Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε κυβέρνηση – “Διαμορφώνει μια κοινωνική βόμβα”

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε κυβέρνηση – “Διαμορφώνει μια κοινωνική βόμβα”

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού και το δεύτερο lockdown εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πως «σκέφτεται μόνο το πολιτικό όφελος» και ότι «εργαλειοποιεί την επιστημονική κυβέρνηση». Παράλληλα σημείωσε πως η κυβέρνηση με τις αποφάσεις κάνει διαμορφώνει «μια κοινωνική βόμβα».

«Δικαίως ο κόσμος είναι κουρασμένος και οργισμένος. Βλέπει μεγάλες αντιφάσεις, κυρίως από την κυβέρνηση, και κυρίως όλο αυτό το διάστημα τω οκτώ μηνών υπήρξε μεγάλος εφησυχασμός. Δεν πρέπει να τα βάζουμε με τους πολίτες. Αυτός στήριξε για να υπάρξουν καλά αποτελέσματα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Βρισκόμαστε σε μια πολύ αρνητική στιγμή, σε μια επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων. Αν είχαμε λάβει εγκαίρως μέτρα αυτό δεν θα είχε συμβεί. Μέτρα για προσλήψεις στα νοσοκομεία, για τα μέσα μεταφοράς, για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού, για τα σχολεία, για μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ΕΣΥ λέγοντας πως δημιούργησε μια δημιουργική λογιστική.

«Ακόμα και στο θέμα των ΜΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο κανονικότητας αύξησε κατά 150 κρεβάτια τις ΜΕΘ. Έβαλε στο ΕΣΥ 19.500 άτομα γιατρούς και προσωπικό μόνιμους και επικουρικούς. Ο κ. Μητσοτάκης δεν προχώρησε σε καμία ενίσχυση πριν την πανδημία και κατά τη διάρκεια προχώρησε σε μια μικρή ενίσχυση, αύξησε λίγο τις ΜΕΘ χωρίς προσωπικό να τις λειτουργήσει. Το Σεπτέμβριο του 2019 η κυβέρνηση παρέλαβε ένα ΕΣΥ με 100.000 εργαζόμενοι και το Σεπτέμβριο του 2020, είναι 6.000 λιγότεροι». Και συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση προσμετρά και τα κρεβάτια των ιδιωτικών κλινικών».

«Η επιτυχία του περασμένου Ιούνη είχε πατέρα. Η αποτυχία του Νοέμβρη έχει πατέρα ή είναι ορφανή; Ή όταν πάμε καλά, ευτυχώς που έχουμε μια καλή κυβέρνηση και όταν δεν πάνε καλά φταίνε οι πολίτες;», αναρωτήθηκε.

Για την κριτική που δέχεται ο Σωτήρης Τσιόδρας από κάποια στελεχη του κόμματος του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Δεν έχω λόγο να ασκήσω προσωποποιημένη κριτική σε συγκεκριμένους επιστήμονες. Όπως δήλωσα την Παρασκευή τιμώ την επιστημονική κοινότητα. Οφείλουμε όμως να γνωρίζουμε ότι η επιστήμη είναι σύστημα αξιών που θέλει διαρκή αμφισβήτηση ώστε να αναγκάζονται σε τεκμηρίωση. Άρα και ο σημαντικότερος επιστήμονας κάποιες φορές κάνει λάθη. Και αυτά τα λάθη πρέπει να τα επισημαίνουμε στο δημόσιο διάλογο. Θεωρώ ότι η βασική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που προσπάθησε να εργαλειοποιήσει την επιστημονική κοινότητα και συγκεκριμένα την επιτροπή επιστημόνων”.

“Ήταν σύμφωνη η επιτροπή με το άνοιγμα του τουρισμού; Ήταν σύμφωνη με το άνοιγμα των σχολείων με τον ισχύον αριθμό μαθητών ανά τάξη; Ήταν σύμφωνη η επιτροπή με τις εικόνες στα μέσα μεταφοράς; Με τα γήπεδα; Όταν ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς παρέστη για να αλλάξει την απόφασή της η επιτροπή για τα γήπεδα, τα οποία επρόκειτο να ανοίξουν και μετά με παρέμβαση του πρωθυπουργού δεν άνοιξαν; Αυτές τις ώρες χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη προς τους επιστήμονες και όχι εκπροσώπους του ΕΟΔΥ να μας λένε πως ο κορονοϊός δεν κολλάει σε τάξεις 30 ατόμων», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επεσήμανε επίσης πως τα «στοιχεία δείχνουν ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Και τα στοιχεία αυτά δεν είναι των τελευταίων ημερών και δεν μπορεί να με πείσει ότι ο ιός έγινε πιο μεταδοτικός. Μένει να αποδειχθεί. Είχε ανακοινώσει το περασμένο Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης μέτρα, οι υπουργοί έβγαιναν την Τρίτη και την Τετάρτη και διέψευδαν τα περί lockdown και μετά ανακοινώθηκε. Μπάχαλο! Η απάντηση βρίσκεται στο ΕΣΥ. Κλείσανε την οικονομία, ενώ δεν έκαναν καμία κίνηση ενίσχυσης του Συστήματος Υγείας».

Ο κ. Τσίπρας στην ερώτηση για το ποιος θα μπορούσε να είναι ένας υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής από όλα τα κόμματα τόνισε πως: «Αυτό είναι εύκολο να βρεθεί. Θα μπορούσα να προτείνω αρκετά πρόσωπα για να βρεθεί ένα modus vivendi των πολιτικών δυνάμεων. Είναι πρώιμο να πω ονόματα εάν δεν τοποθετηθεί ο κ. Μητσοτάκης, όπως δεν το έκανε. Εάν απορρίψει αυτή τη σκέψη, να βοηθήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, εγώ έχω να πω ότι έχει ακέραιη την ευθύνη για ότι συμβεί στη χώρα τόσο σε επίπεδο πανδημίας, όσο και σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής».

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και πάλι στον πρωθυπουργό υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα έχει έναν πρωθυπουργό που σκέφτεται μόνο το πολιτικό κόστος και την επικοινωνία. Και ρίχνει διαρκώς την ευθύνη στους νέους και την κοινωνία. Τον Ιούνιο είχαμε μηδέν κρούσματα. Η χώρα έχει μια κυβέρνηση που δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της κοινωνίας αλλά για το πολιτικό κόστος και το όφελος. Πώς είναι δυνατό ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπο της ΝΔ να μένει στη θέση του όταν συγκρίνει τους θανάτους με τα ποσοστά του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις. Για να μη βρεθούμε σε σημείο μη επιστροφής, η κατάσταση στην κοινωνία δεν είναι αυτή που μεταφέρουν οι αυλοκόλακες του πρωθυπουργού. Είναι έκρυθμη η κατάσταση στη χώρα. Άλλες χώρες στην Ευρώπης πήραν μέτρα στήριξης. Συγκρίνετε τα μέτρα στήριξης στην Ευρώπη με αυτά που ελήφθησαν εδώ;»

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις