Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Στα χέρια του ελληνικού ΥΠΕΞ η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Στα χέρια του ελληνικού ΥΠΕΞ η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρέλαβε το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, το βράδυ της Τετάρτης (04.12.2019).
Σήμερα, τίθεται προς ψήφιση στην τουρκική βουλή.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο απέλασης του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα.
Δείτε το κείμενο της συμφωνίας.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης (04.12.2019), το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρέλαβε το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης. Όπως τονίζει το ΥΠΕΞ, δεν παρέλαβε το κείμενο από την πλευρά της Λιβύης και τονίζει πως επιβεβαιώνεται ότι “το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας”.Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης θα τεθεί προς ψήφιση στην τουρκική βουλή, σήμερα. Την ανακοίνωση για την ψήφιση έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.
Τουρκία και Λιβύη έδωσαν τα χέρια και υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, καθώς και μια άλλη για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα.

Click4more: Η… απάντηση Ερντογάν στον Μητσοτάκη μετά το τετ α τετ! Ψηφίζεται σήμερα στη βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη

Η Βουλή των αντιπροσώπων στη Λιβύη -που ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ- απέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «al-Arabiya», ο LNA καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Τι θα γίνει με τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα

Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο απέλασης του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε δώσει μέχρι σήμερα τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, να κάνει γνωστό στη χώρα μας το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την περασμένη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.
Αν τελικά ο Λίβυος πρέσβης δεν παρουσιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας, θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητο πρόσωπο και θα απελαθεί.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις