Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

“Σκηνικό ‘89” για τη Novartis “βλέπει” ο ΣΥΡΙΖΑ

κατάθεση Ράικου - κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σκηνικό ’89 με προανακριτικές επιτροπές και ειδικά δικαστήρια ετοιμάζεται να στήσει η κυβέρνηση για την υπόθεση της Novartis υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία λένε ότι «αυτοί που πρωταγωνίστησαν στο σκάνδαλο Novartis, τώρα επιχειρούν να στήσουν και δεύτερο, αυτό της συγκάλυψης και του ρεβανσισμού ενάντια σε αυτούς που το ανέδειξαν».

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «προκαλούμε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ να καταθέσουν πρόταση για εξεταστική, για να μάθει το πανελλήνιο ποιο είναι το σκάνδαλο Novartis πόσα δισεκατομμύρια ευρώ ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο, τους ασθενείς και τους φορολογούμενους. Να κάνει εξεταστική, προανακριτική, ειδικά δικαστήρια ή ό,τι άλλο θέλει και έχει στο πολιτικό του DNA. Η απάντηση που θα πάρει θα είναι η αρμόζουσα. Ας τολμήσει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης».

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιλαμβάνονται ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν δυο απόψεις εξίσου ισχυρές για το μέλλον της υπόθεσης. Αρκετά κυβερνητικά στελέχη, που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό, εμφανίζονται επιφυλακτικά στο να στήσουν εξεταστική επιτροπή καθώς μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τη δημοτικότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι θα ξυπνούσε μνήμες από το παρελθόν και την πολιτική δίωξη του Ανδρέα Παπανδρέου. Από την άλλη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιμένει ότι η υπόθεση θα πρέπει να πάρει το δρόμο της, στη Βουλή, από τη στιγμή που υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Ο Αντώνης Σαμαράς κινείται με εκδικητική λογική ξεχνώντας ότι το όνομα του ενεπλάκη στην υπόθεση βάση του άρθρου 38 του συντάγματος περί ευθύνης υπουργών το οποίο  δεν το έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ», λένε κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτουν: «Ο πρωθυπουργός κρύβεται πίσω από τους πολιτικούς τακτικισμούς των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου με τη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη δεν έκανε από μόνη της τις μηνύσεις. Τις μηνύσεις τις έκαναν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Η Δικαιοσύνη είχε ξαναστείλει την εν λόγω δικογραφία στη Βουλή κατά το παρελθόν. Μετά την αρχειοθέτηση του σκέλους της υπόθεσης που τους αφορά, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος προσήλθαν στη Δικαιοσύνη και, επικαλούμενοι δήθεν νέα στοιχεία περί “σκευωρίας”, ενέπλεξαν το όνομα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μόνο και μόνο διότι γνώριζαν πως αυτό θα οδηγήσει στην αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή. Αποσκοπούν σε έναν χυδαίο επικοινωνιακό αντιπερισπασμό. Δεν θα τους περάσει. Θα συνθλιβούν από το βάρος της αθλιότητάς τους».

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ωστόσο ότι δεν χρειάζονται οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ για να συσταθεί οποιαδήποτε επιτροπή. «Το μόνο που χρειάζεται είναι να τολμήσει ο κ. Μητσοτάκης να το εισηγηθεί. Διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να το κάνει. Θα είναι ένα δώρο για εμάς. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν όλοι οι Έλληνες πολίτες τα εξής: Ποιο είναι το σκάνδαλο Novartis και ποιο είναι το δεύτερο σκάνδαλο που προσπαθούν να στήσουν τώρα, αυτό της συγκάλυψης και του ρεβανσισμού για αυτούς που αποκάλυψαν το πραγματικό σκάνδαλο».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ακόμα ότι στη ΝΔ βρίσκονται σε δίλημμα καθώς εάν προχωρήσουν στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα πρέπει να διερευνηθεί όλη η υπόθεση της Novartis γεγονός που, όπως λένε, δεν συμφέρει την κυβέρνηση. Επιμένουν λοιπόν ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει την προανακριτική καθώς σε αυτή την περίπτωση θα διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων.

Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι υπάρχει και ένα άλλο σενάριο. Η υπόθεση να μείνει σε εκκρεμότητα με την παραπομπή μόνο του Δημήτρη Παπαγελόπουλου και όχι του Αλέξη Τσίπρα.

Απαντώντας πάντως για τα όσα είπε ο εισαγγελέας κ. Αγγελής και για τα φήμες περί “Ρασπούτιν”, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι ο «εισαγγελέας είναι ο ίδιος που είχε αρχειοθετήσει τις μηνύσεις των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου για εμπλοκή δικαστικών στη δήθεν σκευωρία που επικαλούνταν. Ο κ. Αγγελής είναι αυτός ο οποίος έχει μιλήσει για υπαρκτό σκάνδαλο Novartis, το οποίο “δε διερευνάται σωστά”. Ο κ. Αγγελής ελέγχεται πειθαρχικά για αποσπασματικές διαρροές της υπόθεσης Novartis που έγιναν στον Τύπο και οι οποίες χρησιμοποιούνται από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ για να τροφοδοτούν το αφήγημα περί δήθεν σκευωρίας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις