Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

“Σκοτωμός” Γεωργιάδη – Παππά για ΕΣΥ και εργασιακά

“Σκοτωμός” Γεωργιάδη – Παππά για ΕΣΥ και εργασιακά
Φωτογραφία InTime

Μετωπική σύγκρουση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, με τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, για την επάρκεια της αγοράς, την αισχροκέρδεια σε αντισηπτικά και μέσα προστασίας από τον κορονοϊό, αλλά όχι μόνο…

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τάχθηκε κατά της διατίμησης στην λιανική, ενώ προανήγγειλε ότι σήμερα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια τροπολογία για την εγχώρια παραγωγή αντισηπτικών 800.000 τεμάχια ημερησίως, για να ανταποκριθεί στην ημερήσια ζήτηση που υπολογίζεται ότι είναι στο ένα εκατομμύριο σκευασμάτων. Παράλληλα, ανέφερε ότι με ενέργειες του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεζυρόπουλου, θα επιταχυνθεί ο εκτελωνισμός της αιθυλικής αλκοόλης.

Σχετικά με την μέχρι σήμερα επάρκεια αυτών των ειδών στο ράφι, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως από την ημερήσια ενημέρωση που έχει από την πλατφόρμα με τις παραλαβές των σούπερ μάρκετ πήραν 500.000 τεμάχια αντισηπτικά.

Απαντώντας στις επικρίσεις του τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Πάππά, και εν γένει του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλλει διατίμηση στις λιανικές τιμές, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως “επειδή εμείς δεν παράγουμε πρώτη ύλη. Την εισάγουμε. Η αγορά πρώτης ύλης λόγω ζήτησης γίνεται με πλειστηριασμό. Όταν λοιπόν βάζεις διατίμηση και η διεθνής τιμή ανεβαίνει, κανείς δεν θα κάνει εισαγωγή και έτσι δεν θα είχαμε καθόλου ανάγκη από αντισηπτικά, εάν κάναμε κάτι τέτοιο” αντίθετα είπε αυτό που εμείς κάναμε είναι “να βάλαμε διατίμηση στο ποσοστό κέρδους. Είμαστε κατά της αισχροκέρδειας. Θέλουμε να ευνοήσουμε την εισαγωγή υλικών για την επάρκεια αγοράς”. Και συνέχισε: “Εμείς είμαστε υπέρ της ύπαρξης κέρδους, όχι της αισχροκέρδειας, για αυτό και ελέγχους και από αυτούς εντοπίστηκαν ορισμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας και σήμερα θα μπουν τα πρώτα πρόστιμα. Καθώς βρήκαμε σε μια φαρμακαποθήκη υπερβολικές τιμές και θα μπει πρόστιμο, όπως θα μπουν πρόστιμα και σε πρατήρια καυσίμων. Με δική μας πρωτοβουλία δημιουργήθηκε ηλεκτρονική βάση, όπου όλες οι φαρμακαποθήκες και έμποροι θα δηλώνουν το σύνολο των εμπορευμάτων και αν τα κρύψουν θα τα κατάσχουμε. Οι έλεγχοι αποδίδουν. Μια απλή δειγματοληψία αντισηπτικών στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες θα σας πείσουν. Είναι μια διεθνής κρίση, όλοι ζητούν αυτά τα αγαθά και όπου υπάρχει ζήτηση, υπάρχει αύξηση τιμής”.

Για “σημεία και τέρατα…. που έχουν γίνει αυτές τις ημέρες” μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππας, εστιάζοντας όμως παράλληλα και στις ελλείψεις στο ΕΣΥ, αλλά και στα εργασιακά..

Ειδικότερα, ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις ελλείψεις στα νοσοκομεία αναφέροντας ότι οι εργαζόμενοι του Σωτηρία και στην ΜΕΘ Παπανικολάου δεν έχουν τα αναγκαία υλικά και τόνισε πως τώρα πρέπει να προστατέψουμε το “στράτευμα” της πρώτης γραμμής και σας είχαμε προειδοποιήσει να αναλάβει το υπουργείο Υγείας την προμήθεια αυτού του υλικού.

Ο κ. Νίκος Παππάς μάλιστα σε υψηλούς τόνους κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να απασχολούν για ένα εξάμηνο τους εργαζόμενους με το μισό μισθό. “Αντί να κάνουμε ό,τι άλλες χώρες για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και μισθούς κάνετε τα αντίθετα στέλνοντας τον κόσμο στον πάγκο”.

Επίσης, ζήτησε να αποσυρθεί η απόφαση για μίσθωση ΜΕΘ από ιδιωτικές κλινικές από 800 ευρώ ημερησίως που ήταν η τιμή τους, σε 1.600 ευρώ ημερησίως, λέγοντας πως αυτό είναι μια απόφαση ντροπής και αίσχους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, του απάντησε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κρίση για να λυθούν ιδεολογικά ζητήματα και πολιτικές… δεν είναι εποχές για λαϊκισμό.

Το μεγαλύτερο στοίχημα, είπε ο υπουργός, είναι η επόμενη ημέρα από την κρίση όταν πάρει μπρος η οικονομία να είναι διασφαλισμένες όλες οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας. “Γι’ αυτό και σε όλα τα μέτρα μας υπάρχει μια επικεφαλίδα: Διασφάλιση θέσεων εργασίας. Όποιος κάνει απολύσεις δεν θα πάρει τίποτα. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ανόητος εργοδότης που θα κάνει απολύσεις και θα τα χάσει όλα αυτά τα ευεργετήματα”.

Μάλιστα για τα “εργασιακά” κάρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω Ποδέμος, λέγοντας πως « χθες διάβασα στην “Αυγή” ότι στην Ισπανία ο αρχηγός των Ποδέμος συμφώνησε για 500 χιλιάδες απολύσεις.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις