Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Σκοπιανό: Δημοψήφισμα «δείχνει» ξανά ο Ζάεφ – «Οι λαοί να έχουν τον τελευταίο λόγο»

Σκοπιανό: Δημοψήφισμα «δείχνει» ξανά ο Ζάεφ – «Οι λαοί να έχουν τον τελευταίο λόγο»

«Πεπεισμένος» ότι μπορεί να βρεθεί λύση με την Ελλάδα για το επίσημο όνομα της χώρας του, δήλωσε ότι παραμένει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα. Οποιαδήποτε συνταγματική αλλαγή θα πρέπει να αποφασιστεί με δημοψήφισμα υπογράμμισε ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ο Ζόραν Ζάεφ εκτίμησε ότι μέχρι τη Σύνοδο του Ιουνίου θα μπορούσε να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό. Ταυτόχρονα ωστόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τις αλλαγές του Συντάγματος – που είναι πάγια ελληνική θέση- παρέπεμψε σε δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός.

Ωστόσο ο Ζόραν Ζάεφ «έδειξε» δημοψήφισμα και για την ένταξη της πΓΜΔ στην ΕΕ.

«Πιθανότατα η τελική απόφαση θα συνδεθεί με την ψήφο από τη “Μακεδονία”, για την παράδοση μέρους της κυριαρχίας της στην ΕΕ για να γίνει μέλος αυτής, όπως επιθυμούμε. Μετά αυτό πρέπει να εκφραστεί στο Σύνταγμα. Αυτός είναι ο πιθανός τρόπος εξεύρεσης λύσης, διότι όπως γνωρίζετε η Ελλάδα θέλει αλλαγή του Συντάγματός μας σχετικά με την αλλαγή του ονόματος» είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Οι λαοί των δύο χωρών θα έχουν τον τελευταίο λόγο»

«Είμαι πεπεισμένος ότι με δημιουργικότητα μπορεί να βρεθεί λύση. Όμως είναι πολιτικό ζήτημα διότι και οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από τα θεσμικά όργανα των δύο χωρών.

Στο τέλος ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ θα μπορέσουν να συμφωνήσουν. Αλλά οι θεσμοί και οι λαοί των δύο χωρών έχουν τον τελευταίο λόγο κι εκείνοι θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και δημιουργικοί στην εξεύρεση λύσης, η οποία θα ικανοποιεί τουλάχιστον τις ελάχιστες ανάγκες των δύο χωρών και θα εξασφαλίζει ότι αυτή θα είναι μια αξιοπρεπής λύση» κατέληξε ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις