Στάση αναμονής κρατά η κυβέρνηση και δεν ανοίγει ακόμη τα χαρτιά της για το επίπεδο της κοινοβουλευτικής διερεύνησης που θα επιλέξει στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κι αυτό, γιατί η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζεται, με το τοπίο να είναι αχαρτογράφητο σε σχέση με το περιεχόμενο της δεύτερης δικογραφίας για πολιτικά πρόσωπα που αναμένεται να αποστείλει στη Βουλή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
E-mail Σημανδράκου στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Η αποκάλυψη του email (από την τηλεόραση του «Alpha») που απέστειλε, μόλις την προηγούμενη Δευτέρα (30.06.2025) ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελος Σημανδράκος στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, και που προφανώς θα συμπεριληφθεί στη δεύτερη δικογραφία, δείχνει ότι το τοπίο είναι ρευστό.
Σε αυτό το email, o κ. Σημανδράκος ενημερώνει για το περιεχόμενο των δύο επιστολών που είχε στείλει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2023, στον πρώην Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού, Γιάννη Μπρατάκο.
Αίτημα για διαμεσολάβηση του Μαξίμου
Στην πρώτη επιστολή (04.11.2023), σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο κ. Σημανδράκος ενημέρωνε τον κ. Μπρατάκο πως δεν κατέβαλε ενισχύσεις σε 9.309 «κόκκινα» ΑΦΜ, δηλαδή χιλιάδες ανθρώπους που είχαν δηλώσει βοσκοτόπια χωρίς ζώα. «Δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας» έγραφε, σημειώνοντας ότι «5.586 Α.Φ.Μ., δηλαδή το 63%, προέρχονταν από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ενημέρωνε πως δέχτηκε δημόσιες επιθέσεις από τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη και ότι του ζητήθηκε παραίτηση, ενώ προειδοποιούσε πως θα υπάρξει εμπλοκή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η δημόσια συμπεριφορά και οι δηλώσεις του (πολιτικού προϊσταμένου μου) δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία του Οργανισμού, καθώς πλέον κινδυνεύει να αμφισβητηθεί η εγκυρότητα των πληρωμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 8 Δεκεμβρίου του 2023, ο κ. Σημανδαράκος επανέρχεται. Μιλά και πάλι για επιθέσεις που δέχεται από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητά να υπάρξει διαμεσολάβηση του Μαξίμου, με το επιχείρημα ότι υπάρχει ο κίνδυνος αναστολής της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος βρίσκεται ήδη υπό έλεγχο.
Η απάντηση του Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει πως έγινε ενημέρωση από τον κ. Σημανδράκο αλλά δηλώνει πως κανείς δεν εμπόδισε τον τότε Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει τη δουλειά του και να μπλοκάρει τα ύποπτα Α.Φ.Μ..
«Έλεγε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι “εγώ παιδιά θεωρώ ότι αυτά δεν πρέπει να πληρωθούν”. Οι συνεργάτες, το Μαξίμου, όπως λέγεται, γιατί ο κύριος Μπρατάκος έχει έναν ρόλο, άφησαν αυτονοήτως, τον κ. Σημανδράκο να μπλοκάρει αυτά τα ΑΦΜ. Είπε ότι “ναι, κάνε ότι νομίζεις, μην τα πληρώσεις”» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης (Skai 100,3),
Τι «ζυγίζει» το Μαξίμου
Υπό αυτές τις συνθήκες, με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, η κυβέρνηση κρατά στάση αναμονής.
Όπως δηλώνουν πηγές του Μαξίμου, δεν έχει ακόμη αποφασίσει τη στάση της σχετικά με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Διαμηνύει ότι κάθε πρόσωπο αξιολογείται ξεχωριστά και πάντως θα περιμένει να δει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική – ή, και των άλλων κομμάτων αν καταλήξουν σε κοινή πρόταση – για να «ζυγίσει» τα δεδομένα.
Η πρόταση για προανακριτική του ΠΑΣΟΚ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαριλάου Τρικούπη, εντοπίζει επιβαρυντικά στοιχεία και για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, και την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέτει την πρόταση του για Προανακριτική, με κατηγορητήριο, και για τους δύο, για συνέργεια και ηθική αυτουργία σε απιστία.
«Άλλο Βορίδης, άλλο Αυγενάκης»
Με βάση τους διαλόγους που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που βρίσκεται ήδη στη Βουλή, και βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η εκτίμηση στελεχών από το κυβερνητικό «στρατόπεδο» είναι ότι αυτοί είναι επιβαρυντικοί για θέση του κ. Αυγενάκη.
«Είναι άλλη η περίπτωση Αυγενάκη και άλλη η περίπτωση Βορίδη» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, κάτι που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ακόμη και η κυβέρνηση να δεχτεί σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής μόνο για τον βουλευτή Ηρακλείου.
Σε κάθε περίπτωση, καταλύτης για την όποια απόφαση για το επίπεδο της κοινοβουλευτικής διερεύνησης των τυχόν ποινικών ευθυνών και για το πρόσωπο / τα πρόσωπα που θα αφορούν, θα είναι και η δεύτερη δικογραφία που αναμένεται να διαβιβάσει στη Βουλή η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.