Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Σε λεπτή κλωστή η διαπραγμάτευση! Κίνδυνος κατάρρευσης του προγράμματος και τελεσίγραφο Τσίπρα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Δραματικοί τόνοι από τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για “κίνδυνο κατάρρευσης του ελληνικού προγράμματος”
– Διαψεύδονται από αξιωματούχο της κυβέρνησης για “γεφύρωμα” των αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών
– Ακόμα και τα πιο αισιόδοξα σενάρια περιλαμβάνουν νέα μέτρα
– Τελεσίγραφο Τσίπρα προς Γερμανία “Άνγκελα, μάζεψε τον Σόιμπλε”

Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας σχετικά με την περίπτωση του ελληνικού προγράμματος. Οι πιέσεις όμως συνεχίζονται ενόψει και του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη, το οποίο θα κληθεί να επανεξετάσει την ήδη καταγραφείσα πρόοδο.

Τα μηνύματα που φτάνουν στην Ελλάδα, από τις Βρυξέλλες είναι τουλάχιστον αντικρουόμενα, με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να μιλά για περίπτωση κατάρρευσης του προγράμματος, την ώρα που κοινοτικές πηγές έκαναν λόγο για “ελάχιστες ώρες μέχρι να γεφυρωθούν οι αποστάσεις”.

Η δεύτερη περίπτωση όμως, έμελλε να διαψευστεί άμεσα, καθώς υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, σημείωνε πως οι σχετικές με προσέγγιση συμφωνίας αναφορές απέχουν από την πραγματικότητα.

Κίνδυνος κατάρρευσης του προγράμματος

“Καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει μεγαλύτερα βήματα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της από την Ελλάδα”, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Αναφερόμενος στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ο Γιούνκερ είπε ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι. “Ναι, είναι σε επισφαλές έδαφος υπό την έννοια ότι δεν βλέπουμε πώς το ΔΝΤ θα μπορούσε να χειριστεί αυτό το πρόβλημα”, πρόσθεσε.

Η συνέντευξη αυτή θα μεταδοθεί στο σύνολό της την Κυριακή.

Το “γεφύρωμα” που δεν μοιάζει να έρχεται

Κοινοτικές πηγές πάντως φέρονταν να αναφέρουν το Σάββατος, πως παρότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, οι Βρυξέλλες θεωρούσαν πως η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μικρή και το αργότερο στην αρχή της εβδομάδας, θα έχει γεφυρωθεί.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνταν άλλωστε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που στην ουσία “φωτογράφιζε” την επιστροφή των θεσμών.

Το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου

Ακόμα όμως και τα πιο αισιόδοξα σενάρια περιέχουν νέα μέτρα, ακόμα και αυτά είναι όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το “Έθνος” μέσα σε μια συμφωνία – πακέτο, την οποία η κυβέρνηση θα μπορεί να υπερασπιστεί στη Βουλή.

Μια τέτοια συμφωνία περνά σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου μέσα από τη “ρήτρα” Τσίπρα – δηλαδή μέσα από τη συγκατάθεση των εταίρων για τα αντισταθμιστικά και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Οι έντονες αυτές διεργασίες “κουμπώνουν” με την ουσιαστική πρόοδο στους σημαντικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και με τις διαβουλεύσεις οι οποίες επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας να συνεχιστούν προκειμένου να αποδεχθεί τη συμφωνία.

Βολές κατά Σόιμπλε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Και μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν και οι εσωτερικές διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ. Μπροστά στην Κεντρική Επιτροπή, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να δείξει πυγμή, κατηγορώντας το ΔΝΤ πως… φοβάται να πει τη γνώμη του στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προτιμά να αφήνει την εικόνα πως η Ελλάδα καθυστερεί. Ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να… μαζέψει τον Βόλγκανγκ Σόιμπλε, παρομοιάζοντάς τον με “τον πυρομανή που παίζει με σπίρτα στην αποθήκη με τα πυρομαχικά”!

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος, Deutsche Welle

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε