Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Σπαρτιάτες: «Πιθανή η ακύρωση της εκλογής τους, εάν αποδειχτεί σύνδεση με τον Κασιδιάρη» λέει καθηγητής Νομικής

Σπαρτιάτες: «Πιθανή η ακύρωση της εκλογής τους, εάν αποδειχτεί σύνδεση με τον Κασιδιάρη» λέει καθηγητής Νομικής

Εάν αποδειχτεί σύνδεση του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη με τους «Σπαρτιάτες» τότε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μπορεί να προβεί στην ακύρωση της εκλογής του κόμματος. Αυτό σημείωσε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ο Νίκος Παπασπύρου, καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών και τόνισε πως πρέπει να προηγηθεί ένσταση εντός 15 ημερών.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Παπασπύρου εξήγησε για τη σχέση Ηλία Κασιδιάρη και «Σπαρτιατών» πως: «Ο νόμος ορίζει ότι πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση δεν επιτρέπεται να ασκούν διοίκηση σε πολιτικά κόμματα και δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε εκλογές και να δώσουν βουλευτές στη Βουλή. Εάν, επομένως, υπάρχουν τέτοια στοιχεία που να στοιχειοθετούν τέτοια σύνδεση, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, κατόπιν ενστάσεως οποιουδήποτε εκλογέα στις περιφέρειες που έχουν εκλέξει βουλευτές μπορεί να προβεί στην ακύρωση της εκλογής αυτής».

Ο ίδιος σχολίασε και το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες», Βασίλης Στίγκας, την ημέρα των εκλογών και μόλις έγινε γνωστό ότι μπαίνει ως πέμπτο κόμμα στη Βουλή ευχαρίστησε τον καταδικασμένο, Ηλία Κασιδιάρη για τη στήριξή του. Ο κ. Παπασπύρου σημείωσε πως και το στοιχείο αυτό θα εξεταστεί από τους δικαστές. 

«Εάν ελέγχει τους βουλευτές αυτού του κόμματος ή τους μισούς, τότε ναι, αυτό είναι προφανές στοιχείο ότι ασκεί διοίκηση, έστω εν μέρει» επισήμανε.

Εντός 15ήμερου θα πρέπει να υποβληθεί ένσταση

Ο ίδιος σημείωσε πως οποιοσδήποτε εκλογέας σε κάποια από τις δώδεκα περιφέρειες μπορεί να υποβάλει ένσταση στο Ανώτατο Δικαστήριο με καταληκτική ημερομηνία για να γίνει η διαδικασία αυτή να είναι 15 ημέρες από την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων.

 

Σε ερώτηση για τι θα συμβεί σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι το ακροδεξιό κόμμα απέκρυψε την σχέση με τον καταδικασθέντα για εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη, ο κ. Παπασπύρου διευκρίνισε ότι θα ακυρώσει την εκλογή των βουλευτών για τους οποίους θα ασκηθεί ένσταση – ενδεχομένως και τους δώδεκα – και οι έδρες θα διατεθούν στους βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων.

Επανάληψη εκλογών;

«Θα ήταν προσβολή στη λαϊκή κυριαρχία, στο αποτέλεσμα των εκλογών και στους 288 βουλευτές που ψήφισαν οι Έλληνες εκλογείς» το να επαναληφθούν οι εκλογές σημείωσε ο καθηγητής Νομικής Αθηνών.

Ο κ. Παπασπύρου ανέλυσε τι θα γίνει σε περίπτωση που οι εκλεγμένοι 12 βουλευτές να εκπέσουν από το βουλευτικό τους αξίωμα προσθέτοντας ότι οι βουλευτικές έδρες θα διανεμηθούν στις περιφέρειες βάσει του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής και θα δοθούν στις περιφέρειες εκείνες στις οποίες υπάρχει το μεγαλύτερο αδιάθετο.

Τέλος, ο ίδιος εξήγησε πως ακόμα ένα πρόβλημα παρουσιάζεται και στη λειτουργία του κοινοβουλίου σε περίπτωση που κατατεθεί κάποια ένσταση, λέγοντας ότι θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι πολύ σοβαρά τη θωράκιση της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις