Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Σε “πύρινο” κλίμα η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο – Τσακαλώτος: Δεν είναι… όλα τα μέτρα προαπαιτούμενα

Σε “πύρινο” κλίμα η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο – Τσακαλώτος: Δεν είναι… όλα τα μέτρα προαπαιτούμενα

Σε τεταμένο κλίμα και σε μια κατάμεστη από βουλευτές αίθουσα ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης (10.01.2018) η συνεδρίαση των κοινών Επιτροπών της Βουλής για την επεξεργασία του Πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Το πρώτο πολιτικό «τζαρτζάρισμα» μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σημειώθηκε για την επιλογή της «επείγουσας» διαδικασίας ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστήριξε ότι «όλοι ξέρετε τους λόγους που θα πρέπει να ακολουθηθεί αυτή η διδικασία που δεν είναι μια κατεπείγουσα νομοθέτηση αλλά μια νομοθέτηση με συντομεύσεις χρόνων μεταξυ των συνεδριάσεων στην Επιτροπή.

Οι λόγοι αυτοί είναι ότι έχουμε μπροστά μας ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα καθώς το ερχόμενο Eurogroup είναι για τις 22 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου το πολυνομοσχέδιο, ώστε 15-16 Ιανουαρίου να ετοιμαστεί η «έκθεση συμμόρφωσης» από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που θα διαβιβαστεί στο Eurogroup.

Συνεπώς, έχουμε μπροστά μας τέσσερις ημέρες και την διακοπή του Σαββατοκύριακου που μεσολαβεί, έως την Δευτέρα που θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη συζήτηση» ανέφερε ο κ.Τσακαλώτος.

ΝΔ: Απαξιώνετε την διαδικασία

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Δήμας, από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξιώνει μετ έτοιες μεθοδεύσεις και διαδικασίες το κοινοβούλιο και την Δημοκρατία. Δεν αποδεχόμαστε, είπε, αυτή την συντετμημένη διαδικασία του επείγοντος για ένα νομοσχέδιο 1.500 σελίδων που κατατέθηκε χθες το βράδυ και περιλαβάνει πάσης φύσεως θέματα που κανείς δεν μπορεί ούτε να τα διαβάσει… ».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Μέτρα για… κομμωτές και μανικιουρίστες μέχρι και για απεργίες

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε πως στο Πολυνομοσχέδιο δεν έχει μόνο προαπαιτούμενα αλλά “το πολυνομοσχέδιο φέρνει αλλαγές από τους… κομμωτές και μανικιουρίστες μέχρι και τις απεργίες που ανυπομονεί να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ”.

Ζήτησε να αποσυρθούν όλα τα άρθρα που δεν είναι μνημονιακές υποχρεώσεις και αυτά εάν θέλει η κυβέρνηση να τα φέρει σε άλλο νομοσχέδιο ώστε να συζητηθούν αναλυτικά.

ΚΚΕ: Προωθείτε νέα αντεργατικά μέτρα

Από το ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος “άστραψε και βρόντηξε” κατά της κυβέρνησης με αιχμή τις διατάξεις που αφορούν τις απεργίες. καταγγέλλοντας την πως προώθηση αντεργατικών μέτρων με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ένωση Κεντρώων – Ποτάμι: Μας φέρνετε μέτρα που δεν έχουν σχέση

Ο κ. Μάριος Γεωργιάδης εκ μέρος της ΕΚ αντιτάχθηκε στην διαδικασία του επείγοντος ενώ και ο ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να εξηγήσει ποια η σχέση με τα προαπαιτούμενα έχουν οι διατάξεις περί πυροπροστασίας, τα καζίνο ή τον φαρμακευτικό σύλλογο….

Τσακαλώτος: Δεν είναι όλα προαπαιτούμενα

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλοντας να αντεπιτεθεί στο “πύρ ομαδόν” που δέχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είπε ότι “δεν είμαι 100% σίγουρος ότι όλες οι διατάξεις είναι προαπαιτούμενα. Όμως είμαι σίγουρος ότι το 95-98% είναι προαπαιτούμενα” είπε, και έστρεψε τα πυρά της κατά της αξιωματικής αντιπολίτευση ,λέγοντας στον Χρήστο Δήμα πως “θα έπρεπε να είστε πιο μετριοπαθείς όταν κάνετε κριτική για τα διαδικαστικά. Θυμηθείτε το δικό σας νομοσχέδιο τον Νοέμβριο του 2012 που το φέρατε σε ένα άρθρο και τρεις ημέρες συζήτηση και μετά από μια εβδομάδα φέρατε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να το αλλάξετε και πάλι…”

Ο βουλευτής της ΝΔ Χρίστος Δήμας σήκωσε το “γάντι” και ανταπάντησε πως “καλό είναι εσείς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να θυμηθείτε ποια ήταν η δική σας στάση τότε και τι κάνετε τώρα. Αρα όταν μιλάτε για μετριοπάθεια να θυμάστε τι κάνατε τότε”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις