“Σκοτωμός” στην Βουλή για το Σκοπιανό! “Κόντρα” Κοντονή με Παναγιωτόπουλο και Λοβέρδο

Με πυρά στη ΝΔ και χωρίς να παίρνει θέση ανάμεσα στις δύο κυβερνητικές γραμμές (κυβερνητικού εκπροσώπου – υπουργού Εξωτερικών) ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απάντησε από το βήμα της Ολομέλειας στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανέφερε πως «έχει ενδιαφέρον που στη συζήτηση προτάχθηκε από ΝΔ το θέμα των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Πριν από 15 ημέρες υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του πρώην αντιπροέδρου της ΝΔ Ιωάννη Βαρβιτσιώτη ο οποίος αποκάλυψε με ποιο τρόπο έχουμε υποστεί μια βαριά διπλωματική ήττα επί τόσα χρόνια όπως είπε και ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι.

Την περίοδο που κυβερνούσε η ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και με υπουργό Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά η χώρα δεν έφτασε σε λύση… Ο φόβος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μήπως πέσει η κυβέρνηση του και η αδιαλλαξία σε παράλογες θέσεις του υπουργού Αντώνη Σαμαρά βύθισαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση που βιώνουμε επί τόσα χρόνια.

Έχει ενδιαφέρον η ΝΔ να μας πει εάν αναλαμβάνει τις ιστορικές ευθύνες αυτής της κατάστασης. Να μας πει ο πρόεδρος της ΝΔ και γιος του πρώην πρωθυπουργού εάν εμμένει στην άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση και το θέμα να παραπεμφθεί στις καλένδες. Είχε πει ότι δεν θα ενώσουμε τους Σκοπιανούς για να διχάσουμε τις Έλληνες. Τι τελικά συμβαίνει με τη ΝΔ;»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής υπογράμμισε πως «η  υπεύθυνη θέση της κυβέρνησης είναι στην κατεύθυνση της εθνικής γραμμής της σύνθετης ονομασίας με συνταγματική αναθεώρηση, erga omnes και απαλοιφή αλυτρωτικών προοπτικών» και κατέληξε «καλό θα είναι να ακολουθήσουμε υπεύθυνη στάση όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Να υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση και μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων…»

ΝΔ: “Η κυβέρνηση κάνει μυστική διπλωματία για το Σκοπιανό”

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει μυστική διπλωματία και ότι δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση.  Δήλωσε πως δεν μπορεί να γίνει δεχθεί καμία συμφωνία εάν πρώτα δεν υπάρξει αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων με εξάλειψη των αλυτρωτικών απόψεών τους και ένα όνομα και για μέσα και για έξω. Αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση έχει στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ για να προσκληθούν τα Σκόπια στην επόμενη συνεδρίαση  και μήπως  χωρίς κανένα αντάλλαγμα  δίνει η κυβέρνηση πολλά δώρα χωρίς να έχει πάρει τίποτα, ενώ έθεσε και το θέμα ότι ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ έχουν διαφωνία με την λύση και ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέληξε ότι «Η ΝΔ δεν στηρίζει τέτοιες λύσεις… Θεωρούμε μια τέτοια συμφωνία καταφανώς εθνικά επιζήμια. Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε…»

ΔΗΜΑΡ: “Πρέπει να δούμε την τελική και υπογεγραμμένη συμφωνία για να πάρουμε θέση”

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξη Ανδρέας Λοβέρδος από την δική του πλευρά ανέφερε ότι «συμφωνία σημαίνει πέραν των θεμάτων του ονόματος, της γλώσσας, της ιθαγένειας, το erga omnes, της αναθεώρησης του Συντάγματος και των λοιπών ειδικότερων θεμάτων και δυο ακόμη κρίσιμα θέματα: την κατανόηση της διαφοράς του χρονοδιαγράμματος της επίλυσης με την “σαλαμοποίηση” της επίλυσης που πρέπει να απορριφθεί αμέσως, αλλά και την τύχη της συμφωνίας στον ΟΗΕ, αν μια τέτοια συμφωνία τελικώς επιτευχθεί.

Κι εδώ υπάρχουν κρίσιμες λεπτομέρειες που πρέπει να αποτελέσουν και αντικείμενο της ίδιας της συμφωνίας. Το θέμα είναι δύσκολο, έχει πολλές λεπτομέρειες και είναι πολυπαραγοντικό. Γι’ αυτό δικαιώθηκε η στάση μας ως στάση ενός πολύ σοβαρού κόμματος, και σύμφωνα με την οποία πρέπει να δούμε την τελική και υπογεγραμμένη συμφωνία για να πάρουμε θέση. Και δεν αποτελεί θετική εξέλιξη το άδειασμα του υπουργού Εξωτερικών από τα non papers του Μαξίμου και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Έχουμε τη διάσταση των κυβερνητικών εταίρων, αποκτήσαμε τώρα και τη διάσταση ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ, τουλάχιστον ως προς τα θέματα του πολιτικού χειρισμού αυτής της πολύ σοβαρής υπόθεσης…»

Ένωση Κεντρώων: “Ο Μπουτάρης να αλλάξει το όνομα του γιατί θυμίζει κρασί”

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας τα “έβαλε” με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση γιατί όπως είπε εγκάλεσε προ ημερών τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη όταν στην πορημερησίας συζήτηση  είχε πει ότι θα είναι προδοσία να δώσετε το όνομα Μακεδονία  λέγοντας «που ήταν ο κ. Βούστης όταν εσείς μιλάγατε σε αυτή εδώ την αίθουσα για γερμανοτσολιάδες και πουλημένους;”. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης λέγοντας ότι «πήγε στην εκδήλωση αυτή  για να προκαλέσει…» και ότι «ο δικός του ρόλος είναι να μαζεύει τα σκουπίδια και όχι να κάνει εξωτερική πολιτική. Και αντί να λέει να αλλάξουμε το όνομα του αεροδρομίου να πάει αυτός να αλλάξει το όνομά του που όταν το ακούω μου θυμίζουν κρασιά… «εκφράσεις  που προκάλεσαν τις παρατηρήσεις της προεδρεύουσας Τασίας Χριστοδουλοπουλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Επικοινωνία Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και του Λουξεμβούργου

Επικοινωνία Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και του Λουξεμβούργου

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά το απόγευμα της Τρίτης (19.01.2021) με τους ομολόγους του της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι και του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. ... Διαβάστε περισσότερα
Δένδιας: Επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα οπουδήποτε και οποτεδήποτε – Το μήνυμα για διερευνητικές

Δένδιας: Επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα οπουδήποτε και οποτεδήποτε – Το μήνυμα για διερευνητικές

Μήνυμα αποφασιστικότητας έστειλε ο Νίκος Δένδιας με αφορμή την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πέλαγος. «Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον καθορισμό του εύρους της ... Διαβάστε περισσότερα
Κεραμέως: Ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Κεραμέως: Ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Τα δύο θέματα για τα οποία ενημέρωσε την Πρόεδρο ... Διαβάστε περισσότερα
Ντόρα Μπακογιάννη κατά Χάικο Μάας για Τουρκία: Να δώσει εξηγήσεις που έμεινε «μουγγός»

Ντόρα Μπακογιάννη κατά Χάικο Μάας για Τουρκία: Να δώσει εξηγήσεις που έμεινε «μουγγός»

Η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, όταν μπροστά το ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτόξευε πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδας σχολιάστηκε ιδιαίτερα. Και έκανε… ... Διαβάστε περισσότερα
Δένδιας: Όταν γίνει η επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα περιλαμβάνει και το ανατολικό τμήμα

Δένδιας: Όταν γίνει η επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα περιλαμβάνει και το ανατολικό τμήμα

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, όταν γίνει στην Κρήτη, θα περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι εκτός από το νότιο. Αυτό είπε ... Διαβάστε περισσότερα
Δένδιας: Η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα των Ελλήνων σε Ίμβρο και Τένεδο

Δένδιας: Η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα των Ελλήνων σε Ίμβρο και Τένεδο

Να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο κ, Δένδιας απηύθυνε ... Διαβάστε περισσότερα
Εμβόλιο: Τι είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό και πως θα λειτουργεί

Εμβόλιο: Τι είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό και πως θα λειτουργεί

Ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού προτείνει ο πρωθυπουργός στις χώρες της Ε.Ε προκειμένου να διευκολύνει τις ελεύθερες μετακινήσεις. Ανοίγουν 4 νέα εμβολιαστικά κέντρα στην Αθήνα. Συμμετοχή Μητσοτάκη στην σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας.