Πολιτική

Στα χέρια του ελληνικού ΥΠΕΞ η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρέλαβε το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, το βράδυ της Τετάρτης (04.12.2019). Σήμερα, τίθεται προς ψήφιση στην τουρκική βουλή. Ανοιχτό το ενδεχόμενο απέλασης του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα. Δείτε το κείμενο της συμφωνίας.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αργά το βράδυ της Τετάρτης (04.12.2019), το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρέλαβε το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης. Όπως τονίζει το ΥΠΕΞ, δεν παρέλαβε το κείμενο από την πλευρά της Λιβύης και τονίζει πως επιβεβαιώνεται ότι “το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας”.Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης θα τεθεί προς ψήφιση στην τουρκική βουλή, σήμερα. Την ανακοίνωση για την ψήφιση έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.
Τουρκία και Λιβύη έδωσαν τα χέρια και υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, καθώς και μια άλλη για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα.

Click4more: Η… απάντηση Ερντογάν στον Μητσοτάκη μετά το τετ α τετ! Ψηφίζεται σήμερα στη βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη

Η Βουλή των αντιπροσώπων στη Λιβύη -που ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ- απέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «al-Arabiya», ο LNA καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

xartis tourkia libyi

xartis tourkia libyi

xartis tourkia libyi

Τι θα γίνει με τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα

Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο απέλασης του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε δώσει μέχρι σήμερα τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, να κάνει γνωστό στη χώρα μας το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την περασμένη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.
Αν τελικά ο Λίβυος πρέσβης δεν παρουσιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας, θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητο πρόσωπο και θα απελαθεί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αυλαία για το συνέδριο της ΝΔ: «Η Ελλάδα του 2030», η απουσία Καραμανλή και η επιστολή των 10 με αιχμές κατά Μητσοτάκη
«Είναι προκλητικό να μιλάνε κάποιοι για την “ψυχή της ΝΔ” όταν έχουν πάει σε άλλα κόμματα, κάποιοι εκ των οποίων συνεργάστηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και συνέβαλαν στο να πέσει η τότε Κυβέρνηση της ΝΔ»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Αιχμές Καραμανλή για τη Δύση και μήνυμα υπέρ της στρατηγικής σχέσης με την Κίνα: «Η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος στην προσπάθεια συνεργασίας με την Ευρώπη»
Το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από την Ξάνθη για τη Θράκη και τη συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων
Κώστας Καραμανλής 8
Νίκος Χριστοδουλίδης από Βουλή: Η Τουρκία είναι υπόλογη, η λύση δύο κρατών δεν υφίσταται ούτε ως σκέψη
Σε συνεδρίαση υψηλού συμβολισμού, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε για τους δεσμούς Ελλάδας – Κύπρου, το 1974 και το ανοιχτό τραύμα της τουρκικής κατοχής
Νίκος Χριστοδουλίδης
«Σφάχτηκαν» Γεωργιάδης και Κωνσταντοπούλου: «Κανένας παρακρατικός μηχανισμός δεν σας κυνηγάει, μόνο η κουνιάδα της κυρίας Κεφαλά»
Καταγγελίες της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας κατά του υπουργού Δικαιοσύνης για μεθόδευση μετά από παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας
Γεωργιάδης και Κωνσταντοπούλου