Πολιτική

Σκοπιανό: Η “Μακεδονία” κάνει… τζιζ! Όλα δείχνουν αδιέξοδο!

Η συνάντηση στις ΗΠΑ για το Σκοπιανό ολοκληρώθηκε, ωστόσο μία και μόνο λέξη δείχνει ικανή να (συνεχίσει να) αποτελεί εμπόδιο σε οποιαδήποτε απόπειρα προσέγγισης Ελλάδας και Σκοπίων! Και η λέξη αυτή είναι φυσικά η λέξη Μακεδονία.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σκοπιανό και Μακεδονία. Δύο λέξεις αλληλένδετες, σε μια υπόθεση που κρατάει χρόνια και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να… ολοκληρώσει. Ο δρόμος, ωστόσο, προς μια συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές είναι στρωμένος με αγκάθια.

Ή μάλλον με ένα αγκάθι. Την λέξη Μακεδονία. Είναι το κύριο σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών, παρόλο που τις τελευταίες ημέρες υπήρχε η αίσθηση πως μια λύση ίσως ήταν πιο κοντά από ποτέ.

Ωστόσο οι αποψινές εξελίξεις δεν μοιάζουν -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- ικανές να προσδώσουν αισιοδοξία. Κι αυτό διότι το… αγκάθι παραμένει.

Ξεκάθαρος ο Νίμιτς για τον όρο Μακεδονία

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, οι πρέσβεις και διαπραγματευτές των δύο χωρών, κ.κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι, ο κ. Νίμιτς ήταν ξεκάθαρος.

Click4more: Χαιρετίζει την ανανέωση των συνομιλιών Ελλάδας – ΠΓΔΜ ο Στόλτενμπεργκ

Κι αυτό διότι ανέφερε πως μια λύση χωρίς τον όρο “Μακεδονία”, είναι “μη ρεαλιστική”! Ο ίδιος ανέφερεπως παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση. Εκτίμησε επίσης ότι θα χρειαστούν ένας με δυο μήνες για να υπάρξει μια καλή εικόνα για το πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε ο Μ.Νίμιτς.

Δείτε τις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες

Σε αδιέξοδο το Σκοπιανό!

δημοσκόπηση

Η δήλωση αυτή οδηγεί εύλογα στο συμπέρασμα πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αδιεξόδου στην όλη υπόθεση για το Σκοπιανό, αφού ένας σημαντικός παράγοντας της εξίσωσης είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

[read4more]

Το κόμμα που συγκυβερνά, δηλαδή, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αναφορά του όρου Μακεδονία!

Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος το είχει δηλώσει πολλάκις, ενώ αν θέλει κανείς να ανατρέξει στην πιο… πρόσφατη αναφορά στο ζήτημα, αυτή ανήκει στην εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Η οποία μόλις σήμερα, Τετάρτη 17.01.2018, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, δεν άφησε κανένα περιθώριο… παρερμηνείας.

«Η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι σαφής και πάγια. Διατυπωμένη από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας: «Όχι» στη χρήση του ονόματος Μακεδονία για τα Σκόπια. Κι επίσης «όχι» στη χρήση παραγώγου του ονόματος. Γιατί το όνομα ταυτίζεται με αλυτρωτικές επιδιώξεις από πλευράς Σκοπίων. Είναι ένα ζήτημα που έχει τις ρίζες του εβδομήντα χρόνια πίσω. Είμαστε υπέρ της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ξεκινά. Είμαστε υπέρ της λύσης του ζητήματος, όχι όμως οποιασδήποτε λύσης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, μάλιστα,  ότι το αν θα περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία, «δεν θα το αποφασίσει ο κ. Νίμιτς, ο οποίος απλώς προτείνει».

Μετρημένα κουκιά!

Μακεδονία Σκοπιανό

Υπάρχουν, λοιπόν, δύο δεδομένα που κάνουν τα πράγματα αρκετά ξεκάθαρα:

– Ο Μάθιου Νίμιτς ξεκαθαρίζει πως αν δεν υπάρχει ο όρος Μακεδονία, καμία λύση δεν μοιάζει ρεαλιστική στα μάτια του.

– Ο κυβερνητικός εταίρος του Έλληνα πρωθυπουργού ξεκαθαρίζει πως δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία σε… καμία μορφή του!

Ποια, λοιπόν, θα είναι η λύση, αν τελικά υπάρξει μια τέτοια; Στην παρούσα χρονική στιγμή, το χάσμα μοιάζει αγεφύρωτο συνεπώς υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι. Είτε κάποιος θα… κάνει πίσω, είτε οι διαπραγματεύσεις θα ναυαγήσουν για μία ακόμη φορά…

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Ask Alexis»: Backstage από την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση Τσίπρα με τα μέλη της ΕΛΑΣ – «Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ»
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε στιγμιότυπα από τον ανοιχτό διάλογο, μίλησε για «νέο τρόπο λειτουργίας» και έθεσε στο επίκεντρο τη συμμετοχή και τη συνδιαμόρφωση
Αλέξης Τσίπρας
10
«Συλλογική ηγεσία» μέχρι τις εκλογές εισηγείται ο Νίκος Παππάς στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – «Πρώτιστη ανάγκη η συγκρότηση των ψηφοδελτίων»
Ο πρώην υπουργός κηρύσσει το τέλος της απόφασης συνεργασίας με την ΕΛΑΣ, στρέφει τα πυρά του στις «ατομικές μετακινήσεις» στελεχών και ζητεί την επιστροφή των βουλευτικών εδρών από όσους επιλέγουν διαφορετική πολιτική πορεία.
Νίκος Παππάς
Μόνη στην κάλπη η Ρένα Δούρου για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Η υποχώρηση Πολάκη και οι αιχμές για «σχέδιο» αποχωρήσεων
Η υποψηφιότητα της βουλευτού ανακοινώθηκε επισήμως μετά την απόσυρση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος επικαλέστηκε τους δυσμενείς συσχετισμούς και παρέπεμψε στην Κεντρική Επιτροπή
Δούρου και Πολάκης 39
ΠΑΣΟΚ: Τέταρτο σποτ για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Χαμένη ευκαιρία για φθηνό ρεύμα και αποθήκευση ενέργειας»
Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «ιστορική χαμένη ευκαιρία», υποστηρίζοντας ότι οι πόροι δεν αξιοποιήθηκαν προς όφελος των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Γραφεία ΠΑΣΟΚ
Ο Παύλος Πολάκης δεν κατεβαίνει υποψήφιος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – «Δεν έχουμε την πολυτέλεια για δύο υποψηφιότητες»
Ο βουλευτής Χανίων δεν θα διεκδικήσει την προεδρία, καθώς οι συσχετισμοί γέρνουν υπέρ της Ρένας Δούρου - Αύριο η ψηφοφορία για τους 13 εναπομείναντες βουλευτές
Παύλος Πολάκης 29
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Καριπίδης αποδέχεται την έδρα Κόκκαλη, αλλά κρατά κλειστά τα χαρτιά του – «Θα ορκιστώ και μετά θα δω»
Ο πρώτος επιλαχών στη Λάρισα δηλώνει ότι θα αναλάβει το βουλευτικό αξίωμα, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για την πολιτική του πορεία - Στους 13 βουλευτές η Κοινοβουλευτική Ομάδα, εν μέσω νέου κύματος αποχωρήσεων
Ιωάννης Καριπίδης