Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Σκοπιανό: Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ τα λένε στη Βιέννη με τον Νίμιτς

Κοτζιάς Ντιμιτρόφ
Φωτογραφία Αρχείου Reuters

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για να φανεί αν υπάρχει στον ορίζοντα ελπίδα λύσης του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων ή όχι. Ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί σήμερα στη Βιέννη με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Η κρισιμότητα της σημερινής (30.03.2018) συνάντησης “φαίνεται” και από το γεγονός πως ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ είχαν το βράδυ της Πέμπτης δείπνο εργασίας που κράτησε τρεις ώρες! Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ είχαν μια αρχική συζήτηση ενόψει της σημερινής συνάντησης. Η οποία έγινε σε καλό κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ και Νίμιτς ξανά στο ίδιο τραπέζι

Στις 09.30 (10:30 ώρα Ελλάδος) αναμένεται να ξεκινήσει η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, του ομολόγου του της ΠΓΔΜ και του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το Σκοπιανό.

Η συνάντηση θα γίνει στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας και όχι, ως είθισται, στην έδρα του ΟΗΕ. Αυτό γιατί σήμερα για τους καθολικούς, που γιορτάζουν το Πάσχα μία εβδομάδα πριν από τους ορθόδοξους χριστιανούς, είναι Μεγάλη Παρασκευή και τα γραφεία του διεθνούς οργανισμού είναι κλειστά.

Κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο κ. Νίμιτς θα είναι αυτός που θα λάβει πρώτος τον λόγο και θα παρουσιάσει τη νομική φόρμα βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και η διαπραγμάτευση επί των θέσεών τους, η οποία αναμένεται ότι θα είναι μακρά σε διάρκεια, αν κρίνει, μάλιστα, κανείς από την τελευταία συνάντηση των τριών η οποία διεξήχθη εδώ τη 13η Φεβρουαρίου και διήρκησε 7 ώρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και 6 στο δείπνο εργασίας που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις