Πολιτική

Spiegel: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί επενδύσεις και όχι χάρες

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γερμανία αποτελεί μια νέα εμπειρία για την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός από την αρχή της κρίσης που δεν θα της ζητήσει βοήθεια ή τη μεσολάβησή της, σχολιάζει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Κατά τη σημερινή του συνάντηση με την κυρία Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να παρουσιάσει την εικόνα του επικεφαλής της κυβέρνησης μίας χώρας η οποία δεν εξαρτάται πλέον από τη γενναιοδωρία των εταίρων της, τονίζει το Spiegel.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, την ώρα που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις -από τον κίνδυνο ύφεσης και την προοπτική ενός σκληρού Brexit ως την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία και τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας-, οι προοπτικές για την Ελλάδα μοιάζουν καλές: η οικονομία αναπτύσσεται, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων σημειώνουν πτώση, το χρηματιστήριο της Αθήνας έχει μέχρι στιγμής φέτος την καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη και στις αρχές της εβδομάδας η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από την 1η Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο το Spiegel επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφύγει να αναφερθεί στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του στόχου του 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα ως το 2022, καθώς πρώτα επιθυμεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μέσω σημαντικών μεταρρυθμίσεων και ενός προγράμματος επενδύσεων.

Εξάλλου ο κύριος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Spiegel, έχει διδαχθεί από τον προκάτοχό του, τον Αλέξη Τσίπρα, ότι η κυρία Μέρκελ προτιμά να βλέπει συγκεκριμένα αποτελέσματα και δεν ικανοποιείται απλώς από υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις.

Άλλωστε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει να εμφανιστεί απλώς ως ένας μεταρρυθμιστής, αλλά επιθυμεί να συζητήσει μελλοντικές επενδυτικές ευκαιρίες, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης θα είναι και η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό θεωρεί το Spiegel το γεγονός ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν συνοδεύεται μόνο από τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς η Ελλάδα είναι εκ νέου αντιμέτωπη με την άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άκης Σκέρτσος: Παντελώς ανυπόστατο το πρωτοσέλιδο της Εστίας για συναντήσεις μου με τον Γιάννη Στουρνάρα
«Ο κ. Κοττάκης αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι έχει πάρει διαζύγιο από την αλήθεια εξυφαίνοντας ιστορίες επιστημονικής φαντασίας», σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος
Μαρινάκης για παγκόσμια μέρα Ελευθερίας του Τύπου: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενίσχυση θεσμών, η κατοχύρωση πολυφωνίας και η βελτίωση των ΜΜΕ»
Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες στους οποίους βασίζεται ένα πλέγμα παρεμβάσεων που όπως είπε αλλάζει το τοπίο στα ΜΜΕ, και παρουσίασε αναλυτικά το κυβερνητικό έργο στο χώρο του Τύπου
Ο Παύλος Μαρινάκης
Δενδρινού και Βαρβιτσιώτη σε Τσιπρα: Μάλλον δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο μας – Δεν συσχετίσαμε ποτέ Πρέσπες με συντάξεις
Οι 2 δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ τονίζουν ότι το ντοκιμαντέρ βασίζεται αποκλειστικά σε επώνυμες μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της περιόδου 2015 και όχι σε δημοσιογραφικές κρίσεις
Οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ, Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού
12
Δημοσκόπηση Marc: Ακρίβεια και νέα κόμματα αλλάζουν τις ισορροπίες – Μάχη για τη δεύτερη θέση θα δώσουν Τσίπρας και Καρυστιανού
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης η Βουλή θα μπορούσε να είναι επτακομματική ή ακόμη και εννεακομματική, ανάλογα με τις εξελίξεις των επόμενων μηνών
καλπη 16
Ο Αλέξης Τσίπρας εξηγεί γιατί δεν συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ: Δεν θα νομιμοποιήσω τη δολοφονία χαρακτήρα μου
«Δε μου δίνετε κανένα λόγο να εμπιστευτώ, ούτε στο ελάχιστο, ότι θα έχετε μια αντικειμενική προσέγγιση στα γεγονότα του 2015 και ότι σκοπός σας δεν θα είναι και σήμερα, να επιμείνετε στη συκοφαντία»
Αλέξης Τσίπρας 39