Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

«Σφραγίδα» ΟΗΕ στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ

διπλωματικές πηγές - χάρτης ΑΟΖ

Με τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη να περιμένει τη… σειρά της, εκείνη της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τη δημιουργία ΑΟΖ ανέβηκε και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ στη σελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ. Και αυτό παρόλο που ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού είναι Τούρκος.

Στη σελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ ανέβηκε, σε χρόνο ρεκόρ, η συμφωνία που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου η Ελλάδα και η Αίγυπτος για τη οριοθέτηση ΑΟΖ. Η ανάρτηση έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επικύρωσή της από τις δυο χώρες, κάτι που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν τη συμφωνία για τη δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο και λιγότερο από πέντε μήνες μετά, χρόνος που αποτελεί ρεκόρ σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών ανάρτησε τη συμφωνία αναρτήθηκε στη σελίδα για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Με την πράξη αυτή πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ και στη συνέχεια αναρτήθηκε η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Η σημασία της εν λόγω ανάρτησης δεν έγκειται μόνο στο γεγονός της δημοσίευσης της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου αυτής καθ’ αυτής, αλλά ότι έγινε σε πολύ μικρό διάστημα και παρά το γεγονός ότι πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ο Τούρκος Βολκάν Μποζκίρ, ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές.

Επίσης, πολύ σημαντικό, πέρα από το μικρό διάστημα πρωτοκόλλησης και ανάρτησης της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, θεωρείται το γεγονός πως έχει καθυστερήσει η ανάρτηση του “τουρκο-λιβυκού μνημονίου”.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, αυτό αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε τρεις φορές με τον Πορτογάλο γγ του ΟΗΕ κατά τους τελευταίους μήνες, δύο φορές στη Γενεύη και πιο πρόσφατα στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται επίσης ότι η εν λόγω ανάρτηση αποτελεί την πρώτη που πραγματοποιείται, όσον αφορά συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και γειτονικής χώρας, στη βάση πάντα του Δικαίου της Θάλασσας, εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Έπεται η ανάρτηση της συμφωνίας με την Ιταλία, ευθύς μόλις τεθεί σε ισχύ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις