Πολιτική

Σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία: Ανησυχία για νέο μεταναστευτικό «τσουνάμι»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Έντονη είναι η ανησυχία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη συνολικά, για τον κίνδυνο να βρεθούν οι χώρες – μέλη αντιμέτωπες με ένα νέο μεταναστευτικό “τσουνάμι” από τη Συρία και την Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι συνήθως ένα… “αργοκίνητο τρένο”, στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης,  οι “27” ηγέτες “κινητοποιήθηκαν” και συμφώνησαν σε πολλά και αυστηρά μέτρα για να εμποδιστεί η άφιξη νέου κύματος παράτυπων μεταναστών σε ευρωπαϊκά εδάφη.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τα αντανακλαστικά της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς, όπως τονίζουν πηγές της, υιοθετήθηκαν βασικές ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό.
“Αναγνωρίζεται ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση” δηλώνουν οι ίδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας ότι η ανησυχία στην Ευρώπη για μεταναστευτικό κύμα μετά τον σεισμό – όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις ηγετών – είναι πραγματικά μεγάλη.

Αποφάσεις για φράκτες, κάμερες και φυλάκια

Οι “27” αναγνώρισαν την ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. (χερσαία και θαλάσσια) και συμφώνησαν να ενεργοποιηθούν άμεσα κοινοτικοί πόροι για την ενίσχυση της φύλαξης τους σε επίπεδο τόσο επίγειας, όσο και εναέριας επιτήρησης.

Κάμερες και νέα φυλάκια στα σύνορα, είναι στην πρώτη γραμμή των δράσεων που προωθεί η Ε.Ε., με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται ιδιαίτερα στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας.
Οι χώρες – μέλη επιδιώκουν να υπάρξουν γρήγορες και περισσότερες απελάσεις, ενώ ο και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν έθεσε θέμα χρηματοδότησης φρακτών από την Ε.Ε. προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος των εξωτερικών της συνόρων.

Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα και για το γεγονός ότι “πέρασε” και η πρόταση της Κυπριακής πλευράς να υπάρχει αναφορά για σχέδιο δράσης κατά της μετανάστευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που εμμέσως συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα είχε ενημερώσει στους εταίρους για το πρόσφατο τραγικό περιστατικό ανοικτά της Λέρου, και είχε αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξουν περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη φύλαξη των συνόρων στις χώρες πρώτης γραμμής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ευρωπαϊκό μοντέλο και στις διατακτικές σίτισης, ζητά το ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η μηνιαία παροχή σίτισης στην Ευρώπη αντιστοιχεί μεσοσταθμικά στο 20% του κατώτατου μισθού, ενώ στην Ελλάδα περιορίζεται στο 12%-13%, κατατάσσοντας τη χώρα στην τελευταία θέση
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Νέο επεισόδιο στην κόντρα Λατινοπούλου - Παϊτέρη: Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής θυμήθηκε την ερώτηση του στον Τσακνή «αν είναι γύφτος»
Η κόντρα που ξεκίνησε από τηλεοπτικό πάνελ μεταφέρεται στα social media, με την πρόεδρο της Φωνής Λογικής να ανασύρει παλαιότερη συνέντευξη του τραγουδιστή
Παϊτέρης και Λατινοπούλου 5
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ έχουν ήδη υποχωρήσει, παρακολουθούμε στενά την αγορά»
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ελληνικής συμμετοχής σε διεθνή αποστολή για τα Στενά του Ορμούζ και αποκάλυψε προχωρημένες συζητήσεις με την Ουκρανία για drones
Κυριάκος Μητσοτάκης 85