωσης της Καρπάθου” το μήνυμά της.

Στον εορτασμό της 76ης επετείου του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου παρέστη η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία επισκέπτεται το νησί. Μετά τη δοξολογία, δήλωσε ότι “με ιδιαίτερη χαρά τιμώ μαζί σας την 76η Επέτειο της απελευθέρωσης της Καρπάθου. Τιμώ την τόλμη και τη γενναιότητα των κατοίκων του νησιού που, λίγοι στον αριθμό αλλά με υψηλό φρόνημα, ύψωσαν την ελληνική σημαία και κατέκτησαν την ελευθερία τους, πρώτοι από όλα τα Δωδεκάνησα”.

Στη σημερινή συγκυρία, το παράδειγμα των νησιωτών μας, η αυταπάρνηση και ο πατριωτισμός τους, είναι πηγή έμπνευσης για όλους τους Έλληνες”.

Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της 5ης Οκτωβρίου 1944. Την Κυριακή (04.10.2020) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε την Όλυμπο και το Μεσοχώρι όπου την υποδέχθηκαν οι τοπικές αρχές και κάτοικοι με τις παραδοσιακές φορεσιές, ενώ συναντήθηκε με εκπαιδευτικούς και μαθητές. Κατέθεσε ακόμη στεφάνι στο μνημείο του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, που έχασε τη ζωή του το 2006 κατά τη διάρκεια αερομαχίας με τουρκικά αεροσκάφη ανοιχτά του νησιού, ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό και Ιστορικό Μουσείο και στη συνέχεια μετέβη στο δημαρχείο όπου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Καρπάθου.

Απευθυνόμενη στους Καρπάθιους, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι κατάφεραν να διαφυλάξουν με τόσο σθένος την εθνική και πολιτισμική τους ταυτότητα και να ενσαρκώσουν το όραμα της ελευθερίας, ενώ τόνισε ότι ο τόπος τους αποτέλεσε και αποτελεί μοναδικό δείγμα διατήρησης του λαϊκού πολιτισμού, χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίζεται από συντήρηση, στασιμότητα και αντίδραση προς την πρόοδο, αλλά από δυναμισμό και πνεύμα ανανέωσης και δημιουργίας.

“Η Κάρπαθος παραμένει ένας από τους τελευταίους θύλακες παραδοσιακού πολιτισμού στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα νησί προσανατολισμένο στο μέλλον, χάρη στους πολυπράγμονες κατοίκους του, πολυταξιδεμένους ή απόδημους, που προσέβλεπαν πάντοτε στην πρόοδο και την εξέλιξη”, σημείωσε ακόμη.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Intime

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις