Πολιτική

Spiegel: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί επενδύσεις και όχι χάρες

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γερμανία αποτελεί μια νέα εμπειρία για την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός από την αρχή της κρίσης που δεν θα της ζητήσει βοήθεια ή τη μεσολάβησή της, σχολιάζει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Κατά τη σημερινή του συνάντηση με την κυρία Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να παρουσιάσει την εικόνα του επικεφαλής της κυβέρνησης μίας χώρας η οποία δεν εξαρτάται πλέον από τη γενναιοδωρία των εταίρων της, τονίζει το Spiegel.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, την ώρα που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις -από τον κίνδυνο ύφεσης και την προοπτική ενός σκληρού Brexit ως την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία και τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας-, οι προοπτικές για την Ελλάδα μοιάζουν καλές: η οικονομία αναπτύσσεται, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων σημειώνουν πτώση, το χρηματιστήριο της Αθήνας έχει μέχρι στιγμής φέτος την καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη και στις αρχές της εβδομάδας η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από την 1η Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο το Spiegel επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφύγει να αναφερθεί στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του στόχου του 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα ως το 2022, καθώς πρώτα επιθυμεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μέσω σημαντικών μεταρρυθμίσεων και ενός προγράμματος επενδύσεων.

Εξάλλου ο κύριος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Spiegel, έχει διδαχθεί από τον προκάτοχό του, τον Αλέξη Τσίπρα, ότι η κυρία Μέρκελ προτιμά να βλέπει συγκεκριμένα αποτελέσματα και δεν ικανοποιείται απλώς από υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις.

Άλλωστε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει να εμφανιστεί απλώς ως ένας μεταρρυθμιστής, αλλά επιθυμεί να συζητήσει μελλοντικές επενδυτικές ευκαιρίες, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης θα είναι και η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό θεωρεί το Spiegel το γεγονός ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν συνοδεύεται μόνο από τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς η Ελλάδα είναι εκ νέου αντιμέτωπη με την άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κεραμέως κατά Ανδρουλάκη: Θα μπορούσε να μην έχει καταψηφίσει τη δυνατότητα για 4ημερη εργασία
«Μια οριζόντια μείωση του χρόνου εργασίας απλώς αυξάνει το κόστος εργασίας, το οποίο εν συνεχεία μετακυλίεται στην πραγματική οικονομία και τελικά στον ίδιο τον εργαζόμενο»
Νίκη Κεραμέως
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 13,6 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Τα ποσοστά Τσίπρα και Καρυστιανού
Η ακρίβεια και η οικονομία παραμένουν τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας - Δημοφιλέστερη πολιτική αρχηγός η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός
Κάλπη 104
Επιτελικό κράτος: Από το gov.gr στη μείωση των τροχαίων και από το panic button στο «Σπίτι μου» και τα προγράμματα 36 δισ ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης
Το κυβερνητικό μοντέλο με κεντρικό συντονισμό, στοχοθεσία και παρακολούθηση έργων – Παραδείγματα από την καθημερινότητα των πολιτών
Μέγαρο Μαξίμου
Θάνος Πλεύρης στη τριμερή με Βουλγαρία και Τουρκία για το μεταναστευτικό: Ενίσχυση της μάχης κατά των διακινητών
Στην Αθήνα οι υπουργοί των τριών χωρών – Θετική αποτίμηση της συνεργασίας, έμφαση στην ασφάλεια των συνόρων, στις επιστροφές και στις πιθανές επιπτώσεις από την κρίση στη Μέση Ανατολή
Τριμερής συνάντηση υπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας στην Αθήνα για το μεταναστευτικό