Πολιτική

Spiegel: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί επενδύσεις και όχι χάρες

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γερμανία αποτελεί μια νέα εμπειρία για την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός από την αρχή της κρίσης που δεν θα της ζητήσει βοήθεια ή τη μεσολάβησή της, σχολιάζει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Κατά τη σημερινή του συνάντηση με την κυρία Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να παρουσιάσει την εικόνα του επικεφαλής της κυβέρνησης μίας χώρας η οποία δεν εξαρτάται πλέον από τη γενναιοδωρία των εταίρων της, τονίζει το Spiegel.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, την ώρα που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις -από τον κίνδυνο ύφεσης και την προοπτική ενός σκληρού Brexit ως την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία και τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας-, οι προοπτικές για την Ελλάδα μοιάζουν καλές: η οικονομία αναπτύσσεται, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων σημειώνουν πτώση, το χρηματιστήριο της Αθήνας έχει μέχρι στιγμής φέτος την καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη και στις αρχές της εβδομάδας η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από την 1η Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο το Spiegel επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφύγει να αναφερθεί στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του στόχου του 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα ως το 2022, καθώς πρώτα επιθυμεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μέσω σημαντικών μεταρρυθμίσεων και ενός προγράμματος επενδύσεων.

Εξάλλου ο κύριος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Spiegel, έχει διδαχθεί από τον προκάτοχό του, τον Αλέξη Τσίπρα, ότι η κυρία Μέρκελ προτιμά να βλέπει συγκεκριμένα αποτελέσματα και δεν ικανοποιείται απλώς από υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις.

Άλλωστε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει να εμφανιστεί απλώς ως ένας μεταρρυθμιστής, αλλά επιθυμεί να συζητήσει μελλοντικές επενδυτικές ευκαιρίες, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης θα είναι και η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό θεωρεί το Spiegel το γεγονός ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν συνοδεύεται μόνο από τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς η Ελλάδα είναι εκ νέου αντιμέτωπη με την άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δαβάκης: Τουρκική φρεγάτα δεν παρενόχλησε ολλανδικό πλοίο κοντά στην Κάσο αλλά σε διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι το περιστατικό σημειώθηκε πολύ νοτιότερα του νησιού, με την Άγκυρα να αξιώνει άδεια βάσει του «ανυπόστατου μνημονίου» με τη Λιβύη
Φρεγάτα
Μαρινάκης για νέα μέτρα στήριξης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού διορθώνει τα λάθη της, γυρίζει στην κοινωνία όσα στερήθηκε»
Με ανάρτησή του στο TikTok, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξειδίκευσε το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Παύλος Μαρινάκης
5
Μετά τον Κεδίκογλου και ο Παναγιωτόπουλος «κουνάει μαντίλι» στον ΣΥΡΙΖΑ: «Θα είμαι με τον Τσίπρα, είτε έτσι είτε αλλιώς»
Ο βουλευτής Αχαΐας δηλώνει ανοιχτά ότι θα ταχθεί στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού, βλέποντας στο πρόσωπό του τον καταλύτη για την αναδιάταξη του λεγόμενου προοδευτικού χώρου
Ανδρέας Παναγιωτόπουλος 6