Πολιτική

Σε νέες περιπέτειες ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόσκληση Κασσελάκη σε Ανδρουλάκη για την κεντροαριστερά

Η πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, προς τον Νίκο Ανδρουλάκη για την προβολή του θέματος των αγνοουμένων της Κύπρου στο ευρωκοινοβούλιο έφερε πολλές συζητήσεις σχετικά με την επόμενη μέρα της κεντροαριστεράς και τα σενάρια για την συνεργασία των δύο κομμάτων.

Η Βούλα Κεχαγιά, στην ενημέρωση που έκανε στους πολιτικούς συντάκτες επιβεβαίωσε την Δευτέρα (22.7.2024) πως η πρόσκληση Στέφανου Κασσελάκη στον Νίκο Ανδρουλάκη να θέσει το ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου στους ευρωσοσιαλιστές εντάσσεται στο πλαίσιο των ανοιγμάτων για κοινοβουλευτικές συνεργασίες με τα προοδευτικά κόμματα.

«Μπορούμε να συνομιλούμε με τα άλλα προοδευτικά κόμματα» και όπως «έχουμε προτείνει να υπάρξει συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σε προτάσεις νόμου», έτσι και αυτό, το μείζον θέμα των αγνοουμένων εντάσσεται σε αυτή την κατεύθυνση, σε επίπεδο ευρωπαϊκής αριστεράς και ευρωσοσιαλιστών «και είναι ευτυχές ότι ο κ. Ανδρουλάκης αποκρίθηκε» ανέφερε η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε με την κίνησή του αυτή «να δείξει ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων αλλά σε θέματα που αποτελούν κοινό τόπο και μπορούν τα δύο κόμματα και οι προοδευτικές δυνάμεις να δράσουν από κοινού», δεν υπάρχει λόγος «να χάνουμε χρόνο και να αφήνουμε τις ευκαιρίες να περνούν από μπροστά μας».

Γκρίνια και προβληματισμός

Η κίνηση αυτή ξάφνιασε πάντως πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε την πρωτοβουλία να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ χωρίς να έχει μιλήσει με τους συντρόφους του. Προφανώς, ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε να δείξει με την κίνηση αυτή το πώς αντιλαμβάνεται τη συνεργασία των κομμάτων που βρίσκονται στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Ότι δηλαδή τάσσεται και αυτός υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τα αλλά κόμματα που κινούνται σε αυτό τον χώρο με την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρεί την αυτονομία του.

Παράλληλα, υπήρξαν γκρίνιες γιατί όπως υποστηρίζουν κάποιοι, η πρόσκληση στον Νίκο Ανδρουλάκη είναι μία παρέμβαση στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται σε εκλογική διαδικασία. Με το «αγαπητέ Νίκο» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε ως συνομιλητή του των πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής.

Την Πέμπτη πάντως αναμένεται να συνεδριάσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκεί λέγεται θα τεθούν πολλά θέματα, όπως η αντιμετώπιση του Γιάννη Δραγασάκη και οι σχέσεις του κόμματος με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενη πάντως στην κριτική που δέχεται το κόμμα για την ανακοίνωση με την οποία απάντησε στην δήλωση παραίτησης του Γιάννη Δραγασάκη, τόνισε ότι: «Την ιστορία του κ. Δραγασάκη τη σεβόμαστε, ο κ. Δραγασάκης έχει τιμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ τον έχει τιμήσει δίνοντάς του ανώτερα κυβερνητικά αξιώματα».

Από εκεί και πέρα, τόνισε, «ο κ. Δραγασάκης άσκησε μία απολύτως αποδομητική κριτική επομένως και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να υπερασπιστεί τις πολιτικές του».

Όσον αφορά τις σχέσεις Κασσελάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, και με αφορμή ερώτηση για το ότι συνεχίζουν τα δημοσιεύματα που επιμένουν ότι είναι βαθιά ενοχλημένος ο πρώην πρωθυπουργός, η Βούλα Κεχαγιά παρέπεμψε στην απόφαση της ΠΓ για το θέμα των οικονομικών, όπου «δεν αφήνεται κάποια σκιά σε σχέση με τα οικονομικά είτε των προηγούμενων ετών, είτε της προηγούμενης ηγεσίας, είτε της σημερινής».

Πρόσθεσε ότι στην τελευταία του αναφορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε για τον πρώην πρωθυπουργό «ότι οι σχέσεις τους είναι πολιτικές».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 1
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 39
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα
Παύλος Μαρινάκης για φωτιές: 10 ψέματα της αντιπολίτευσης – Απαντήσεις στους πολίτες
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν τις τραγικές στιγμές αγωνίας των πολιτών, ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το αντιπολιτευτικό τους μένος»
Ο Παύλος Μαρινάκης 7
Κεφαλογιάννης κατά Πελετίδη για τις φωτιές στην Πάτρα: Ζητούσε 112 και μετά προέτρεπε τους πολίτες να μην εφαρμόζουν τις εντολές
«Ο Δήμος Πατρέων στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων σε όλα τα επίπεδα - Άκουσα τον Δήμαρχο κ. Πελετίδη να ενθαρρύνει τους πολίτες να μην εφαρμόσουν τις οδηγίες του 112»
Καμένα αυτοκίνητα στην Πάτρα 221