Πολιτική

«Σφραγίδα» ΟΗΕ στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Με τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη να περιμένει τη... σειρά της, εκείνη της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τη δημιουργία ΑΟΖ ανέβηκε και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ στη σελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ. Και αυτό παρόλο που ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού είναι Τούρκος.

Στη σελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ ανέβηκε, σε χρόνο ρεκόρ, η συμφωνία που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου η Ελλάδα και η Αίγυπτος για τη οριοθέτηση ΑΟΖ. Η ανάρτηση έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επικύρωσή της από τις δυο χώρες, κάτι που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν τη συμφωνία για τη δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο και λιγότερο από πέντε μήνες μετά, χρόνος που αποτελεί ρεκόρ σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών ανάρτησε τη συμφωνία αναρτήθηκε στη σελίδα για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Με την πράξη αυτή πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ και στη συνέχεια αναρτήθηκε η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Η σημασία της εν λόγω ανάρτησης δεν έγκειται μόνο στο γεγονός της δημοσίευσης της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου αυτής καθ’ αυτής, αλλά ότι έγινε σε πολύ μικρό διάστημα και παρά το γεγονός ότι πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ο Τούρκος Βολκάν Μποζκίρ, ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές.

Επίσης, πολύ σημαντικό, πέρα από το μικρό διάστημα πρωτοκόλλησης και ανάρτησης της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, θεωρείται το γεγονός πως έχει καθυστερήσει η ανάρτηση του “τουρκο-λιβυκού μνημονίου”.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, αυτό αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε τρεις φορές με τον Πορτογάλο γγ του ΟΗΕ κατά τους τελευταίους μήνες, δύο φορές στη Γενεύη και πιο πρόσφατα στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται επίσης ότι η εν λόγω ανάρτηση αποτελεί την πρώτη που πραγματοποιείται, όσον αφορά συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και γειτονικής χώρας, στη βάση πάντα του Δικαίου της Θάλασσας, εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Έπεται η ανάρτηση της συμφωνίας με την Ιταλία, ευθύς μόλις τεθεί σε ισχύ.

Προσθέστε το newsit.gr στη Google για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Σφάζονται» ΠΑΣΟΚ και Καραμέρος για τις ανεξάρτητες αρχές: «Πιάνει πόρτα για τον χειμώνα» – «Κατανοώ, δύσκολη μέρα μετά τα όσα σας καταλόγισε ο Καστανίδης»
Η Χαριλάου Τρικούπη σήκωσε το γάντι και έκανε λόγο για προσωπικές επιθέσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη
Γιώργος Καραμέρος
Ελληνικό «μπλόκο» στα προβλήματα του SAFE: Διορθωτικές παρεμβάσεις στα κονδύλια της Άμυνας ζήτησε ο Δένδιας από τον Κουμπίλιους
Στο επίκεντρο της συνάντησης η ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, οι καινοτόμες τεχνολογίες και η ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας
Δένδιας και Κουμπίλιους