Πολιτική

Σκάνδαλο με τα στημένα στο μπάσκετ: Η ΕΛΑΣ του Τσίπρα ζητά την παραίτηση Βρούτση

Η παρέμβαση της Αμαλίας έρχεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για καταγγελλόμενη χειραγώγηση αγώνων και δωροδοκίες
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την παραίτηση του Γιάννη Βρούτση και την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών για το ελληνικό μπάσκετ ζητά ο Τομέας Αθλητισμού της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ). Σε ανακοίνωση, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζει στην κυβέρνηση καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του σκανδάλου και ζητά εξηγήσεις για τις ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας.

Η παρέμβαση της ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα έρχεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για καταγγελλόμενη χειραγώγηση αγώνων και δωροδοκίες. Για το σκάνδαλο στο μπάσκετ έχουν πραγματοποιηθεί έξι συλλήψεις και έχουν επιβληθεί τρεις προσωρινές κρατήσεις, μεταξύ των οποίων εκείνη του Βαγγέλη Λιόλιου.

Στο επίκεντρο της ανακοίνωσης βρίσκεται το ερώτημα τι έκανε το αρμόδιο υπουργείο όταν οι καταγγελίες είχαν ήδη τεθεί υπόψη του. Ο Τομέας Αθλητισμού αναφέρεται ειδικά στην καταγγελία της ΚΑΕ Αμαρουσίου τον περασμένο Απρίλιο, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να είχε προκαλέσει άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η προβολή του ρόλου της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας και της διαβίβασης της καταγγελίας στον εισαγγελέα δεν απαντά στο ζήτημα της πολιτικής ευθύνης. Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη χαρακτηρίζεται θεσμική υποχρέωση, ενώ ζητούνται απαντήσεις για το αν αξιοποιήθηκαν εγκαίρως τα διαθέσιμα εργαλεία διοικητικού ελέγχου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και στον έλεγχο της τήρησης των κανονισμών διαιτησίας. Ο Τομέας υποστηρίζει ότι υπήρχαν δυνατότητες παρέμβασης και καλεί την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί, κατά την εκτίμησή του, δεν ενεργοποιήθηκαν στον κατάλληλο χρόνο.

Παράλληλα, ασκεί κριτική στους έκτακτους οικονομικούς και διαχειριστικούς ελέγχους στην ΕΟΚ, θεωρώντας ότι πρόκειται για ενέργειες που θα έπρεπε να είχαν εξεταστεί νωρίτερα. Ο Γιάννης Βρούτσης έχει ανακοινώσει ελέγχους στην Ομοσπονδία και αναστολή των επιχορηγήσεών της.

Για την αναστολή της χρηματοδότησης, η ανακοίνωση εκφράζει ανησυχία ότι οι συνέπειες ενδέχεται να μεταφερθούν στις ενώσεις, στα σωματεία, στους εργαζόμενους, στους ομοσπονδιακούς προπονητές και στα παιδιά των ακαδημιών. Ζητά στοχευμένους ελέγχους και απόδοση ευθυνών, με προστασία της λειτουργίας του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Η κριτική επεκτείνεται συνολικά στην κυβερνητική πολιτική για τις αθλητικές ομοσπονδίες, με αιχμές για νομοθετικές παρεμβάσεις που, κατά τον Τομέα Αθλητισμού, αποσκοπούσαν στον έλεγχό τους.

Καταλήγοντας, ο Τομέας Αθλητισμού της ΕΛΑΣ επαναφέρει το αίτημα παραίτησης του Γιάννη Βρούτση και ζητά να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες, χωρίς εξαιρέσεις και συμψηφισμούς, καθώς και να δοθούν απαντήσεις για τις πράξεις και τις παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στον Άγιο Δημήτριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Παρακολούθησε τη λειτουργία – Ευχαριστήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη Μονή Σινά
Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, εκπροσωπώντας το οικουμενικό πατριαρχείο και την ελλαδική εκκλησία, έδωσε συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για το αποτέλεσμα που έφερε ο ίδιος και η κυβέρνηση, στο θέμα της Μονής Σινά
Ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης παρίσταται στη θεία λειτουργία στο Ναό Αγιου Δημητρίου στον Αγιο Δημήτριο.  Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2026   (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ 27
Γιάννης Βρούτσης για σκάνδαλο με στημένους αγώνες στο μπάσκετ: «Η αξιοπιστία έχει χαθεί – Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει»
Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, προαναγγέλλει έλεγχο στα οικονομικά της Ομοσπονδίας και ξεκαθαρίζει ότι το πρωτάθλημα θα συνεχιστεί κανονικά
Γιάννης Βρούτσης 10
Κώστας Καραμανλής: «Αρνητική εξέλιξη η κύρωση του τουρκολιβυκού» – Πώς σχολίασε ο Αντώνης Σαμαράς
«Οποιοδήποτε αίτημα για εκχώρηση άδειας από την Τουρκία για το καλώδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Είτε αυτό ονομαστεί ενημέρωση είτε ανακοίνωση είτε όπως αλλιώς» είπε μεταξύ άλλων ο Κώστας Καραμανλής
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
61