Πολιτική

Σασόλι: Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την απερίφραστη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας

«Σήμα» πλήρους υποστήριξης και αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο στέλνει, μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το τουρκικο – λιβυκό σύμφωνο, απαντά ως εξής: «Κατανοώ πλήρως ότι πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη. Το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν έχει νομική βάση, όπως αναφέρεται και στα πρόσφατα συμπεράσματα του Συμβουλίου. Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την απερίφραστη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας, και θα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».

Σε άλλο δε, σημείο της συνέντευξης του επισημαίνει: «Η θέση μας σχετικά με τις τουρκικές δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ήταν ανέκαθεν ξεκάθαρη. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις ενέργειες αυτές. Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με κάθε κράτος-μέλος του οποίου η εδαφική ακεραιότητα δεν γίνεται σεβαστή».

Ερωτηθείς για την πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας σε σχέση με τις απειλές της Άγκυρας για το προσφυγικό, ο πρόεδρος του Ε.Κ. λέει: «Κατέστησα σαφές ότι είναι εντελώς απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται οι άνθρωποι που διαφεύγουν από πόλεμο και διώξεις για να ασκείται πίεση στην Ε.Ε. Αρνούμαστε να ενδώσουμε σε οποιοδήποτε είδος εκβιασμού». «Το να βλέπουμε ανθρώπους που πεθαίνουν ενώ προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο ή να κρατούνται σε πλοία των ΜΚΟ είναι ντροπή για την Ευρώπη», αναφέρει εξάλλου.

Τέλος, ο Ντ. Σασόλι εκφράζει την απογοήτευσή του για το ότι «δεν δόθηκε πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών εξαιτίας του βέτο ορισμένων κρατών-μελών. Έχοντας εκπληρώσει όλες τις προσδοκίες μας, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία άξιζαν αυτό το σήμα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γιώργος Σιακαντάρης: Η βελόνα του ΠΑΣΟΚ έχει κολλήσει και όχι λόγω του Ανδρουλάκη – Δέχομαι προσωπικές επιθέσεις γι’ αυτά που λέω από το 2010
«Δέχομαι το 2026 προσωπικές επιθέσεις για απόψεις που έχω εκφράσει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010» γράφει στην ανάρτησή του
Γιώργος Σιακαντάρης
Μαρία Καρυστιανού: Αν νομοθετηθεί ο όρος γυναικοκτονία θα είναι σαν να λέω ότι η γυναίκα ανήκει στις ευάλωτες ομάδες
«Ο όρος γυναικοκτονία τονίζει τη διάκριση μεταξύ των γυναικών και των ανδρών. Τοποθετεί τη γυναίκα στις ευάλωτες ομάδες, Δεν πιστεύω ότι η γυναίκα είναι αδύναμο φύλο», υποστήριξε η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία»
Μαρία Καρυστιανού
25
Μπαράζ περιοδειών κορυφαίων υπουργών και στελεχών της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα – «Εξόρμηση» για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους
Τα «αναχώματα» στην Πελοπόννησο λόγω Σαμαρά, το τεστ του πρωθυπουργού για το ποιοι υπουργοί «ιδρώνουν τη φανέλα» και τα «γαλάζια» φροντιστήρια
Κυριάκος Μητσοτάκης 60
Ευρωπαϊκό μοντέλο και στις διατακτικές σίτισης, ζητά το ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η μηνιαία παροχή σίτισης στην Ευρώπη αντιστοιχεί μεσοσταθμικά στο 20% του κατώτατου μισθού, ενώ στην Ελλάδα περιορίζεται στο 12%-13%, κατατάσσοντας τη χώρα στην τελευταία θέση
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Νέο επεισόδιο στην κόντρα Λατινοπούλου - Παϊτέρη: Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής θυμήθηκε την ερώτηση του στον Τσακνή «αν είναι γύφτος»
Η κόντρα που ξεκίνησε από τηλεοπτικό πάνελ μεταφέρεται στα social media, με την πρόεδρο της Φωνής Λογικής να ανασύρει παλαιότερη συνέντευξη του τραγουδιστή
Παϊτέρης και Λατινοπούλου 6