Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης – Άντονι Μπλίνκεν: Σήμερα η συνάντηση στα Χανιά, τα μηνύματα από και προς την Τουρκία

Στην οικία της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων, υποδέχεται σήμερα (6.1.2024) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Η συνάντηση Άντονι Μπλίνκεν και Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει το απόγευμα ενώ η επίσκεψη θα είναι ολιγόωρη, περίπου 2 – 3 ώρες, καθώς το πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προβλέπει ότι στις 20:00 το βράδυ θα αναχωρήσει από τη Σούδα, για να συνεχίσει την περιοδεία του προς χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα εντάσσεται στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών που καταβάλλουν οι Η.Π.Α. να αποτραπεί η διάχυση της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο στη Μέση Ανατολή, με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ – Γάζας.

Ποια θέματα βάζει η Ελλάδα στο τραπέζι…

Ωστόσο, στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπλίνκεν αναμένεται να τεθούν και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως:

Εξοπλιστικά και αμυντική συνεργασία

-Τα εξοπλιστικά και η υλοποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) του 2022.

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα, με αποδέκτη την Τουρκία, είναι ότι η Ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη, δεν ετεροπροσδιορίζεται και ότι δεν μπορεί κανείς να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι Η.Π.Α., την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών.

Κι αυτό, με φόντο και τις επιφυλάξεις που εκφράζουν ανώτατοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου για την πώληση των F16 στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημα της για την προμήθεια μίας μοίρας F35 και αναμένει την εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.

Επιπλέον η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας – ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές – με προγράμματα άλλων χωρών (βλέπε: Τουρκία).

Το μήνυμα αυτό εκπέμπεται σε ένα μομέντουμ όπου η Τουρκία συνεχίζει τα παζάρια, προκειμένου να επικυρώσει η Ολομέλεια της Βουλής της την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο ρόλος της Ελλάδας

-Το δεύτερο θέμα που θα αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση του με τον Άντονι Μπλίνκεν είναι ο ρόλος της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν στα Χανιά αναδεικνύει ότι οι Η.Π.Α. αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως αξιόπιστο και αναγκαίο εταίρο και σύμμαχο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε μια περίοδο πυκνών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή που δημιουργούν επικίνδυνο περιβάλλον για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Ελληνο-τουρκικές σχέσεις

-Δεδομένου δε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών φτάνει στην Ελλάδα κατευθείαν από την Τουρκία, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογο του Χακάν Φιντάν, στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και η πορεία του Ελληνοτουρκικού διαλόγου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην ατζέντα θα βρεθεί και το θέμα της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ποιοι θα μετέχουν στη συνάντηση εργασίας…

Μετά την κατά ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα – Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη

Οι «σταθμοί» της περιοδείας Μπλίνκεν

Ο Επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας, στο τέταρτο ταξίδι του στην περιοχή μέσα σε τρεις μήνες, θα επισκεφθεί διαδοχικά – εκτός από την Τουρκία και την Ελλάδα – την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία το Ισραήλ και τη Δυτική ‘Όχθη.

Στόχος της Ουάσινγκτον, να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στο Ισραήλ και τα αραβικά κράτη και να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Προβλήματα με το καλημέρα στη Βουλή στη συζήτηση για την Προανακριτική - Το χρονόμετρο, οι ενστάσεις και οι εντάσεις
Ένταση από τα... αποδυτήρια με την υποβολή ενστάσεων επί της διαδικασίας για τη σύσταση Προανακριτικής με καταγγελίες και προαναγγελίες αποχωρήσεων
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
Live η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής - Οι 14 κάλπες και η μυστική ψηφοφορία
Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει με ενστάσεις επί της διαδικασίας με αιχμή τον τρόπο, που αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την Διάσκεψη των Προέδρων, να διεξαχθεί η ψηφοφορία ανά πρόταση
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
«Καζάνι που βράζει» η Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής: Σήμερα η ψηφοφορία για παραπομπή Καραμανλή – Τι θα πει ο Μητσοτάκης
Η ψηφοφορία για τους βουλευτές της ΝΔ έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η «γαλάζια» πρόταση να μη λάβει τις 154 θετικές ψήφους
Βουλή 2
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μειώσαμε την ανεργία στο 8% και δημιουργήσαμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας τα τελευταία έξι χρόνια
Ο Πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό και την αγορά εργασίας»
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας στο κέντρο «Ελληνικός Κόσμος»
4