Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Σόου Τσακαλώτου στην Βουλή για τον Προϋπολογισμό

Τσακαλώτος

Μαθήματα μακροοικονομίας από τον σόουμαν Ευκλείδη Τσακαλώτο σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά την τοποθέτησή του στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Με Βρετανικό φλεγματικό χιούμορ, φυματικές σαρανταποδαρούσες με βαρύ μηνίσκο και φορτωμένες με βαριές σακούλες με τα ψώνια της εβδομάδας από τα Lidl. Με σχέδια για τις διακοπές στην Πρέβεζα, ευφυολογήματα με πρωταγωνιστές την Μαρία, τον Πέτρο και φυσικά με τα γνωστά του lapsus, ο υπουργός Οικονομίας διάνθισε την ομιλία του και μοίρασε καρφιά στη ΝΔ και την αντιπολίτευση.

Η φυματική σαρανταποδαρούσα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιτέθηκε στη καταστροφολογία της ΝΔ λέγοντας: «Δεν έχετε κανένα αφήγημα. Για άλλη μια φορά ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- και όχι ως υπουργός- αλλά ως Αριστερός που θέλω να πηγαίνω καλά σας ευχαριστώ  για την καταστροφολογία.  Βάλατε χαμηλά τον πήχη που ακόμα και μια φυματική σαρανταποδαρούσα με βαρύ μηνίσκο στα 25 της πόδια και κρατώντας σακούλες από ψώνια στα Lidl θα περνούσε από πάνω. Αυτό σημαίνει ότι όχι μια σαρανταποδαρούσα αλλά μια Κυβέρνηση με συγκεκριμένη στρατηγική πηγαίνει καλά. Βάλατε πολλά αυγά στο καλάθι, ότι θα πέσουμε, δεν πέσαμε όμως άρα πρέπει να σκεφτείτε θετικά».

Λίγο αργότερα αναφερόμενος στο σύστημα συσχετισμού που εφαρμόζεται διασταύρωσης οφειλών με καταθέσεων,  ανέφερε: «Αυτό το σύστημα θέλετε όταν πάω διακοπές στην Πρέβεζα να σας το αφήσω ή να το πάρω μαζί μου είναι καλό ή όχι;»

«Success story» είπε η Ντόρα, κατανοούμε πλήρως, αλλά το true story είναι ότι θα κλείουμε την αξιολόγηση. Mη χαλάτε την ομιλία μου mε κόλπα επειδή σας εχω στριμώξει», είπε ο υπουργός.

«Επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αυτό γινόταν ήταν να κάνετε παρεμβάσεις και να λέτε δείτε τον Πέτρο και όχι την Μαρία  ή βάλτε πρώτα την Μαρία και μετά τον Πέτρο».

Στα του προϋπολογισμού…

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι τα πλεονάσματα στα έσοδα δεν είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης – όπως υποστηρίζει η ΝΔ και η Αντιπολίτευση-  αλλά έχουν  προέλθει από τις μεταρρυθμίσεις και την αύξηση των 250.000 εργαζόμενων.

Χαρακτηριστικά υποστήριξε πως το υπερ – πλεόνασμα δεν οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών αλλά σε άλλους παραμετρικούς συντελεστές.

Ειδικότερα, σημείωσε πως τα 450 εκατ. ευρώ είναι από τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων εργαζόμενων και άλλα τόσα περίπου από την εθελουσία αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων.

Ισχυρισμός βέβαια,  που μαθηματικά τουλάχιστον δεν «βγαίνει» καθώς υπάρχει μια «λευκή τρύπα» της τάξεως του 1,1 δισ. υπερ- εσόδων που από την «πρόσθεση» του υπουργού Οικονομικών δεν αιτιολογείται.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως συμφώνησε με την χθεσινή τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ότι  λύση δεν είναι να υπερφορολογούμε και μετά να τα μοιράζουμε». Παραδέχθηκε όμως ήταν συνειδητή πολιτική απόφαση να υπάρξει αυξημένη φορολογική επιβάρυνση στους συνεπείς (μεσαία τάξη) ώστε να ενισχυθούν οι ασθενέστεροι.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέδωσε στην ευθύνη της υπερφορολόγησης  στο ΔΝΤ,  που πάντα υποτιμά την απόδοση των  μέτρων και  ταυτόχρονα δεν μετρά τα παραμετρικά μέτρα. Για παράδειγμα δεν μετράνε ότι κάνουμε με την φοροδιαφυγή…

Αναφορικά, με την  απόδοση που είχε η μείωση της ανεργίας. ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι τα 448 εκατ.  ευρώ της υπεραπόδοσης οφείλεται από τις εισφορές και τα έσοδα που έφεραν οι 260 – 270.000 νέοι εργαζόμενοι. Τα άλλα 400 εκατ. ευρώ  είπε ότι είναι από το 4 δισ.   ευρώ   που έχουν  καταγραφεί από τα αδήλωτα εισοδήματα εκ των  οποίων έχουμε εισπράξει ήδη 200 εκατ.   ευρώ…

Ο υπουργός Οικονομικών  πάντως υποστήριξε ότι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές δεν δρουν ανασταλτικά για τις επενδύσεις και μάλιστα για να πείσει επικαλέσθηκε ότι από τις επαφές που έχει κάνει σε Παρίσι, σε Λονδίνο και ΗΠΑ κανείς επενδυτής δεν  μου μίλησε για το ύψος της φορολογίας….

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις