Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Σε κοινοβουλευτικές εργασίας για πρώτη φορά ο Αρχιεπίσκοπος

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση, καλεσμένος σε κοινοβουλευτικές εργασίες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Αρχιεπίσκοπος αποδέχθηκε με χαρά την ομόφωνη πρόσκληση που του απηύθυναν όλοι οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της συνεδρίασης της Επιτροπής με θέμα: «Ο ρόλος της Εκκλησίας στην διατήρηση της εθνικής ταυτότητας του Ελληνισμού της Διασποράς».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από το βήμα της Γερουσίας αναφέρθηκε «στον ενοποιητικό ρόλο που επιτελεί διαχρονικά η Εκκλησία μας, εντός και εκτός των εδαφικών συνόρων του ελληνικού Κράτους» σημειώνοντας πως «η Εκκλησία μας ως γνήσιος θεματοφύλακας τόσο της πνευματικής όσο και της γλωσσικής – και ευρύτερης πολιτιστικής – μας κληρονομιάς, μέσα στον πανανθρώπινο προσανατολισμό της, λειτουργεί συγχρόνως ως εγγυητής και της ενότητας, αλλά και της ιδιοπροσωπίας της εθνικής μας ταυτότητας στην οικουμενική προοπτική μιας ευμετάβλητης παγκοσμιότητας. Μιας ενότητας και μιας ιδιοπροσωπίας, που μέσα στην πορεία της ιστορίας του Γένους μας, αγωνίζεται διαχρονικά να κρατιούνται και συχνά να θαυματουργεί και μάλιστα ενίοτε μέσα σε αντίξοες χωροχρονικά συνθήκες.

Το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτής της αισιόδοξης δυναμικής της εθνικής μας ταυτότητας αποτελεί ασφαλώς ο Ελληνισμός της Διασποράς, ο οποίος έχοντας ως κεντρικό σημείο αναφοράς του την Εκκλησία και με εφόδια την πίστη, την γλώσσα και τις παραδόσεις των πατέρων του, έχει κατορθώσει όχι απλώς να επιβιώσει αλλά και να μεγαλουργήσει και υλικά και πνευματικά».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διασποράς Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κατά την προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου υπογράμμισε τον «ρόλο της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στον ελληνισμό της Διασποράς» και σημείωσε πως στον οδικό χάρτη των 16 βημάτων που έχει αποφασίσει η Επιτροπή να ακολουθήσει για την ενδυνάμωση των σχέσεων του Εθνικού Κέντρου με τον Ελληνισμό της Διασποράς είναι «ο διακριτός ρόλος της Εκκλησίας στην επιβίωση και την προοπτική του απανταχού Ελληνισμού».

O υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης επισήμανε τον σημαντικό διαχρονικό αλλά και τον επίκαιρο και πολυδιάστατο ρόλο της Εκκλησίας για τον ελληνισμό και την διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στην Ομογένεια. Θετικές αναφορές και από τους βουλευτές όλων των κομμάτων για τον εθνικό και οικουμενικό ρόλο που έχει διαδραματίσει και μπορεί στο μέλλον να διαδραματίσει ακόμα εντονότερα, ειδικά κάτω από τις τρέχουσες διεθνείς συνθήκες, η Εκκλησία. Παράλληλα υπογράμμισαν όχι μόνο τις σχέσεις που ενδυναμώνει η Εκκλησία μεταξύ του απόδημου ελληνισμού των πέντε ηπείρων με την μητέρα πατρίδα αλλά και μέσα στην Ελλάδα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε