Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για την προκλητικότητα της Τουρκίας – Η εκτίμηση για το ενδεχόμενο πολεμικής ενέργειας

Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για την προκλητικότητα της Τουρκίας – Η εκτίμηση για το ενδεχόμενο πολεμικής ενέργειας

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκεται η Ελλάδα, παρακολουθώντας με ψυχραιμία την κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας.

Φανερά ενοχλημένη από τη στήριξη στην Αθήνα των ισχυρών συμμάχων μας, και τη σταθερή καταδίκη των αναθεωρητικών της βλέψεων, η ‘Άγκυρα “τραβάει” καθημερινά “το σχοινί”.

Οργή Άγκυρας κατά Ευρώπης

Χθες η Τουρκία τα έβαλε ανοιχτά και με την Ευρώπη, με αφορμή την φετινή έκθεση – κόλαφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία, και ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λόγω της προκλητικότητας της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της καταπάτησης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φανερά εκνευρισμένη η Άγκυρα, με μια ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μίλησε για αβάσιμες απόψεις και κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για «μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις».

Σε εγρήγορση η Ελλάδα

Η Αθήνα παρακολουθεί βήμα – βήμα τη σκηνοθετική στρατηγική του «Σουλτάνου» Ερντογάν, ο οποίος μπροστά στον κίνδυνο να χάσει το… «παλάτι» στις εκλογές – που πολλοί εκτιμούν ότι μπορεί να γίνουν πρόωρα – προβαίνει μεθοδικά σε ακρότητες.

Η «παράσταση» παίζεται πλέον σε καθημερινή βάση, απλά αλλάζουν οι πρωταγωνιστές, που, πάντως, ακολουθούν πιστά τη γραμμή του Τούρκου Προέδρου.

Ο τίτλος παραμένει το τελευταίο διάστημα ο ίδιος: «Διεκδίκηση ελληνικών νησιών»… Η Τουρκία επιμένει να θέτει θέμα δήθεν μειωμένης ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου επειδή δήθεν αυτά είναι στρατικοποιημένα.

«Αναθεωρητικά κίνητρα»

«Οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της» απαντούν διπλωματικές πηγές.

Προκλητική ρητορική και ακραίες αιτιάσεις

«Σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις σε νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, τότε θα συζητηθεί η κυριαρχία τους» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Ερντογάν.

Στο σκηνικό έντασης θέση μάχης παίρνει και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας φτάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα για παραβιάσεις με… αριθμούς. «Η Ελλάδα το 2022 πραγματοποίησε 953 παραβιάσεις» δήλωσε η εκπρόσωπος του Mπουρτσού Ναλίτς Γιόκουβα.

Ρεσιτάλ πλειοδοσίας στα εθνικά θέματα, εν όψει εκλογών στην Τουρκία, δίνει και ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βάζοντας στο στόχαστρο του τα Δωδεκάνησα.

«Τα πρόσωπα και οι καρδιές των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία. Όποιος πατήσει την φλέβα μας να ξέρει ότι θα του ξεριζώσουμε την καρδιά» ήταν η παρανοϊκή δήλωση του Ντ. Μπαχτσελί.

Πολύτιμος σύμμαχος τα ελεγχόμενα, τουρκικά ΜΜΕ, με το CNN Turk να φιλοξενεί συνέντευξη αντιπτέραρχου εν αποστρατεία, ο οποίος απαριθμώντας σειρά ελληνικών νησιών τα παρουσιάζει ότι είναι τουρκικά. Αγαθονήσι, Αρκοί, Φαρμακονήσι, Ψέριμος, Λέβιθα, Κίναρος, Λιάδι, Σύρνα, Αστακίδα, ως και τις Οινούσσες, τα «φαντασιώνονται» ως δικά τους νησιά.

Η εκτίμηση της Ελλάδας για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά και με ψυχραιμία τις κινήσεις της Άγκυρας και το κρεσέντο της προκλητικής ρητορικής της, αναδεικνύοντας την «επιθετικότητα» της Τουρκίας παντού. Σε όλους τους Οργανισμούς, σε όλα τα φόρα, σε όλες τις επαφές με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους, αναζητώντας στήριξη των συμμάχων, είτε σε επίπεδο Ευρώπης, είτε των ΗΠΑ

Η εκτίμηση ανώτατων κυβερνητικών πηγών στην Αθήνα είναι ότι ο Ερντογάν θα μείνει σε επίπεδο ρητορικής, για εσωτερική κατανάλωση, και δεν θα προχωρήσει με «κινήσεις στο πεδίο» ή σε σκηνικά ανάλογα με αυτά του καλοκαιριού του 2020.

Το σκεπτικό είναι ότι οι προκλήσεις Ερντογάν έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση της τουρκικής λίρας σε μία εύθραυστη οικονομική συγκυρία για την Τουρκία. Και επιπλέον εκτιμάται ότι ο Ερντογάν θα «περικυκλωθεί» από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. αν επιχειρήσει να δημιουργήσει νέα εστία ακραίας έντασης στην νοτιο-ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας,

Ωστόσο είναι γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να ξορκίσει τον κίνδυνο… ατυχήματος.

Tο μήνυμα Μητσοτάκη

“Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει αποδείξει, ιστορικά, ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα” διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνέδριο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 29 και 30 Ιουνίου, όπου θα παραστεί και ο Πρόεδρος Ερντογάν, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 Ιουνίου.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις